Καθυστερημένα μια ζωή τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ!

Καθυστερημένα μια ζωή τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ!

• Πού βρίσκονται τα οχήματα από τις δωρεές; – Πώς θα αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού στις τουριστικές περιοχές;

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Nέοι ήμασταν και γεράσαμε, αλλά, δυστυχώς, κάποια ζωτικά προβλήματα στον τομέα της υγείας παραμένουν άλυτα, όσα χρόνια και αν πέρασαν. Μια ολόκληρη ζωή τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ δεν παραλαμβάνουν έγκαιρα τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη. Αμέτρητα, καθημερινά, τα περιστατικά καθυστέρησης και κυρίως αμέτρητοι οι θάνατοι εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης, χωρίς βέβαια να έχουν ευθύνη οι διασώστες γι’ αυτό, οι οποίοι κάθε φορά κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Πρόσφατα παραδείγματα ο θάνατος 63χρονης γυναίκας στην Κω (που διαθέτει μόνο ένα ασθενοφόρο και ήταν απασχολημένο σε άλλο περιστατικό), ο θάνατος 19χρονης εγκύου στη Νέα Μάκρη και ο θάνατος τουρίστριας στην Ουρανούπολη. Η μόνιμη δικαιολογία είναι ότι δεν έχουμε αρκετά ασθενοφόρα και προσωπικό. Όμως όλοι εύλογα διερωτώμεθα πού βρίσκονται όλα αυτά τα ασθενοφόρα που έχουν διατεθεί στο ΕΚΑΒ από διάφορους δωρητές και γιατί δεν προσλαμβάνεται το απαιτούμενο προσωπικό. Μέχρι πότε θα θρηνούμε άδικα ζωές; Τι θα γίνει τώρα το καλοκαίρι, που οι ανάγκες είναι ακόμη περισσότερες, με την άφιξη χιλιάδων τουριστών στα νησιά και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας; Οι αρμόδιοι καλούνται να δώσουν πειστικές εξηγήσεις.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σήμερα στο ΕΚΑΒ της Αττικής –που δέχεται και το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά τα περιστατικά– το πρωί είναι σε ετοιμότητα 49 ασθενοφόρα, 8 κινητές μονάδες και 6 μηχανές του ΕΚΑΒ, το απόγευμα 50 ασθενοφόρα, 9 κινητές μονάδες και 6 μηχανές, ενώ το βράδυ τα ασθενοφόρα μειώνονται σε 35 και οι κινητές μονάδες σε 6. Από 1 έως 2 ασθενοφόρα είναι διαθέσιμα όλο το 24ωρο στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο, στις 26 Μαρτίου 2018 ολοκληρώθηκε η παράδοση προς χρήση 143 πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων οχημάτων σε όλη την επικράτεια, τα οποία διέθεσε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ), στο πλαίσιο δωρεάς ύψους 14 εκατ. ευρώ προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), και προστέθηκαν στο υπάρχον τότε δυναμικό του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΣΝ, αναλυτικά η δωρεά προς το ΕΚΑΒ αφορούσε 65 συμβατικά ασθενοφόρα, 22 κινητές ιατρικές μονάδες, 6 εκ των οποίων καλύπτουν, με εξειδικευμένο εξοπλισμό, ανάγκες μεταφοράς νεογνών, 26 ασθενοφόρα 4 x 4 καθώς και 30 οχήματα μικρού όγκου. Επίσης, η δωρεά του ΙΣΝ περιλαμβάνει την πλήρη συντήρηση των οχημάτων για 8 χρόνια.

Η Κεντρική Υπηρεσία, που εξυπηρετεί τους Νομούς Αττικής, Εύβοιας και Βοιωτίας, παρέλαβε 58 οχήματα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράστηκαν στα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα. Αν, δηλαδή, όσον αφορά την περιοχή της Αττικής, λάβει κανείς υπόψη του τον αριθμό των οχημάτων που υπάρχουν σήμερα και τον αριθμό των οχημάτων που δώρισε το ΙΣΝ, θα συμπεράνει ότι χωρίς τη δωρεά αυτή κανονικά σήμερα δεν θα είχαμε κανένα ασθενοφόρο! Με λίγα λόγια, το υπουργείο Υγείας, από το 2018 μέχρι σήμερα, με υπουργούς διαφορετικών ιδεολογικών πεποιθήσεων, δεν έβαλε ούτε ένα λιθαράκι για τη βελτίωση του ΕΚΑΒ.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών παρέδωσε στο ΕΚΑΒ άλλα 20 σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Μάλιστα αυτά διαθέτουν, μεταξύ άλλων, φορείο ηλεκτρικής υποβοήθησης και κάθισμα μεταφοράς ασθενούς μηχανικής υποβοήθησης, τα οποία ελαχιστοποιούν την καταπόνηση του προσωπικού του ΕΚΑΒ κατά την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φρο­ντίδας στους βαρέως πάσχοντες.

Στις 9 Φεβρουαρίου ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης υπέγραψε στο υπουργείο Υγείας δωρεά για την προμήθεια 52 νέων ασθενοφόρων, τα οποία θα προστεθούν στον στόλο της Αττικής και θα είναι διαθέσιμα περίπου στα μέσα του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Οι τελευταίοι θάνατοι λόγω των καθυστερήσεων του ΕΚΑΒ έδωσαν το έναυσμα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, για πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέ­χθηκε ότι «παρά τις προσπάθειες, χρειαζόμαστε παραπάνω προσωπικό και συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, ανάλογα την περιοχή», προσθέτοντας ότι «στις προσλήψεις που θα κάνουμε θα συμπεριληφθούν και διασώστες για το ΕΚΑΒ», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι θα προστεθούν «περισσότερα ελικόπτερα για διασώσεις και διακομιδές και θα νομοθετήσουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν έξι βάσεις ελικοπτέρων».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ