Ρυθμιστές των εκλογών τα μικρά κόμματα – Επτακομματική η επόμενη Βουλή

Δεύτερες εκλογές χωρίς ανατροπές και εκπλήξεις

–Ο φόβος του Κυρ. Μητσοτάκη για ισχνή αυτοδυναμία
–Όλα για όλα τα παίζει ο Αλ. Τσίπρας

Ενώ από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται να παγιώνονται σε επίπεδο κορυφής οι συσχετισμοί, όπως διαμορφώθηκαν μετά την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, οι ανακατατάξεις στα χαμηλά δίνουν τον τόνο στον δρόμο προς τις επαναληπτικές εκλογές.

Σύμφωνα, δε, με όλες τις ενδείξεις, αυτό που θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα είναι οι επιδόσεις που θα καταγράψουν τα λεγόμενα μικρά κόμματα, κυρίως αυτά που κινούνται ευρύτερα στον χώρο Δεξιάς – Ακροδεξιάς.

Ενδεχομένως όχι το τελικό αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα το εύρος της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων, η Βουλή που θα προκύψει το βράδυ της 25ης Ιουνίου θα είναι επτακομματική, δεν αποκλείεται και οκτακομματική.

Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας και ταυτόχρονα μειώνεται ο αριθμός των βουλευτών για το πρώτο κόμμα και έτσι απομακρύνεται ο στόχος που έχει θέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης για μια ισχυρή αυτοδυναμία με 160 βουλευτές και πάνω. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη θα υπερβούν, και μάλιστα με άνεση, το όριο του 3% και θα είναι στη νέα Βουλή.
Διφορούμενα είναι τα στοιχεία όσον αφορά τις προοπτικές του ΜεΡΑ25, με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να το αφήνουν εκτός και άλλες να το βάζουν μέσα, ενώ άγνωστος Χ είναι η επίδοση που μπορεί να καταγράψει το κόμμα με την ονομασία Σπαρτιάτες.

Υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχε σπουδαία τύχη, ωστόσο, η ανοιχτή στήριξη εκ μέρους του έγκλειστου στη φυλακή Χρυσαυγίτη Ηλ. Κασιδιάρη και η ένταξη στα ψηφοδέλτια προσώπων της εμπιστοσύνης του αλλάζουν τα δεδομένα. Σε ποιο βαθμό, θα φανεί το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να εξαχθούν βάσιμα συμπεράσματα. Πάντως, με επτά κόμματα στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αγγίξει το 39,5% για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, αν μάλιστα μπει και όγδοο κόμμα, θα πρέπει να υπερβεί το 40%. Ακόμη και τότε το εύρος της αυτοδυναμίας θα εξαρτηθεί από το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Η υπόθεση της Ροδόπης, με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ και την εμπλοκή του εκεί τουρκικού προξενείου, έδωσε την ευκαιρία τις προηγούμενες ημέρες στον Κυρ. Μητσοτάκη να ανασύρει από το… χρονοντούλαπο τη δεξιά ατζέντα. Υπογραμμίζοντας την πάγια απόφασή του να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, θέλησε να απευθυνθεί στους πολίτες εκείνους που στις εκλογές του Μαΐου ψήφισαν μικρότερα κόμματα που είχαν ως σημαία τους τον πατριωτισμό.

Προσπάθεια που είχε αποτελέσματα, αφού σύμφωνα με έρευνες (GPO) από τις εισροές ψηφοφόρων που έχει η Νέα Δημοκρατία μετά την 21η Μαΐου το 22,6% προέρχεται από την Ελληνική Λύση και το 8,3% από τη Νίκη. Με τη δεξιά ατζέντα ο κ. Μητσοτάκης θέλει παράλληλα να αποτρέψει (περιορίσει) το ενδεχόμενο στην αναμέτρηση της Κυριακής πολίτες να επιλέξουν κάποιον από τους δεξιούς κομματικούς σχηματισμούς που μετέχουν για πρώτη φορά σε εκλογές. Όπως π.χ. ο Πατριωτικός Συνασπισμός (Εμφιετζόγλου, Μπογδάνος κ.ά.), οι Σπαρτιάτες κ.ά.

Τα μικρότερα κόμματα, αλλά στην απέναντι πλευρά, μπήκαν στο στόχαστρο του Αλ. Τσίπρα, καθώς διαπιστώνει εκροές ψηφοφόρων προς τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που υπονομεύει την προσπάθειά του για ανατροπή των συσχετισμών.

Έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι «κάθε προοδευτική ψήφος που δεν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας» για ι­σχυρή αυτοδυναμία. Και με αυτό δεν αναφέρεται μόνο στην Πλεύση Ελευθερίας και στο ΜέΡΑ25 αλλά και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ. Επισήμανε ακόμη ότι αν οι προοδευτικοί πολίτες δεν θέλουν «την επόμενη ημέρα μια ανεξέλεγκτη Δεξιά που θα επιτεθεί στα κοινωνικά δικαιώματα, η μόνη δύναμη είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ