Θάνος Πλεύρης στο “Π”: Η υγεία βασική μας προτεραιότητα
Του
ΘΑΝΟΥ ΠΛΕΥΡΗ
πρώην Υπουργού Υγείας,
Υποψήφιου Βουλευτή ΝΔ Α’ Αθηνών
Η πανδημία κατέδειξε και τις αδυναμίες και τις δυνατότητες του συστήματος υγείας και μας δίνει τους προβληματισμούς για τον τρόπο που θα δομήσουμε την υγεία, την αναβάθμιση της οποίας έχει θέσει σε ύψιστη προτεραιότητα ο πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μια από τις βασικές μας προτεραιότητες πρέπει να είναι το σύστημά μας να μην περιορίζεται στη θεραπεία των ασθενειών, αλλά να διατηρεί τους πολίτες υγιείς, η φροντίδα να δομείται με επίκεντρο τον πολίτη και όχι τον γιατρό και η φροντίδα να μην περιορίζεται στα νοσοκομεία, αλλά να δομήσουμε ενοποιημένη φροντίδα.
Μεγάλος ασθενής στην Ελλάδα είναι η δημόσια υγεία και η ΠΦΥ. Ο πολίτης σήμερα συνήθως δεν έχει καμία παρακολούθηση της υγείας του με πρωτοβουλία του κράτους, το οποίο συνήθως συναντά στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου, όταν πλέον είναι ασθενής. Η ενδυνάμωση της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης με προγράμματα για τη μείωση του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη, άσχετα από την οικονομική του δυνατότητα, να κάνει από νωρίς προληπτικές εξετάσεις. Ήδη, τα τέσσερα προγράμματα που υλοποιούνται για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του παχέως εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και των καρδιαγγειακών παθήσεων δημιουργούν κουλτούρα παρακολούθησης από νωρίς των δεικτών υγείας μας.
Ο προσωπικός γιατρός είναι η μεγαλύτερη κοινωνική τομή στο σκέλος της περίθαλψης. Δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν δωρεάν τον γιατρό που θα τους κατευθύνει στο σύστημα. Πλέον ο πολίτης έχει πρόσβαση σε γιατρό, σύμβουλο υγείας και άνθρωπο που θα του πει τι πρέπει να κάνει. Ήδη το 50% του πληθυσμού έχει αυτήν τη δυνατότητα, την οποία μέχρι σήμερα είχαν μόνο οι πολίτες που πλήρωναν ιδιώτη γιατρό.
Συνδυαστικά με τον προσωπικό γιατρό, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης αλλάζουν όψη και 156 κέντρα υγείας, κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση των πολιτών σε αυτά.
Πηγαίνοντας από την πρωτοβάθμια στη δευτεροβάθμια φροντίδα, ήδη δρομολογούμε μεγάλες παρεμβάσεις στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, όπου οι αναμονές είναι μεγάλες. Τα ΤΕΠ 80 νοσοκομείων αναβαθμίζονται πλήρως με την ολική ανακαίνισή τους, ενώ και η παρουσία των γιατρών είναι πληρέστερη λόγω των παρεμβάσεων που γίνονται με την αύξηση των μισθών αλλά και του ανοίγματος του ΕΣΥ σε όλους τους γιατρούς της χώρας μας. Οι παρεμβάσεις αυτές διασφαλίζουν περισσότερους γιατρούς στο ΕΣΥ, χωρίς να θίγουν τον ασθενή.
Πέρα από τη αναβάθμιση των ΤΕΠ, η εκπόνηση του χάρτη υγείας με βάση τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού θα διασφαλίσει καλύτερες και αρτιότερες υγειονομικές δομές προς όφελος του ασθενή. Η αξιολόγησή τους μάλιστα με ποιοτικούς δείκτες θα βελτιώσει την παρεχόμενη υπηρεσία, θα μειώσει τις λοιμώξεις και θα δώσει κίνητρα για βελτίωση των δομών. Όλα αυτά αντανακλούν απευθείας στον πολίτη, που πλέον θα έχει καλύτερη περίθαλψη.
Από τη στιγμή μάλιστα που θα έχουν ενοποιηθεί ψηφιακά τα νοσοκομεία μας, ο πολίτης θα εξυπηρετείται άμεσα, ο ιατρικός φάκελος και το ιστορικό του θα είναι πάντα ενημερωμένα και ο θεράπων γιατρός θα έχει πλήρη παρακολούθηση των ασθενών. Ειδικά οι πολίτες που ζουν σε ακριτικές ή νησιωτικές περιοχές, η πρόσβαση των οποίων είναι περιορισμένη, θα βοηθηθούν από το σύστημα των άμεσων διακομιδών αλλά και την τηλεϊατρική.
Η ηλεκτρονική παραλαβή εξετάσεων, η τηλεϊατρική, τα ηλεκτρονικά ραντεβού σε ΠΦΥ και νοσοκομεία και το ehealth αλλά και το καλύτερα δομημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» είναι πραγματικότητα, δείχνοντας τον δρόμο για την υγεία του μέλλοντος.
Ο νέος χάρτης υγείας έχει στο επίκεντρο τον πολίτη, επενδύει στην πρόληψη, ενδυναμώνει την ΠΦΥ, αμβλύνει τις ανισότητες και εγγυάται την ενοποιημένη φροντίδα. Το νέο ΕΣΥ στηρίζεται με πόρους, καθώς διασφαλίζονται 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ήδη αυξήσαμε τον προϋπολογισμό κατά 1,4 δισ., αλλά και προσωπικό, αφού ο πρόεδρός μας εξήγγειλε ενίσχυση με 10.000 επιπλέον προσλήψεις. Το νέο ΕΣΥ αφορά εμάς και τα παιδιά μας.