Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την αυτοδύναμη κυβέρνηση

Οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την αυτοδύναμη κυβέρνηση

–Κλειδί το μπόνους…

Αν οι εκλογές της 21ης Μαΐου είχαν διεξαχθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, η Νέα Δημοκρατία, με το 40,79%, όχι μόνο θα εξασφάλιζε την πολυπόθητη αυτοδυναμία, αλλά, επιπλέον, θα είχε 171 βουλευτές, γεγονός που θα την καθιστούσε πανίσχυρη σε κοινοβουλευτικό και πολιτικό επίπεδο.

Το ότι η αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια προς έναν νέο εκλογικό θρίαμβο, και ως εκ τούτου η αυτοδυναμία είναι εκ των προτέρων κλειδωμένη.

Η εκλογική μάχη θα είναι σκληρή, ίσως πιο σκληρή από την προηγούμενη, σίγουρα όμως με περισσότερες ιδιαιτερότητες και με αρκετά σκοτεινά σημεία η πορεία μέχρι τις 25 Ιουνίου. Η μόνη βεβαιότητα που αυτήν τη στιγμή υπάρχει είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι εκ νέου πρώτο κόμμα, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Η επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης για ισχυρή εντολή διακυβέρνησης θα εξαρτηθεί από τρεις βασικούς παράγοντες:

Πρώτον, από το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία. Αν επαναλάβει την επίδοση (40,79%) που είχε στις εκλογές του Μαΐου, θα εξασφαλίσει, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, την αυτοδυναμία, αλλά το πόσο ευρεία θα είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της θα εξαρτηθεί από άλλες παραμέτρους.

Δεύτερον, από τον αριθμό των κομμάτων που θα περάσουν το όριο του 3% και θα βρεθούν στο Κοινοβούλιο. Όσο αυξάνεται ο αριθμός τους τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Σύμφωνα με τους ε­κλογολόγους, αν στη Βουλή μπουν πέντε κόμματα, η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει την αυτοδυναμία με ένα ποσοστό της τάξης του 37,5%. Αν τα κόμματα γίνουν έξι, ο πήχης ανεβαίνει στο 38,5%, αν είναι επτά, πάει στο 39,3% κ.ο.κ.

Τρίτος παράγοντας, σε άμεση συνάρτηση με τον αμέσως προηγούμενο, που θα κρίνει την αυτοδυναμία είναι το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου. Όσο μεγαλύτερο το συνολικό ποσοστό τους τόσο μικρότερη η δυσκολία για τη Νέα Δημοκρατία. Και αντίστροφα, αν το συνολικό ποσοστό τους μειώνεται, τόσο θα αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας για την παράταξη.

Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, προβλέπει κλιμακούμενο μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, εν προκειμένω για τη Νέα Δημοκρατία. Και είναι εκεί που στηρίζει τις ελπίδες του για την αυτοδυναμία ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μέχρι του ποσοστού του 25% η Νέα Δημοκρατία δικαιούται μπόνους 20 έδρες. Από εκεί και πάνω, για κάθε μισή μονάδα (0,5%) θα παίρνει επιπλέον μία έδρα, με ανώτατο όριο τις 30 έδρες. Συμπερασματικά, αν η παράταξη επιτύχει το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών θα πάρει μπόνους 50 επιπλέον έδρες, οι οποίες θα αφαιρεθούν από όλα σχεδόν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ