Να σταματήσουν τώρα τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη μειονότητα

Να σταματήσουν τώρα τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη μειονότητα

–Αντί να παζαρεύουν ψήφους, να βάλουν όλοι φραγμό στις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Η υποκρισία όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών κομμάτων, η προσπάθεια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να δελεάσουν τις ακροδεξιές ψήφους και η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ να απλώνουν δίχτυ προστασίας στους βουλευτές τους που υποστηρίζουν την ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» οδήγησαν τελικά σε μια στείρα προεκλογική αντιπαράθεση, από την οποία ο μόνος που χαίρεται είναι το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής…

Έτσι, ξαφνικά, κεντρικό προεκλογικό ζήτημα έγιναν, εν έτει 2023, οι προεκλογικές παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου, λες και κανείς μέχρι τώρα δεν ήξερε, ούτε είχε ακούσει για το συμβαίνει εδώ και τρεις τουλάχιστον δεκαετίες στη Θράκη. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου στηρίχτηκαν και εξελέγησαν με την παρέμβαση του προξενείου «έμπιστοι» μειονοτικοί υποψήφιοι, που αυτήν τη φορά βρέθηκαν σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάν­θη και του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, παρέμβαση η οποία έγινε απροκάλυπτα, με χρήση κάθε μέσου που υπήρχε στη διάθεση των μηχανισμών του προξενείου!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεώρησε ότι αυτή ήταν η ευκαιρία να στριμώξει ακόμη περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλάζοντας συγχρόνως την ατζέντα και προσπαθώντας να περάσει σε δεύτερο πλάνο τη δυσαρέσκεια που υπάρχει ακόμη στη Μακεδονία και στη Θράκη για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «κατάπιε» τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ως αντιπολίτευση χαρακτήριζε «προδοσία». Έτσι, βρέθηκε το θέμα της Θράκης και των τουρκικών παρεμβάσεων για να τονωθεί το πατριωτικό προφίλ της ΝΔ και του αρχηγού της, χωρίς κανείς να αναλογιστεί το κόστος που είχε όλη αυτή η αντιπαράθεση για τη χώρα.

Μετά τα γεγονότα του 1989 – 1990, η ΝΔ είχε κόψει τους δεσμούς της με τη μειονότητα, παρά το γεγονός ότι οι Σα­δίκ και Φαΐκογλου, ανεξάρτητοι τότε βουλευτές (καθώς δεν υπήρχε το πλαφόν του 3%), είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος κατόπιν δρομολόγησε την πολιτική άρσης των διακρίσεων και την προώθηση μέτρων για την ισονομία και ισοπολιτεία. Σταθερά, όμως, η μειονότητα στρεφόταν στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά στη διάρκεια των ετών ορισμένοι βουλευτές που εκλέγονταν με τα δύο κόμματα είχαν στενούς δεσμούς και τη στήριξη του τουρκικού προξενείου.

Όμως, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, η ΝΔ φρόντισε και αυτή να προωθήσει χριστιανούς υποψηφίους, που επιζητούσαν την εύνοια του προξενείου προκειμένου να παζαρέψουν τις ελεγχόμενες από τους μηχανισμούς του μειονοτικές ψήφους. Προφανώς, αν στη Ροδόπη οι ψήφοι που ελέγχει το προξενείο πήγαιναν σε μειονοτικό υποψήφιο της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήγειρε τέτοιο θέμα. Αλλά ειδικά στη Ροδόπη η παρουσία του Ευριπίδη Στυλιανίδη δεν… επιτρέπει την ανάδειξη μειονοτικού στελέχους, το οποίο θα μπορούσε να στερήσει την έδρα από τον μόνιμο βουλευτή της ΝΔ…

Στη Θράκη ισχύει το «ουδείς αναμάρτητος»!

Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για τους οποίους έγινε όλη η αντιπαράθεση, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ –ειδικά ο πρώτος–, εδώ και χρόνια έχουν δώσει δείγμα γραφής (τα οποία έχουμε εκθέσει πολλές φορές στο παρελθόν). Συνεπείς στη θέση τους περί «τουρκικής μειονότητας», παρουσίασαν όλη την ακραία ατζέντα σε προβεβλημένα δημοσιεύματα του κρατικού Τουρκικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ώστε να δοθεί το μήνυμα και επισήμως στη Θράκη για το ποιους στηρίζει η Άγκυρα.

Ο κ. Ζεϊμπέκ (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχει ψηφίσει καμιά από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη Θράκη και είναι αυτός που μόνιμα βρίσκεται στο πλευρό του ψευδομουφτή Ξάνθης, επιχειρώντας έτσι να του προσδώσει νομιμοποίηση. Είναι αυτός που δεν αντέδρασε, αλλά, με τη στάση του, ενθάρρυνε το κύμα απειλών και εκβιασμών που εξαπολύθηκε ενα­ντίον των ιεροδιδασκάλων που διο-­
ρίσθηκαν βάσει του σχετικού νό­μου. Είναι αυτός που συνοδεύει μονίμως τον τούρκο πρόξενο στις περιοδείες του στα χωριά και στα τζαμιά της Ξάνθης και φυσικά δεν έχει λείψει από καμιά υποδοχή και επίσκεψη τούρκου αξιωματούχου στη Θράκη.

Όσο για τον Φερχάτ, ο οποίος δεν έχει κρύψει τις θέσεις του περί «τουρκικής μειονότητας» και συμπόρευσης με το προξενείο, η εκλογή του οφείλεται στη μαζική μεταφορά ψήφων στο πρόσωπό του, εις βάρος του άλλου υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ που είχε εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές και προερχόταν από την πλειονότητα. Φυσικά, η αφορμή για να ξεσπάσει η αντιπαράθεση ήταν τα συντροφικά μαχαιρώματα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τοπικά στελέχη κατήγγειλαν τη συναλλαγή με το τουρκικό προξενείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς πολλά στελέχη του, όπως ο Νίκος Φίλης, έσπευσαν να υπερασπιστούν το δικαίωμα των δύο βουλευτών να μιλούν για «τουρκική μειονότητα», ενώ βάζοντάς τους και πάλι στη λίστα των εκλογών της 25ης Ιουνίου είναι σαν να αγνοεί, αν δεν ευνοεί κιόλας, τη συναλλαγή με το τουρκικό προξενείο.

Από την άλλη πλευρά όμως, η απαράδεκτη τοποθέτηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη σε περιοδεία της στην περιοχή έδειξε τις μικροκομματικές επιδιώξεις της συνολικής στάσης της ΝΔ στο θέμα της Θράκης, καθώς, λίγο – πολύ, με εκβιαστικό τρόπο, απείλησε τη μειονότητα λέγοντας ότι, αν δεν ψηφίσουν τη ΝΔ, «τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα γι’ αυτούς…».

Αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαπράξει ένα σοβαρό ολίσθημα, καθώς στη σπουδή του να εκμεταλλευθεί το ζήτημα δήλωσε ότι θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών παρεμβάσεων στη Θράκη στον Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που θα έχουν πιθανότατα στη Λιθουανία, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στα μέσα Ιουλίου. Λίγο – πολύ, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι θα θέσει ο ίδιος μειονοτικό ζήτημα στον κ. Ερντογάν, ο οποίος προφανώς και θα αρνηθεί την εμπλοκή στις εκλογές, αλλά θα υποστηρίξει το ενεργό ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη μειονότητα, νομιμοποιώντας έτσι την επιβολή και μειονοτικού ζητήματος στις ήδη φορτωμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και μάλιστα το θέμα αυτό θα μπει με τρόπο που θα «θεσμοθετεί» το «ενδιαφέρον» και την ευθεία ανάμειξη του τουρκικού κράτους στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

Μόλις καταλαγιάσει αυτή η επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα αντιπαράθεση, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει, ίσως και σε μια σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συζητήσουν με ψυχραιμία και εθνική υπευθυνότητα το ζήτημα αυτό και τουλάχιστον να συμφωνήσουν ότι πλέον δεν θα συμπεριλαμβάνουν στα ψηφοδέλτιά τους υποψηφίους οι οποίοι δεν σέβονται ανοικτά και καθαρά τη Συνθήκη της Λωζάννης και δεν αποδοκιμάζουν ρητά και έμπρακτα κάθε προσπάθεια του τουρκικού προξενείου να αναδειχθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων στη Θράκη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εξουδετερωθεί η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας με εργαλείο τη χειραγώγηση της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ