Ξεκίνησε το 2o Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων – Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα εγκαίνια

Ξεκίνησε το 2o Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων – Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα εγκαίνια

Η καρδιά του βιβλίου χτυπάει και φέτος στα Χανιά με ένα πλούσιο πρόγραμμα θεματικών συζητήσεων, παρουσιάσεων, σεμιναρίων, αλλά και συναυλίες, προβολές και θεατρικά αναλόγια γύρω από το κεντρικό του θέμα «Ατομικές και συλλογικές ταυτότητες: Αυτοπροσδιορισμός στον σύγχρονο κόσμο».

Το 2o Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων (20-24 Ιουνίου 2023) πραγματοποιείται από τον Δήμο Χανίων σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης και με τη σύμπραξη πολιτιστικών οργανισμών και φορέων, καθώς και βιβλιοπωλείων της πόλης.

Συμβουλευτείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων στον σύνδεσμο: https://www.chaniabookfestival.gr/programma/

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εγκαινίασε το 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Προέδρου:

«Εγκαινιάζω απόψε με βαθιά ικανοποίηση το Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Μια πνευματική γιορτή που κατάφερε, ήδη από τον πρώτο χρόνο της θέσπισής της, να γίνει μια ζωντανή συνάθροιση των ανθρώπων του βιβλίου, μια εξωστρεφής, πλούσια σε περιεχόμενο, στενά δεμένη με τους σύγχρονους προβληματισμούς, διοργάνωση. Εκδήλωση που την αγκάλιασε όχι μόνο η δημοτική και η περιφερειακή αρχή, αλλά και όλοι οι Χανιώτες και οι Χανιώτισσες.

Αν μου ζητούσε κανείς να χαρακτηρίσω με δυο λόγια το στίγμα του Φεστιβάλ, όπως αναδεικνύεται μέσα από το κεντρικό πρόγραμμα και τις επιμέρους εκδηλώσεις, αυτά θα ήταν “εγρήγορση και ευαισθησία”. Είναι μια διοργάνωση που αναζητεί τις γέφυρες, οι οποίες συνδέουν το τοπικό με το εθνικό και το εθνικό με το παγκόσμιο, και προσανατολίζεται προς την ανάπτυξη του διαλόγου, της ανταλλαγής ιδεών και της κριτικής προσέγγισης των κοινωνικών και πνευματικών προβλημάτων της εποχής μας. Από το ζήτημα των ατομικών και συλλογικών ταυτοτήτων και του αυτοπροσδιορισμού σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, έναν κόσμο πολύπλοκο και απρόβλεπτο, ως τις νέες προκλήσεις που αναδύονται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ελπίζω η πολυφωνία, η πειραματική τόλμη, η παρεμβατική διάθεση και η έμφαση στην ποιότητα που χαρακτήρισαν ήδη το Φεστιβάλ, ως στόχο και ως επίτευγμα, να συνεχίσουν να αποτελούν την πυξίδα του και στα χρόνια που θα έρθουν. Άλλωστε μια γιορτή για το βιβλίο, εκ των πραγμάτων εστιασμένη στον πρώτο τη τάξει διαμεσολαβητή των αξιών της πνευματικής ευρύτητας, του στοχασμού, της ανοχής,

της κατανόησης του άλλου, δεν μπορεί να είναι κλειστή ή περιχαρακωμένη. Εύχομαι παγίωση του θεσμού, διεύρυνση των ορίων του, επέκταση της εμβέλειας και της επιρροής του. Τέλος, συγχαίρω από καρδιάς τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον αντιδήμαρχο πολιτισμού Γιάννη Γιαννακάκη που στηρίζουν με πίστη το Φεστιβάλ, και κυρίως τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μανώλη Πιμπλή, που η εμπειρία και η γνώση του εγγυώνται το καλό αποτέλεσμα».


Σχολιάστε εδώ