Προσωπικό στοίχημα για τον Τσίπρα οι εκλογές

Προσωπικό στοίχημα για τον Τσίπρα οι εκλογές

Στόχος, να κλείσει την ψαλίδα από τη Νέα Δημοκρατία

–Μια νέα αποτυχία θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε προσωπικό στοίχημα για τον Αλ. Τσίπρα τείνουν να εξελιχθούν οι εκλογές της προσεχούς Κυριακής, καθώς από το τελικό αποτέλεσμα δεν θα κριθεί μόνο η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενδεχομένως και η παραμονή του στη θέση του προέδρου.

Δημόσια από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι η ανατροπή των συσχετισμών που διαμορφώθηκαν μετά την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου είναι και αναγκαία και εφικτή, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας κραταιάς και αλαζονικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πραγματικός στόχος που έχει θέσει ο κ. Τσίπρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί κατά πολύ το 20,07% που συγκέντρωσε στις προηγούμενες εκλογές ή στη… χειρότερη περίπτωση να μην υποχωρήσει κάτω από αυτό. Στο καλό σενάριο θα αποκατασταθεί η νηνεμία στο εσωτερικό του κόμματος και θα έχουν τον χρόνο να αναλύσουν τα βαθύτερα αίτια της βαριάς ήττας.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει κάτω από το 20,07%, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και οι ισχυροί άνεμοι που θα πνεύσουν θα παρασύρουν ίσως και τον κ. Τσίπρα. Ειδικά δε αν ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει επιτύχει ισχυρή αυτοδυναμία, που θα του εξασφαλίζει κυβερνητική σταθερότητα σε βάθος τετραετίας. Άλλωστε, η προδιαγραφόμενη ήττα θα είναι η πέμπτη κατά σειρά για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία πενταετία. Πολύ δύσκολα θα καταφέρει να παραμείνει στη θέση του, άλλωστε στους διαδρόμους έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη διαδοχή και τους πιθανούς διεκδικητές της προεδρίας.

Όλα αυτά τα γνωρίζει προφανώς ο κ. Τσίπρας και για τον λόγο αυτό κινείται με τις μηχανές στο maximum, με συνεχείς περιοδείες, επισκέψεις, ομιλίες κ.ά., διατρέχοντας την επικράτεια. Και αυτό θα συνεχίσει να κάνει μέχρι την ύστατη στιγμή, ενώ το ίδιο έχει ζητήσει και από τα στελέχη του κόμματος. Ωστόσο, η απογοήτευση και η απροθυμία αρκετών εξ αυτών είναι εμφανής στις κινήσεις, ακόμη και στις δηλώσεις τους. Ορισμένοι είναι σαν να τα έχουν παρατήσει.

Ο ίδιος πάντως επιμένει ότι ο στόχος, δηλαδή η ανατροπή των συσχετισμών, είναι εφικτός. Προσπαθεί δε να κινητοποιήσει τις δυνάμεις εκείνες της κοινωνίας που «τρομάζουν» στην ιδέα μιας παντοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Προειδοποιεί ακόμα ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα δημόσια αγαθά (παιδεία υγεία, νερό κ.ά.) θα παραδοθούν σε ιδιώτες. Τα σκάνδαλα θα γίνουν καθεστώς, η κοινωνική αναταραχή θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να διεγείρει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των πολιτών, ώστε με την ψήφο τους την ερχόμενη Κυριακή να φρενάρουν μια ενδεχόμενη παντοδυναμία του Κυρ. Μητσοτάκη.

Προς το παρόν, με βάση τη βεβαιότητα (;) που παρέχουν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, ο στόχος της ανατροπής των συσχετισμών παραμένει μακρινός και απλησίαστος. Ωστόσο, στη διάρκεια της εβδομάδας που μεσολαβεί μέχρι την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες πολλά μπορούν να συμβούν. Ή και τίποτα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ