Γιατί η ανάκτηση του εξαφανισμένου υποβρυχίου του Τιτανικού είναι τόσο δύσκολη

Γιατί η ανάκτηση του εξαφανισμένου υποβρυχίου του Τιτανικού είναι τόσο δύσκολη

Ένα υποβρύχιο σκάφος που μεταφέρει τουρίστες σε ένα ταξίδι στον ωκεανό για να δουν τα συντρίμμια του Τιτανικού αγνοείται από την Κυριακή. Στο πλοίο επιβαίνουν ένας πιλότος και τέσσερις επιβάτες.

H ανάκτηση του εξαφανισμένου υποβρυχίου του Τιτανικού είναι πολύ δύσκολη καθώς οι διασώστες αναζητούν μια περιοχή στο μέγεθος της πολιτείας του Κονέκτικατ ή περίπου το μισό μέγεθος του Βελγίου.

Η παροχή οξυγόνου του πλοίου θα εξαντληθεί νωρίς την Πέμπτη, σύμφωνα με την OceanGate, την ιδιωτική εταιρεία που εκτελεί την περιοδεία.

ΑΦΙΛΟΞΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ

Εάν το σκάφος βρίσκεται στον πυθμένα του ωκεανού, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να διασωθεί, λένε οι ειδικοί. Το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται 2,5 μίλια κάτω από την επιφάνεια. Το υποβρύχιο έχασε την επαφή περίπου στα μισά της κατάδυσής του. “Είναι κατάμαυρη η θάλλασα εκεί κάτω. Κάνει παγωμένο κρύο. Ο βυθός της θάλασσας είναι λάσπη και κυματίζει. Δεν μπορείς να δεις το χέρι σου μπροστά στο πρόσωπό σου”, είπε ο Τιμ Μάλτιν, ειδικός για τη βύθιση και τα συντρίμμια του Τιτανικού.

Εάν το υποβρύχιο βρίσκεται στον πυθμένα του ωκεανού, οι ειδικοί λένε ότι είναι απίθανο να υπάρξει διάσωση από το υποβρύχιο. Υπάρχουν μόνο λίγα υποβρύχια σκάφη που θα μπορούσαν να φτάσουν στα βάθη του ναυαγίου του Τιτανικού. Ακόμα κι αν μπορούσαν να το φτάσουν, τα υποβρύχια δεν έχουν τη δύναμη να ρυμουλκήσουν το σκάφος που λείπει μέχρι την επιφάνεια. Αν βρίσκεται στον πυθμένα του ωκεανού, ο αριθμός των αγνώστων είναι τεράστιος. «Γνωρίζουμε περισσότερα για την επιφάνεια της Σελήνης παρά για τον πυθμένα του ωκεανού, γιατί απλώς δεν την έχουμε ερευνήσει», δήλωσε ο Τζέιμι Πρίνγκλ, ιατροδικαστής γεωλόγων στο Πανεπιστήμιο Keele στη Βρετανία.

Εάν το σκάφος εκτινάσσεται στην επιφάνεια του ωκεανού, η εύρεση του θα είναι μια κατάσταση «βελόνα-σε-θημωνιά», λένε οι ειδικοί. Το σκάφος στο μέγεθος ενός φορτηγού θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εντοπιστεί εάν είναι μερικώς βυθισμένο. Είναι πολύ έξω στον ωκεανό, επομένως η μεταφορά πλοίων και εξοπλισμού στη μεγάλη περιοχή που αναζητείται απαιτεί χρόνο.

Με πληροφορίες απο το Reuters
Φωτο: Το υποβρύχιο Titan, το οποίο λειτουργεί από την OceanGate Expeditions για να εξερευνήσει τα συντρίμμια του βυθισμένου Τιτανικού στα ανοικτά των ακτών της Νέας Γης, καταδύεται σε μια φωτογραφία χωρίς ημερομηνία. OceanGate Expeditions/Handout μέσω REUTERS

Σχολιάστε εδώ