Η αποχή απειλή για τις κάλπες

Η αποχή απειλή για τις κάλπες

Προβληματισμός για τον βαθμό συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές

–Μείζον πρόβλημα ο εφησυχασμός για τη ΝΔ – Απογοήτευση και εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ

Ραντεβού με τις κάλπες σήμερα για 10 εκατ. πολίτες, σε μια αναμέτρηση που θα αναδείξει την επόμενη κυβέρνηση, αλλά ενδεχομένως να δρομολογήσει εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα.

Ωστόσο, αφενός η χρονική στιγμή, τέλος Ιουνίου, με κλειστή την εκπαίδευση, ανοιχτά τα εποχικά επαγγέλματα και τη χώρα να μπαίνει σε κατάσταση θερινής ραστώνης, και αφετέρου οι πολιτικές συνθήκες –νίκη και αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία προεξοφλημένες– εγείρουν ζωηρές αμφιβολίες ως προς τον βαθμό συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές.

Οι εκτιμήσεις (προβλέψεις) που υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούσαν. Εξ ου και οι επικεφαλής των κομμάτων επικεντρώθηκαν στο να πείσουν τους ψηφοφόρους για τη σημασία των εκλογών και για την ανάγκη να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες.

Διότι η αποχή, όση κι αν είναι, δεν υπάρχει περίπτωση να ανατρέψει σε μεγάλο βαθμό τη διάταξη των δυνάμεων, μπορεί όμως να επηρεάσει επιμέρους παράγοντες, που έχουν να κάνουν είτε με την πλειοψηφία του πρώτου κόμματος είτε με την επόμενη ημέρα στα άλλα κόμματα.

Στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας ο φόβος έχει να κάνει με τον εφησυχασμό που μπορεί να υπάρχει σε μερίδα των ψηφοφόρων της παράταξης, με το σκεπτικό ότι η νίκη είναι εξασφαλισμένη και δεδομένη η αυτοδυναμία. Και αυτό ακριβώς μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον τους για τη σημερινή αναμέτρηση, σε τέτοιο δε βαθμό που να μην πάνε καν να ψηφίσουν.

Για τον λόγο αυτό, ο Κυρ. Μητσοτάκης από την επομένη των εκλογών του Μαΐου επιδόθηκε σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να κρατήσει σε εγρήγορση τον κόσμο της παράταξης. «Η μάχη δεν έχει κριθεί. Πρέπει να αγωνιστούμε μέχρι την τελευταία ώρα», ήταν η… μόνιμη επωδός σε όλες τις ομιλίες και τις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Ο φόβος της αποχής ρίχνει ακόμη πιο βαριά τη σκιά του πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ. Η βαριά ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου έφερε απογοήτευση, ηττοπάθεια και τάσεις αποσυσπείρωσης. Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες η συσπείρωση ήταν λίγο πάνω από το 83%. Αν αυτή η κατάσταση δεν βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό σήμερα, οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σοβαροί.

Ο Αλ. Τσίπρας όλο το προηγούμενο διάστημα προσπάθησε να αμβλύνει το κλίμα ηττοπάθειας και να ανακόψει τις… τάσεις φυγής. Στόχος του, παράλληλα, ήταν να συσπειρώσει ψηφοφόρους από τον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, που «τρομάζουν» με την ιδέα μιας… παντοδύναμης και ανεξέλεγκτης Δεξιάς. Για τον λόγο αυτό, στις ομιλίες, συνεντεύξεις κ.ά. λειτούργησε ως… προάγγελος των δεινών που περιμένουν τη χώρα και τους πολίτες στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία εξέλθει παντοδύναμη από τις σημερινές εκλογές.

Αυταρχισμός και αυθαιρεσία, ακρίβεια και αισχροκέρδεια, επιβολή του νόμου της ζούγκλας, υγεία μόνο για τους πλούσιους, ασυδοσία των funds… ήταν μερικές μόνο από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε προκειμένου να γκριζάρει την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας.

Ενώ αρκετές ήταν οι φορές που κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι σχεδιάζει «να μετατρέψει την Ελλάδα σε δημοκρατία τύπου Όρμπαν». Ανησυχία για τον βαθμό συμμετοχής στις εκλογές υπάρχει και στο ΚΚΕ, με τον Δ. Κουτσούμπα κατ’ επανάληψη να προτρέπει τους ψηφοφόρους του κόμματος να προσέλθουν εκ νέου στις κάλπες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ