Δ. Σταματέλου στο “Π”: ΚΚΕ ισχυρό για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, για πραγματικά μαχητική αντιπολίτευση

Δ. Σταματέλου στο “Π”: ΚΚΕ ισχυρό για το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, για πραγματικά μαχητική αντιπολίτευση

Της
ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΥ
Υποψήφιας Βουλευτού ΚΚΕ Α’ Πειραιώς,
Παθολόγου, Επιμελήτριας Β’ στον Ευαγγελισμό,
MSc Λοιμωξιολογίας, Γραμματέως της ΟΕΝΓΕ


Τα πρόσφατα περιστατικά των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας λόγω των ελλείψεων σε διασώστες, διασωστικά μέσα και υποδομές, λόγω της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ, φέρνει για ακόμα μια φορά στην επιφάνεια, με τον πιο τραγικό τρόπο, αυτό που σταθερά και διαχρονικά αναδεικνύει το ΚΚΕ: ότι δεν μπορεί η ανθρώπινη ζωή, η υγεία ως βασικό κοινωνικό αγαθό, να αντιμετωπίζεται ως κόστος από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Η διάλυση των υποδομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η ασφυκτική κατάσταση στη νοσοκομειακή περίθαλψη, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, είναι μια θλιβερή καθημερινότητα που γνωρίζουν καλά οι υγειονομικοί και οι χιλιάδες ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με τα γρανάζια ενός εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τον νόμο για το νέο ΕΣΥ, ενισχύει την ανταποδοτική λογική που θα προκύψει από την –επί πληρωμή– λειτουργία των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, από τις συμπράξεις των δημόσιων δομών με τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος συνεχίζει να γιγαντώνεται και αξιοποίησε την περίοδο της πανδημίας. με τις ευλογίες της κυβέρνησης, μετατρέποντας την ανθρώπινη ασθένεια σε χρυσή ευκαιρία για μπίζνες.

Τα διακηρυγμένα σχέδια της ΝΔ για μετατροπή όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, σε συνέχεια του πρώτου νοσοκομείου ΑΕ που εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, αποτελούν ένα ακόμα βήμα στην ενίσχυση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θέτοντας ως στόχο την αξιολόγηση των μονάδων υγείας με μοναδικό κριτήριο το αν λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες, αν «τα φέρνουν» από την πιάτσα της αγοράς, αν πουλάνε υπηρεσίες σε ασθενείς-πελάτες και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι απόψεις που εξέφρασε πριν από λίγες μέρες ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου προφανώς και δεν είναι μια «ακραία φωνή». Είναι το επιστέγασμα, η «φυσική κατάληξη» της πολιτικής αυτής, σύμφωνα με την οποία ό,τι δεν αποδίδει κέρδος ή «κοστίζει» ακριβά στο κεφάλαιο και στο κράτος του θα υπακούει σε λογικές «διαλογής ασθενών» και θα καταλήγει στο όποιος έχει να πληρώσει αλλά και πόσα έχει να δώσει.

Άλλωστε αυτή είναι η πραγματικότητα σε άλλα, πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, με προηγμένα, υποτίθεται, συστήματα υγείας, όπως στις ΗΠΑ, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία. Πρόκειται για μια βαρβαρότητα που αναβλύζει από κάθε πόρο αυτού του απάνθρωπου εκμεταλλευτικού συστήματος, απ’ τα ετοιμόρροπα συστήματα υγείας μέχρι τους πολέμους και τις τραγωδίες με τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση, σε σχέση με αυτήν τη θλιβερή και εξοργιστική κατάσταση που βιώνουν καθημερινά υγειονομικοί και ασθενείς, είναι η πρόταση του ΚΚΕ. Δεν συμφωνούμε ότι λύση στα προβλήματα της Υγείας θα δώσουν οι συνταγές που μας έφεραν ως εδώ, δηλαδή η ενίσχυση της λειτουργίας του δημόσιου συστήματος με όρους της αγοράς. Και αυτό γιατί εμείς δεν αντιμετωπίζουμε την υγεία και την πρόνοια ως εμπόρευμα, ως ένα ακόμα πεδίο για υψηλή κερδοφορία των επενδυτών-μετόχων, αλλά ως ένα κοινωνικό αγαθό που έχει υποχρέωση το κράτος, η πολιτεία και η εκάστοτε κυβέρνηση να παρέχει προς τον λαό δωρεάν, και μάλιστα με υψηλού επιπέδου παροχές, που να αντιστοιχούν στα σημερινά επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Παροχές για τις οποίες οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι πληρώνουν καθημερινά με τις εισφορές τους και έχουν απαίτηση να μην αντιμετωπίζονται από το σύστημα υγείας, την κυβέρνηση, το υπουργείο, τις διοικήσεις των υγειονομικών δομών ως πελάτες, αλλά ως ασθενείς με δικαίωμα στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην αποκατάσταση.

Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει τη δύναμη που του δόθηκε και θα του δώσει πάλι ο λαός για να συμβάλει μέσα στη Βουλή και στους δρόμους του αγώνα για την οργάνωση της εργατικής – λαϊκής αντίστασης στο «έργο» της νέας κυβέρνησης. Όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατοί οι υγειονομικοί, τόσο πιο ισχυρός ο λαός, στον αγώνα για να μπουν εμπόδια στην άγρια αυτή πολιτική.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: fortsalefkada.gr


Σχολιάστε εδώ