Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους

Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους

Της
ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ,
Υποψήφιας Βουλευτού Β1’ Βόρειου Τομέα Αθηνών


Οι σημερινές εκλογές είναι κρίσιμες και καθοριστικές, καθώς συγκρούονται δύο διακριτές στρατηγικές για το μέλλον της κοινωνίας και τις χώρας.

Από τη μια η πολιτική της ΝΔ, που ευνοεί που τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, προωθεί τη φθηνή ελαστική εργασία και έχει οδηγήσει στην αποδυνάμωση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων. Μια πολιτική που πλήττει τη ζήτηση και την κοινωνική συνοχή και τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Και από την άλλη η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας και σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη που βασίζεται στην παραγωγική ανασυγκρότηση, στην ενίσχυση των εργαζομένων και του κοινωνικού κράτους, στη μείωση των ανισοτήτων και στην ενίσχυση της δημοκρατίας.

Η χώρα μας χρειάζεται να επενδύσει σε μια παραγωγική και τεχνολογική οικονομία, αξιοποιώντας το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και τις γνώσεις και τις ικανότητες των εργαζομένων. Να επενδύσει στις μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει στον βιομηχανικό και αγροδιατροφικό τομέα, να αναβιώσει «παρηκμασμένους» βιομηχανικούς κλάδους και να αποκτήσει προνομιακή θέση στις πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες. Η ειδοποιός διαφορά μας από τη ΝΔ είναι ότι θεωρούμε την εργασία παραγωγική δύναμη και ότι η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, βασική μας κατεύθυνση είναι η στήριξη και η ενίσχυση του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην παραγωγική διαδικασία και ο αναπροσανατολισμός της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι αξιόπιστο και κοστολογημένο, με συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τη στήριξη των εισοδημάτων, την ενίσχυση της εργασίας, του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους, τη ρύθμιση των χρεών και την προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την κατοχύρωση ενός ισχυρού δημοκρατικού κράτους.

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους είναι σαφείς και συγκεκριμένες. Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και 10% αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα. Θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό, όπως εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της ΕΕ. Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού με συλλογική διαπραγμάτευση, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με βάση εκκίνησης την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους. Ξεπάγωμα των τριετιών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς. Κατοχύρωση της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατάργηση του «νόμου Χατζηδάκη» και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της ΝΔ, που νομιμοποίησαν τις απλήρωτες υπερωρίες, την εργοδοτική ασυδοσία και την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης. Επαναφορά της αιτιολογημένης απόλυσης και πλήρης αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Κατάργηση της υπερεργασίας, αυξάνοντας ταυτόχρονα την πέραν του οκταώρου επιπλέον αμοιβή από το 20% στο 40%. Προσαύξηση του νόμιμου ωρομίσθιου για τη μερική απασχόληση κατά 20%. Επανίδρυση και επαρκής στελέχωση του ΣΕΠΕ, ώστε να παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Σταδιακή μείωση του 35ώρου, χωρίς μείωση των αποδοχών. Στήριξη των συνταξιούχων με την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, τη μόνιμη χορήγηση της αύξησης στις συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα από την ύπαρξη προσωπικής διαφοράς, και επιστροφή των αναδρομικών τους με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ. Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για τους συνταξιούχους.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να ψηφίσουν και να ενδυναμώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και την προοδευτική προοπτική για μια δίκαιη κοινωνία, με ευημερία για όλους!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ