Σονέρ Τσαγαπτάι: Θα έβαζε το πόδι στο γκάζι ο Ερντογάν αν είχε κερδίσει με διψήφια διαφορά!

Σονέρ Τσαγαπτάι: Θα έβαζε το πόδι στο γκάζι ο Ερντογάν αν είχε κερδίσει με διψήφια διαφορά!

[Εξομολογήσεις]

«Στην οικονομία θα δούμε μια σταδιακή επιστροφή στις ορθόδοξες πολιτικές. Ο Ερντογάν επέλεξε τον Μεχμέτ Σιμσέκ για να τρέξει την οικονομία και η (Χαφιζέ Γκαγέ) Ερκάν επελέγη ως η νέα διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Και οι δύο χαίρουν της εκτίμησης των αγορών.

Η στρατηγική του Ερντογάν διαμορφώνεται από τη διαφορά με την οποία κέρδισε τις εκλογές. Αν είχε κερδίσει με ένα μικρό ποσοστό, λιγότερο από 1%, θα ένιωθε πολύ εύθραυστος, γνωρίζοντας μάλιστα ότι η εκλογική κούρσα ήταν άδικη και ότι ο ίδιος είχε πλεονεκτήματα.

Αν είχε κερδίσει με διψήφια διαφορά ή 10%, θα έβαζε το πόδι του στο γκάζι, θα ένιωθε εμψυχωμένος και δικαιωμένος. Έχουμε ένα μεσαίο αποτέλεσμα, ούτε μια μικρή διαφορά ούτε μια συντριπτική νίκη, επομένως η πολιτική του θα κινηθεί στο πλαίσιο του ‘‘business as usual’’, διατηρώντας τα περισσότερα ως έχουν, στον αυτόματο πιλότο.

Τον ενδιαφέρει περισσότερο να συντάξει ένα νέο Σύνταγμα σε αυτό το στάδιο παρά να δει μεγάλα προβλήματα στην οικονομία και στην εξωτερική πολιτική.

Θα γράψει ένα νέο Σύνταγμα που πιθανότατα θα επιτρέπει μηδενικό τείχος προστασίας μεταξύ κυβέρνησης και θρησκείας, ενώ παράλληλα στο εσωτερικό θα συνεχιστεί το ίδιο επίπεδο καταστολής».

Υπογραφή: Σονέρ Τσαγαπτάι, Πολιτικός Αναλυτής


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ