Πέτρος Φιλίππου στο “Π”: Το αφήγημα της σταθερότητας και η σκληρή πραγματικότητα

Πέτρος Φιλίππου στο “Π”: Το αφήγημα της σταθερότητας και η σκληρή πραγματικότητα

Του
ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
πρώην Δημάρχου Σαρωνικού,
Υποψήφιου Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ανατολικής Αττικής


Η ΝΔ κατόρθωσε στις 21 Μαΐου, παρά τις αρνητικές επιδόσεις της σε όλους τους τομείς, να λάβει σχεδόν 41% και να κερδίσει την πρώτη θέση, με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αυξάνοντας και τους ψηφοφόρους της σε απόλυτους αριθμούς, κάτι καινοφανές για τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας.

Πολλοί ήταν και είναι αυτοί που έσπευσαν να πουν ότι η αιτία πίσω από αυτή την επίδοση είναι το ότι η ΝΔ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέπνευσαν «σταθερότητα» στους ψηφοφόρους, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που εγκλωβίστηκε στο «θολό» αφήγημα της απλής αναλογικής, το οποίο κανείς τελικά δεν ήθελε, πλην του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ’ αρχάς, να πούμε πως η απλή αναλογική ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για την ουσιαστική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, στο οποίο πολλοί και πολλές ασκούν αρνητική κριτική, αλλά την κρίσιμη στιγμή έδειξαν πως δεν θέλουν να το αλλάξουν. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διοικήσεις περισσότερο δημοκρατικές, με μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοκρατία. Αντ’ αυτού, επιλέχθηκε η γνωστή «σταθερότητα» των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, αυτών των ανεξέλεγκτων μονοκομματικών κυβερνήσεων, δηλαδή, που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στα Μνημόνια, από τα οποία ακόμα δεν έχουμε συνέλθει ως χώρα και ως κοινωνία.

Το ακόμη πιο αξιοπερίεργο είναι το ότι η ΝΔ κατόρθωσε να έχει αυτή την επίδοση χωρίς να έχει πει ούτε μισή λέξη για το πώς θα αντιμετωπίσει τα φλέγοντα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που ταλανίζουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες μπορούν πράγματι να δώσουν «ανάσα» στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, η ΝΔ δεν έχει πει πώς θα αντιμετωπίσει το κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, πώς θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, πώς θα αντιμετωπίσει το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που εξελίσσεται σε θηλιά για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ακόμη και οι υποσχέσεις Μητσοτάκη για αυξήσεις στους μισθούς αποδεικνύονται απατηλές, αν κρίνουμε από το Μεσοπρόθεσμο που στάλθηκε στις Βρυξέλλες. Βεβαίως, ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό θα έπρεπε να μας προκαλέσει η απάντηση της Κομισιόν, που θύμισε εποχές Μνημονίων. Η ΝΔ επαίρεται για τις οικονομικές επιδόσεις της κυβέρνησής της, αλλά ας δούμε πώς πραγματικά έχουν αυτές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Μάιο οι τιμές των τροφίμων ήταν αυξημένες κατά 11,6% συγκριτικά με τον Μάιο του 2022. Τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν περισσότερο από το 20% του εισοδήματός τους για τρόφιμα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα φτωχότερα νοικοκυριά είναι πάνω από 30%.

Η Νέα Δημοκρατία, όμως, επιμένει να εναντιώνεται στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ως μια λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας, παρά τον συνδυασμό των παρακάτω αρνητικών παραγόντων:

1.Της υπέρμετρης φορολόγησης των νοικοκυριών από την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης.
2.Της πιεστικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία των νοικοκυριών, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτητου Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), σύμφωνα με την οποία:

• Ένας στους δύο Έλληνες δεν θα πάει φέτος διακοπές.
• Το54% έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.
• Το32% έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής των υποχρεώσεών του.

Διεθνείς αναλυτές αλλά και στελέχη διεθνών οργανισμών, όπως η ΕΚΤ, κάνουν ανοιχτά πλέον λόγο για τον πληθωρισμό απληστίας, τον πληθωρισμό, δηλαδή, που δημιουργείται από την απληστία ορισμένων επιχειρήσεων, που εκμεταλλεύονται τη συγκυρία για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Είναι σαφές πως η ΝΔ εξυπηρετεί ακριβώς αυτή την απληστία.

Αν βάλουμε στην εξίσωση και τη διακοπή της επιδότησης ενέργειας, όπως μας διεμήνυσαν οι Βρυξέλλες, γίνεται σαφές πως μόνο με σταθερότητα δεν θα βρεθεί η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών το επόμενο διάστημα.

Και όλα τούτα είναι καλό να τα βάλουμε καλά στο μυαλό μας για τις σημερινές εκλογές. Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η ανατροπή των συσχετισμών είναι η μόνη οδός για να μπει φρένο στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ