«Δίκαιο διαμοιρασμό» θέλει η Τουρκία…

«Δίκαιο διαμοιρασμό» θέλει η Τουρκία…

Αρχίζει σιγά σιγά η προσγείωση στη σκληρή πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών, μετά την ευφορία που επιχειρούν ορισμένοι να δημιουργήσουν, με αφορμή είτε την περίοδο ύφεσης στο Αιγαίο είτε την απόσυρση μερικών δεκάδων λαθρομεταναστών από τη νησίδα στον Έβρο από τις Τουρκικές Αρχές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, στην παράνομη επίσκεψή του στα Κατεχόμενα της Κύπρου, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα, το οποίο, αν και όλοι είναι στην εκλογική παραζάλη, δεν μπορεί να αγνοήσει. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι υπάρχει οδικός χάρτης για την «ειρήνη» στο Αιγαίο, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία «θα αναγκασθεί να εφαρμόσει άλλο σχέδιο», εάν κάποιοι δεν τον αποδεχθούν.

Για να μην υπάρχουν αυταπάτες, ο οδικός χάρτης και η «ειρήνη» που θέλει να επιβάλει στο Αιγαίο ο κ. Ερντογάν είναι λίγο – πολύ γνωστά. Διμερή διαπραγμάτευση, με αγνόηση των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας, αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά, αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου, επιδίωξη αφοπλισμού των νησιών και μια αντίληψη ότι δεν είναι τα νησιά που καθορίζουν τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο, αλλά οι ανάγκες της Τουρκίας για ανεμπόδιστη έξοδο προς την ανοιχτή θάλασσα και επίσης η φιλοσοφία για «δίκαιο διαμοιρασμό»…

Παράθυρα ευκαιρίας…
Ας μη μείνουμε όμως στη «φιλειρηνική» δήλωση του Τ. Ερντογάν και ας διαβάσουμε και το δεύτερο σκέλος της, όπου διατυπώνεται μια σαφής απειλή: Αν δεν δεχθείτε τον δικό μας οδικό χάρτη για την «ειρήνη», θα εφαρμόσουμε «άλλο σχέδιο».

Αυτά πρέπει να τα έχουν υπόψη τους όσοι αναλάβουν τα ηνία της χώρας τις 26 Ιουνίου και όσοι μιλούσαν και συνεχίζουν να μιλάνε για «παράθυρα ευκαιρίας». Μάλιστα, μία μέρα μετά, ο κ. Ερντογάν φρόντισε να προκαταλάβει την ατζέντα της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι θα θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών!

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ