Θ. Φωτίου στο “Π”: Ακοστολόγητα ψέματα οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ, σε αντίθεση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Θ. Φωτίου στο “Π”: Ακοστολόγητα ψέματα οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ, σε αντίθεση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Της
ΘΕΑΝΩΣ ΦΩΤΙΟΥ
Υποψήφιας Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας


Μία εβδομάδα μένει μέχρι τις κρίσιμες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Και έχει γίνει ήδη φανερό ότι η ΝΔ δεν θα επιτρέψει, με τη μιντιακή της υπεροπλία, να γίνει καμία αντιπαράθεση προγραμμάτων. Διότι, όπως αποκάλυψε ο Αλέξης Τσίπρας στο Ζάππειο στις 9 Ιουνίου, όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη είναι ακοστολόγητα ψέματα, πλην μίας, αφού δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα (Μεσοπρόθεσμο) που κατέθεσε η κυβέρνηση στην ΕΕ για την περίοδο 2024 – 2026.

Οι μεγάλοι χαμένοι, βέβαια, είναι το κοινωνικό και το προνοιακό κράτος.

Δεν υπάρχει πουθενά η αύξηση του αφορολογήτου ορίου των οικογενειών κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί ούτε και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% και των ασφαλιστικών εισφορών.

Απουσιάζει, επίσης, η αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), η αύξηση του επιδόματος μητρότητας για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες και η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στα φάρμακα. Αλλά και το λεγόμενο «youth pass» για τους νέους στα 18. Όπως και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

Καμία μνεία στην αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους, στην ενίσχυση 300 Κέντρων Υγείας με 5 επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ανά Κέντρο και στη δημιουργία 311 Δομών Πρόληψης και Προαγωγής Ψυχικής Υγείας. Δεν περιλαμβάνεται η μείωση κατά 50% του χρόνου αναμονής για χειρουργεία, η μείωση κατά 70% της αναμονής στα Επείγοντα Περιστατικά, η εγγυημένη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ σε 7 με 10 λεπτά σε αστικές και ημιαστικές περιοχές, πόσω μάλλον οι τελευταίες δηλώσεις για ενοικίαση ελικοπτέρων για αεροδιακομιδή ασθενών!

Η ΝΔ δεν έχει περιλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας την αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών ούτε την αύξηση, κατά 50.000, των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Από την άλλη, οι κρίσιμες τρέχουσες δαπάνες των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, παιδείας και πολιτικής προστασίας μειώνονται κατά 10%, σε πραγματικές τιμές, την τετραετία 2023 – 2026. Δηλαδή, μέχρι το 2026 το Ελληνικό Δημόσιο θα αγοράζει κατά 10% λιγότερα αγαθά που είναι απολύτως απαραίτητα, όπως τα αναλώσιμα για τα νοσοκομεία, και θα έχει κατά 10% λιγότερες δαπάνες για τη λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων αλλά και για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το κοινωνικό κράτος είναι κοστολογημένο μέχρι κεραίας και μας δεσμεύει απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία.

Αποκαθιστούμε το Δημόσιο ΕΣΥ, ακυρώνοντας τους πρόσφατους νόμους, και αυξάνουμε τις δαπάνες, προσεγγίζοντας το 7,5% του ΑΕΠ (μ.ό. ΕΕ). Μονιμοποιούμε τους επικουρικούς της πανδημίας. Δίνουμε μισθό 2.000 ευρώ καθαρά στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό και εντάσσουμε τους νοσηλευτές στα βαρέα και ανθυγιεινά. Παρέχουμε κίνητρα για δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές. Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, και ενισχύουμε τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Στην παιδεία, αυξάνουμε τις δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ (μ.ό. ΕΕ). Διορίζουμε μόνιμους εκπαιδευτικούς στο 80% των θέσεων αναπληρωτών. Διπλασιάζουμε τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων.

Μετατρέπουμε σε δωρεάν τα μεταπτυχιακά προγράμματα και αυξάνουμε τη χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων. Καταργούμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Στην κοινωνική πρόνοια, για να δημιουργήσουμε αίσθημα ασφάλειας σε όλους, κάθε στιγμή της ζωής τους:

Δίνουμε σε 900.000 γυναίκες το επίδομα μητέρας (πρώην επίδομα παιδιού) –αυξάνοντας το ποσό για το δεύτερο παιδί– από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 χρόνια του και πάλι εφ’ όρου ζωής μόλις φθάσουν σε συντάξιμη ηλικία. Εξισώνουμε την άδεια μητρότητας και τα επιδόματα μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τις αυτοαπασχολούμενες, τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες.

Εντάσσουμε δωρεάν όλα τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, με διευρυμένο ωράριο. Δίνουμε δωρεάν 680.000 σχολικά γεύματα καθημερινά, σε όλα τα παιδιά δημόσιων νηπιαγωγείων και δημοτικών. Παρέχουμε δωρεάν άθληση σε 500.000 παιδιά δημοτικού σε ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους. Ενισχύουμε τις υπηρεσίες Παιδικής Προστασίας για την αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης.

Αυξάνουμε τα επιδόματα αναπηρίας κατά 20% και εξασφαλίζουμε προσωπικό φροντιστή ή βοηθό, ανάλογα με τις ανάγκες του αναπήρου, και εργαλεία αξιοπρέπειας (τεχνητά μέλη, αμαξίδια κ.λπ.) σε όλους, χωρίς επιβαρύνσεις. Ενισχύουμε τα ΚΕΠΑ, στελεχώνοντάς τα με νέες ειδικότητες.

Εξασφαλίζουμε την προσβασιμότητα στα δημόσια κτίρια και εφαρμόζουμε πιλοτικό πρόγραμμα 20 πλήρως προσβάσιμων γειτονιών. Δημιουργούμε Ψηφιακά Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) σε κάθε δήμο, με σύστημα παρακολούθησης, εντοπισμού και τηλεειδοποίησης σε περίπτωση ανάγκης, σε 24ωρη βάση.

Υλοποιούμε το δικαίωμα όλων σε αξιοπρεπή οικονομική στέγη, με έμφαση στους νέους. Διπλασιάζουμε την επιδότηση ενοικίου σε νέους/ες 25 – 44 ετών και διευρύνουμε τα εισοδηματικά κριτήρια.

Δημιουργούμε εργαλεία για κοινωνική στέγη με νέους όρους, με βασικότερο την Τράπεζα Στέγης, που δημιουργεί υποδομές για τη χορήγηση οικονομικά προσιτής κατοικίας. Περιορίζουμε το Airbnb, κύρια αιτία αύξησης των ενοικίων και των τιμών αγοράς.

Αναστέλλουμε τους πλειστηριασμούς για σπίτια μέχρι 300.000 ευρώ εν όψει ολιστικής πρότασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.

Στις επόμενες εκλογές δεν συγκρούονται απλώς δύο προγράμματα. Συγκρούονται δύο κόσμοι. Ο κόσμος της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και της φροντίδας για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και ο κόσμος της ελίτ, της ολιγαρχίας, της κερδοσκοπίας και της αλαζονείας. Θα δώσουμε αυτόν τον αγώνα για τη χώρα και την κοινωνία με πίστη, αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ