Η γραφειοκρατία μπλοκάρει τον ερχομό τούρκων τουριστών στη χώρα μας

Η γραφειοκρατία μπλοκάρει τον ερχομό τούρκων τουριστών στη χώρα μας

Tσουνάμι τούρκων τουριστών που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας έχει… κολλήσει στην γραφειοκρατία των προξενικών αρχών της χώρας μας στη Σμύρνη, με αποτέλεσμα γύρω στα 27.000 άτομα να έχουν κάνει αίτημα για βίζα και να περιμένουν να έρθει η… σειρά τους για να την πάρουν.

Και επειδή καθημερινά προστίθενται νέα, εκατοντάδες αιτήματα, όταν πάρουν τελικά την πολυπόθητη βίζα, θα έχει περάσει ο Αύγουστος, θα έχει χαθεί η σεζόν και δεν θα έχει περάσει τούρκος τουρίστας απέναντι, με προφανή τα αρνητικά αποτελέσματα για τις οικονομίες των νησιών της παραμεθόριας ζώνης, που θα δέχονται το μεγαλύτερο, αν όχι όλο το μέρος του τουριστικού αυτού κύματος.

Το γεγονός επιβεβαίωσε, σε συνομιλία που είχαμε μαζί του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρης, ο οποίος τόνισε πως από το 2019 η Τουρκία υποχρεώνει τους υπηκόους της που έρχονται στην Ελλάδα να βγάζουν βίζα από τα ελληνικά προξενεία ή τις πρεσβείες που λειτουργούν στο έδαφός της, ενώ παλαιότερα επέτρεπε να παίρνουν τις βίζες από τις κατά τόπους Ελληνικές Αρχές στα λιμάνια προορισμού τους. Δηλαδή, όποιος πήγαινε Χίο ή Μυτιλήνη ή Σάμο κ.λπ. έμπαινε στο πλοίο, πήγαινε στο νησί της επιλογής του και εκεί οι τοπικές Αρχές του έδιναν τη βίζα, χωρίς ταλαιπωρίες και χωρίς να κινδυνεύει να χάσει τη σεζόν στο ενδεχόμενο που αργούσε να του βγάλει βίζα το ελληνικό προξενείο.

Η λύση στο πρόβλημα, που αποτελεί βαρίδι και βραχνά για τους κατοίκους των νησιών απέναντι από την Τουρκία, που βλέπουν ότι κινδυνεύουν να χάσουν πάνω από 100.000 καλούς πελάτες, γιατί οι Τούρκοι που ταξιδεύουν έχουν σημαντική οικονομική ευχέρεια και αφήνουν χρήματα όπου πάνε, είναι να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό το προξενείο μας στη Σμύρνη ή να πιεστεί η τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει την επαναφορά του παλαιού καθεστώτος, όταν οι βίζες εκδίδονταν στα λιμάνια προορισμού.

Επειδή οι μέρες περνάνε και το πρόβλημα οξύνεται, οι τοπικοί φορείς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου απευθύνουν έκκληση σε κάθε αρμόδιο για να δώσει μια λύση στο θέμα που τους απασχολεί. Αν και η περίοδος δεν ενδείκνυται, γιατί είμαστε παραμονές εκλογών και δεν υπάρχει κανονική κυβέρνηση στη χώρα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι τοπικοί παράγοντες των νησιών, επειδή πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα και όχι για πολιτικό, μπορεί να το αντιμετωπίσει και η υπηρεσιακή κυβέρνηση με την ενίσχυση του προσωπικού των ελληνικών προξενείων στα τουρκικά παράλια, έστω και για μερικές μέρες. Για να δούμε, θα γίνει κάτι;


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ