Ψηφιακά οι άδειες 3,5 εκατ. κτιρίων

Ψηφιακά οι άδειες 3,5 εκατ. κτιρίων

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ανέθεσε στην κοινοπραξία Vodafone, Netcompany – Intrasoft και Nova την ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών περίπου 3,5 εκατ. κτιρίων σε 288 δήμους.

Το τιτάνιο έργο, προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη σάρωση όλων των αρχείων που συνοδεύουν μια οικοδομική άδεια έως το 2018, οπότε ξεκίνησε τη λειτουργία του το σύστημα e-adeies.

Το έργο αφορά τις πολεοδομίες όλης της χώρας, πλην της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων Ηρακλείου, Πάτρας, Τρικάλων και Καλαμαριάς, n ψηφιοποίηση των οποίων θα γίνει μέσω Ψηφιακού Χάρτη, και του Αγίου Όρους.

Το έργο περιλαμβάνει τη σάρωση περίπου 3,5 εκατ. αδειών δόμησης και 43,6 εκατ. τοπογραφικών διαγραμμάτων, διαγραμμάτων κάλυψης, κατόψεων, όψεων και στατικών σχεδίων (τα σχέδια που συνοδεύουν μια οικοδομική άδεια).

Με βάση την απογραφή κτιρίων του 2011, τα δεδομένα αυτά αντιστοιχούν περίπου σε 3,5 εκατ. κτίρια και ο ανάδοχος θα προσθέσει μεταδεδομένα (ώστε να μπορεί να γίνει αναζήτηση) και θα αντιστοιχίσει σε επίπεδο οικοπέδου (όπου είναι εφικτό) με τις συντεταγμένες που περιγράφουν το ακίνητο (στις νεότερες άδειες) ή με τον γεωεντοπισμό τους στο υπόβαθρο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Η σύμβαση έχει ιδιαίτερα σημαντικό προϋπολογισμό, 112,1 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προαίρεσης άλλα 56,5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ