Βουλή με έξι, επτά ή οκτώ κόμματα;
Το κλείσιμο των καλπών και η καταμέτρηση των ψήφων απόψε θα βρουν νικητές και ηττημένους. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που υπήρχαν μέχρι χθες, πέντε κόμματα (Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση) έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στην επόμενη Βουλή.
Ακόμη δύο (Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη) ήταν με το… ενάμισι πόδι μέσα, ενώ για την έκπληξη πασχίζουν άλλοι δύο κομματικοί σχηματισμοί (ΜέΡΑ25 και Σπαρτιάτες).
Δεδομένου ότι, όπως φάνηκε στις εκλογές του Μαΐου, η βούληση των πολιτών είναι απρόβλεπτη, κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει οποιαδήποτε πρόβλεψη ως προς το τι θα βγάλει τελικά η κάλπη. Οι εκπλήξεις είναι μέσα στο παιχνίδι και κανείς δεν μπορεί να τις αποκλείσει.
Από το πόσα κόμματα θα υπερβούν το όριο και θα περάσουν την πόρτα του Κοινοβουλίου θα εξαρτηθεί ο αριθμός των εδρών που θα κερδίσει το πρώτο κόμμα (Νέα Δημοκρατία), καθώς και αν αυτό θα του δίνει μια ισχυρή αυτοδυναμία, όπως είναι ο στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη, ή όχι. Με επτά κόμματα, ο πήχης της αυτοδυναμίας αγγίζει το 39,5%, ενώ σε περίπτωση οκτακομματικής Βουλής ο πήχης πάει στο 40,5%. Ρόλο ως προς τον αριθμό των εδρών που θα κερδίσει το πρώτο κόμμα θα διαδραματίσει και το άθροισμα των ποσοστών των εκτός Βουλής κομμάτων.
Πολιτικοί από όλες σχεδόν τις πτέρυγες αλλά και αναλυτές εκφράζουν τον προβληματισμό και τις ανησυχίες τους για τις τυχόν παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν στη λειτουργία του Κοινοβουλίου από τη συμμετοχή επτά ή οκτώ κομμάτων. Ειδικά δε όταν ορισμένα από αυτά που φιλοδοξούν να μπουν διατυπώνουν είτε αναχρονιστικές και ακραίες απόψεις είτε έχουν θέσεις που έχουν αναφορά στην Ακροδεξιά.
Ο άλλος προβληματισμός έχει να κάνει με το κατά πόσο μια κατακερματισμένη και σε κλίμα πόλωσης αντιπολίτευση θα καταφέρει να σταθεί με σθένος απέναντι σε μια ενδεχόμενα πανίσχυρη κοινοβουλευτικά κυβέρνηση. Και το κυριότερο: Να βάλει φρένο σε αντιλαϊκές πολιτικές που θα επιχειρήσει να περάσει.