Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Η Κίνα λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της Ρωσίας!

Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Η Κίνα λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της Ρωσίας!

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας ώστε να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέφερε τις προηγούμενες ημέρες στη Δύση ο Λι Χουί, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις και πρώην πρεσβευτής στη Ρωσία. Ο κινέζος διπλωμάτης επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Βαρσοβία, το Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και τη Μόσχα για να προωθήσει τις θέσεις του.

Σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες που γνωρίζουν τις συνομιλίες του Λι Χουί, οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα πρέπει να διεκδικήσουν την αυτονομία τους από την Ουάσινγκτον και να παροτρύνουν την άμεση κατάπαυση του πυρός, αφήνοντας στη Ρωσία την κατοχή των τμημάτων της Ουκρανίας που κατέχει τώρα.

Ο κινέζος διπλωμάτης προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική λύση στην Ουάσινγκτον και είπε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να τερματίσουν τη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πριν εξαπλωθεί και αλλού, αφήνοντας σοβαρά υπονοούμενα για την Ευρώπη.

Οι διπλωματικοί αξιωματούχοι, ενώ ανέφεραν ότι είναι πολύ νωρίς για να απορρίψουν τις προσπάθειες του Πεκίνου, αμφισβήτησαν την ικανότητα της Κίνας να ενεργήσει ως ειλικρινής διαμεσολαβητής σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις, δεδομένου του πόσο στενά ευθυγραμμισμένη είναι με τη Μόσχα. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, ακόμα, ότι δεν πιστεύουν πως η ειρήνη είναι δυνατή, αν δεν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται κάτι που, λίγο – πολύ, είναι κοινό μυστικό. Το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας το έχει «αναλάβει» το Πεκίνο. Σε διπλωματικά φόρουμ, τους προηγούμενους μήνες, ο ίδιος ο Λαβρόφ προωθούσε τις ρωσικές θέσεις μέσω της Κίνας.

Τι συνάγεται από όλα αυτά;

Ότι, κυρίως, οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να δεχτούν σε καμιά περίπτωση κάτι που προέρχεται από την Κίνα. Αν και στη διπλωματία ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ σε τίποτα, είναι σαφές ότι Ρωσία και Κίνα έχουν κοινή συνιστάμενη.

Άρα, η λύση δεν πρόκειται ποτέ να έρθει μόνο από αυτήν την πλευρά…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ