Δήμητρα Γαλάνη: Ο Νίκος Γκάτσος  με καθόρισε ως άνθρωπο – Του οφείλω πολλά

Δήμητρα Γαλάνη: Ο Νίκος Γκάτσος με καθόρισε ως άνθρωπο – Του οφείλω πολλά

[Εξομολογήσεις]

«Δεκαέξι χρονών με την ποδιά του σχολείου ακόμα, μπαίνω στον μαγικό χώρο. Το πρώτο πρόσωπο που συναντώ είναι ένας πολύ ψηλός και επιβλητικός άνδρας που με καλωσορίζει με μεγάλη ζεστασιά. Ο κύριος Γκάτσος!

Το παράστημα εξαιρετικά επιβλητικό, αλλά στη ματιά του διέκρινες μια ζεστασιά και ένα ανεπαίσθητο χαμόγελο που σου έδινε την εντύπωση ότι είναι έτοιμος να βάλει τα γέλια με διάθεση ενός παιδιού λίγο… σκανδαλιάρικου ας πούμε.

Αμέσως αισθάνθηκα να φεύγει από πάνω μου αυτό το ‘‘βάρος’’ της στιγμής και χαμογέλασε η ψυχή μου. Τα λόγια του όπως πάντα σοφά και κάθε λέξη του μια περιουσία για μένα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό που μου είπε σαν πρώτο καλωσόρισμα ‘‘Παιδί μου, δεν είναι μόνο το ότι έχεις μια ωραία φωνή. Είναι που μιλάς καλά ελληνικά…’’.

Από εκείνη τη στιγμή και στη μετέπειτα πορεία, δεσμεύτηκα ότι θα υπηρετώ πάντα τη μητρική μου γλώσσα όπως της αξίζει. Αισθάνθηκα περήφανη που είμαι Ελληνίδα και μπορώ να σκέφτομαι και να μιλώ με οδηγό την απεραντοσύνη της ελληνικής γλώσσας. Αισθάνθηκα ότι είχα πλέον ταυτότητα.

Σιγά σιγά, μεγαλώνοντας και τραγουδώντας τον λόγο και την ψυχή του Γκάτσου έμπαινα όλο και πιο βαθιά στις έννοιες και στην ουσία των πραγμάτων. Έμαθα, έψαξα, αναζήτησα και ακόμα αναζητώ την αλήθεια. Έμαθα να αγαπώ το παρελθόν γνωρίζοντάς το, να το κάνω παρόν και να ελπίζω στο μέλλον.

Ο Νίκος Γκάτσος με καθόρισε ως άνθρωπο. Του οφείλω πάρα πολλά. Του οφείλουμε πάρα πολλά».

Υπογραφή: Δήμητρα Γαλάνη, Τραγουδίστρια


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ