ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2,2% το 2023 για την ελληνική οικονομία

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2,2% το 2023 για την ελληνική οικονομία

Το τελευταίο Economic Outlook του Οργανισμού προβλέπει ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,7% το 2023 (από 2,6% στο προηγούμενο outlook) και 2,9% το 2024, μετά από ανάπτυξη 3,3% το 2022.  

Για την Ευρωζώνη, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,9% το 2023 και 1,5% το 2024, ενώ για τις ΗΠΑ στο 1,6% και 1% αντίστοιχα. Για την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ, ο Οργανισμός βλέπει ανάπτυξη 5,4% το 2023 και 5,1% το 2024.

Για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του (economic outlook) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024.

Συγκεκριμένα αναφέρει η έκθεση πως η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται να επιβραδυνθεί βραχυπρόθεσμα μετά τη διάβρωση από τον υψηλό πληθωρισμό αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η πραγματική αύξηση των επενδύσεων προβλέπεται να παραμείνει ισχυρή ενόψει της ανόδου το κόστος δανεισμού καθώς οι δαπάνες που σχετίζονται με τα Ταμεία Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας αυξάνονται. Ο βασικός πληθωρισμός έχει μετριαστεί από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι επιδοτήσεις των τιμών της ενέργειας μειώνονται σταδιακά καθώς οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν.

Ο ΟΟΣΑ  τονίζει πως η προγραμματισμένη επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τις πληθωριστικές πιέσεις και να φτάσει σε επενδυτικό βαθμό αξιολόγηση του δημόσιου χρέους ενώ η περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, ιδίως μεταξύ των γυναικών και της νεολαίας θα βελτιώσει την ισότητα των αποτελεσμάτων και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας παραμένει ισχυρή ενόψει των αντίθετων ανέμων.

Η αύξηση των επενδύσεων παρέμεινε ισχυρή το 4ο τρίμηνο του 2022 παρά το αυξανόμενο επενδυτικό κόστος και τις αυξανόμενες ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε από τον Οκτώβριο του 2022 για να είναι κοντά στα υψηλά προ της πανδημίας τον Απρίλιο
Η πραγματική κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται το 4ο τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023, αντανακλώντας την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης και παρά την πτώση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και τον χαμηλό καταναλωτή αυτοπεποίθηση.

Ωστόσο, η δημιουργία θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε το 2023, καθώς η οικονομία βαζει περιορισμούς στην παραγωγική ικανότητα.

Ο εναρμονισμένος μετρικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 4,5% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν, ενώ Η διεύρυνση των πιέσεων στις τιμές αύξησε τον ετήσιο δομικό πληθωρισμό στο 6,1%. Οι μισθοί έχουν επιταχυνθεί και τον Απρίλιο Το 2023 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 9,4%, μετά από αυξήσεις περίπου 10% το πρώτο εξάμηνο του 2022, καταλήγει ο ΟΟΣΑ  σο τελευταίο Economic Outlook.


Σχολιάστε εδώ