Ο φόβος της αποχής σκιάζει τα κόμματα

Ο φόβος της αποχής σκιάζει τα κόμματα

Και όμως υπάρχει ένα σημείο όπου Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συμπλέουν… απόλυτα και εξ ολοκλήρου! Και αυτό είναι ο φόβος τους για το ενδεχόμενο στις προσεχείς εκλογές να αυξηθεί το ποσοστό της αποχής, κάτι που ίσως φέρει ανατροπές στους σχεδιασμούς που έχουν κάνει τα δύο μεγάλα κόμματα.

Αυτό που φοβούνται στη Νέα Δημοκρατία είναι μη τυχόν ένα τμήμα των ψηφοφόρων της, με τη βεβαιότητα ότι το αποτέλεσμα έχει κριθεί, αδιαφορήσει για τις εκλογές και δεν πάει να ψηφίσει. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βάλει σε περιπέτειες την παράταξη. Όχι προφανώς όσον αφορά τη νίκη στις εκλογές, αλλά ως προς το ύψος του ποσοστού που θα επιτύχει και, το πιο σημα­ντικό, όσον αφορά τον βασικό στόχο του Κυρ. Μητσοτάκη για μια ισχυρή αυτοδυναμία.

Τα ευρήματα από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν δικαιολογούν τις ανησυχίες αυτές, ωστόσο, επειδή το κλίμα στην κοινωνία παραμένει ρευστό και οι εκλογές θα διεξαχθούν εν μέσω θέρους, στο επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής. Ο ίδιος, δε, σε κάθε ευκαιρία επισημαίνει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και πως όλα ξεκινούν από την αρχή. Για τον ίδιο λόγο έχει κινητοποιήσει το σύνολο των στελεχών, που έχουν ξεκινήσει περιοδείες σε ολόκληρη την επικράτεια. Σε ανάλογο κλίμα είναι και ο ίδιος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Η ανησυχία στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφορετική αφετηρία. Επειδή μετά την ήττα της 21ης Μαΐου υπάρχει απογοήτευση και ηττοπάθεια, φοβού­νται ότι μια μερίδα ψηφοφόρων τους είτε θα απέχει από τις εκλογές είτε θα επιλέξει να στηρίξει κάποιο από τα μικρότερα κόμματα. Να συνεχιστεί με άλλα λόγια η αποσυσπείρωση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες και κορυφώθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά ενθαρρυ­ντικές είναι, με τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει πέριξ του ποσοστού που πέτυχε πριν από δεκαπέντε ημέρες, χωρίς καμιά τάση ανάκαμψης.
Τα ευρήματα συνολικά δεν συμβαδίζουν με την πεποίθηση του Αλ. Τσίπρα ότι στην αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου μπορεί, είναι εφικτό, να ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Αν η τάση αυτή δεν αλλάξει άρδην, το βράδυ των ερχόμενων εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε μεγάλες εσωκομματικές περιπέτειες. Διότι αλλιώς θα μπορέσει να διαχειριστεί τα πράγματα ο κ. Τσίπρας με ένα ποσοστό 20% – 22% και αλλιώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ πέσει κάτω από το 20%, πιο χαμηλά δηλαδή και από το ποσοστό της 21ης Μαΐου. Στην πρώτη περίπτωση θα μπορέσει, έστω και με κάποιους κλυδωνισμούς, να παραμείνει στην καρέκλα του προέδρου. Στη δεύτερη η παραίτηση θα καταστεί μονόδρομος…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ