Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι δεν είχαν ανάγκη από ορθοδοντικό…

Οι Αρχαίοι Ρωμαίοι δεν είχαν ανάγκη από ορθοδοντικό…

Εντυπωσιακά υγιή δόντια φέρεται πως είχαν οι Αρχαίοι Ρωμαίοι που ζούσαν την Πο­μπηία, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από την Αρχαιολογική Επίβλεψη της Πομπηίας χρησιμοποίησαν αξονικές τομογραφίες για να εξετάσουν 30 σορούς κατοίκων της Πομπηίας, που διασώθηκαν λόγω της τέφρας του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Η ομάδα, με επικεφαλής τον ακτινολόγο Τζιοβάνι Μπαμπίνο, κυκλοφόρησε φωτογραφίες από τις εργασίες της στις 29 Σεπτεμβρίου και αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν τέλεια δόντια και «καμιά άμεση, αισθη­τή ανάγκη για οδοντιάτρους».

Οι πολίτες της Πομπηίας δεν χρησιμοποίησαν ποτέ οδοντόβουρτσες ή οδοντόκρεμα και είχαν υγιή δόντια χάρη στη διατροφή τους, η οποία ήταν χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Ο Μάσιμο Οσάνα, επιστάτης της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην περιοχή, δήλωσε ότι η διατροφή τους ήταν «ισορροπημένη και υγιεινή, παρόμοια με αυτή που αποκαλούμε σήμερα μεσογειακή διατροφή».

«Οι κάτοικοι της Πομπηίας έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά, αλλά πολύ λίγη ζάχαρη», δήλωσε η ορθοδοντικός Ελίζα Βανακόρε, η οποία επέβλεψε την εξέταση των δοντιών. «Έτρωγαν καλύτερα από ό,τι εμείς και είχαν πολύ καλά δόντια». Η Βανακόρε πρόσθεσε ότι στην υγιεινή των δοντιών των πολιτών της Πομπηίας βοηθούσαν και τα υψηλά επίπεδα του φθορίου στον αέρα και στο νερό, λόγω της εγγύτητας του ηφαιστείου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο από August Hattinger από το Pixabay

Σχολιάστε εδώ