Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: Επιδιώκω να μειώσουμε τις έχθρες αλλά θα θέσω ζήτημα για τους εξοπλισμούς
Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους προέβη σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν πτήσει από το Μπακού προς Άγκυρα στη διάρκεια των οποίων εκλήθη να αναφερθεί στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα κατά την περίοδο της νέας προεδρίας του.
«Μετά τις εκλογές μας τηλεφώνησε ο Μητσοτάκης και μας συνεχάρη. Υπήρξε μια τέτοια διαδικασία. Επομένως, αν συμβεί κάτι τέτοιο [σ.σ. συνάντηση] στο Βίλνιους, δεν θα διστάσουμε να συναντηθούμε. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες. Εφόσον δεν υπάρχουν αρνητικά μηνύματα από καιρό σε καιρό, επιδιώκουμε να μειώσουμε τις έχθρες, όχι να τις αυξήσουμε. Ως εκ τούτου, θα μιλήσουμε γι’ αυτά εκεί και με εκείνον. Φυσικά υπάρχει ένα σημείο. Το τι θα πούμε είναι σαφές. Ποια είναι αυτά; “Κύριε πρωθυπουργέ σταματήστε πια αυτούς τους εξοπλισμούς. Πού θα φτάσεις με τόσους εξοπλισμούς; Η Αμερική σας δίνει συνέχεια πολλά όπλα. Τα παίρνετε επειδή σας τα δίνει δωρεάν ή τα παίρνετε επειδή είναι τζάμπα;”. Μάλλον θα κάνουμε μια κουβέντα για αυτά. Να ξέρετε επίσης ότι εμείς είμαστε εδώ για να μειώσουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξήσουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν».
Ερντογάν για Κυπριακό: Πρέπει να αναγνωρίσουν το δικαίωμα κυρίαρχης ισότητας της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” – Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι έντιμη
Σε δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με το Κυπριακό, τονίζοντας: «Προς το παρόν, η σημερινή διοίκηση στην ελληνοκυπριακή πλευρά έχει μία πιο ειρηνική στάση σε σχέση με τις προηγούμενες. Αν διατηρήσουν αυτή την ειρηνική ατμόσφαιρα και πουν “ναι” στην προστασία των δικαιωμάτων κυρίαρχης ισότητας της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” χωρίς να προχωρούν σε κάποιες προκλήσεις, ειδικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θα απαντήσουμε “γιατί όχι;”. Αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα κυρίαρχης ισότητας της Βόρειας Κύπρου. Αυτό δεν θα συμβεί αν δεν το κάνουν. Πάντα λέω ότι η αρχή αυτής της υπόθεσης ήταν το Μπούργκεντσοκ της Ελβετίας. Εκεί είχαμε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, εγώ ήμουν πρωθυπουργός τότε και μας υποσχέθηκαν ότι “ως Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζουμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος”. Αλλά, δυστυχώς, όχι μόνο δεν είναι στο πλευρό της Βόρειας Κύπρου, ενέταξαν αμέσως τον Νότο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και άφησαν έξω τη Βόρεια Κύπρο. Από τότε, έτσι έχουν τα πράγματα μέχρι σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι έντιμη. Περάσανε 50 χρόνια και είναι ακόμα στο ίδιο σημείο, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αυτά τα πράγματα θα τα βάλουμε στο τραπέζι. Πρέπει να το επανεξετάσουμε και αυτό».