BretBeats: «Εκτιμώ κάθε μέρα που θα χρειαστεί να δουλέψω 16 ώρες σε κάτι δύσκολο που αγαπώ»

BretBeats: «Εκτιμώ κάθε μέρα που θα χρειαστεί να δουλέψω 16 ώρες σε κάτι δύσκολο που αγαπώ»

«Εκτιμώ κάθε μέρα που θα χρειαστεί να δουλέψω 16 ώρες σε κάτι δύσκολο που αγαπώ» λέει ο BretBeats σύμφωνα με το mad.tv και προσθέτει: «Μουσικός παραγωγός σημαίνει να έχω τη δυνατότητα να μεταφέρω ένα όραμα, ένα συναίσθημα ή μια ιδέα σε μουσική μορφή, αναλαμβάνωντας τη σύνθεση, την ενορχήστρωση, την παραγωγή και την ηχοληπτική επεξεργασία ενός κομματιού μουσικής».

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την μουσική, και ποτέ κατάλαβες πως θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά;

Κατά την διάρκεια των σπουδών μου στο management, στο Λονδίνο το 2008 γνώρισα άτομα από πολλές διαφορετικές χώρες και κουλτούρες που ο καθένας έδειχνε τι τραγούδι είναι επίκαιρο στην χώρα του, έτσι εκτέθηκα σε μουσική από όλο τον κόσμο και μου δημιουργήθηκε ένα ενδιαφέρον να αρχίσω να ασχολούμε με την ηχογράφηση μουσικής σαν χόμπι . Μετά από κάποια χρόνια αφού άκουσα τον δίσκο του Kanye West, ‘MBDTF’ εμπνεύστηκα να παραγγείλω από το e-bay ένα Aκai MPC και να ξεκινήσω την μουσική παραγωγή και σύνθεση το 2011 στην Αθήνα.

Τι σημαίνει για σένα να είσαι μουσικός παραγωγός; Πως θα εξηγούσες αυτό που κανείς σε κάποιον εκτός του χώρου της μουσικής;

Ο Όρος Μουσικός παραγωγός είναι ένας πολύ παρεξηγημένος τίτλος ομπρέλα που περιέχει άτομα που ασχολούνται με την σύνθεση, μουσική τεχνολογία, και την κυκλοφορία της μουσικής. Μπορεί να είναι μουσικοί, καλλιτέχνες, ηχολήπτες, αλλά και χρηματοδότες, ή managers.

Μουσικός παραγωγός σημαίνει να έχω τη δυνατότητα να μεταφέρω ένα όραμα, ένα συναίσθημα ή μια ιδέα σε μουσική μορφή, αναλαμβάνωντας τη σύνθεση, την ενορχήστρωση, την παραγωγή και την ηχοληπτική επεξεργασία ενός κομματιού μουσικής.

Άλλες φορές απλά στέλνω μια παραγωγή που έχει ήδη δομή: ρεφρέν, κουπλέ, γέφυρα, και ο καλλιτέχνης που συνεργάζομαι ηχογραφεί ένα τραγούδι. Έπειτα, το στέλνει πίσω, το βελτιώνω ηχητικά και κυκλοφορεί.

Τι σε εμπνέει για να φτιάξεις μουσική;

Επειδή η μουσική αρμονία απορρέει από μια διαίρεση τονικών αποστάσεων, είναι κάτι που ζει στο μυαλό των ανθρώπων υποσυνείδητα όπως η συμμετρία στις εικόνες. Η έμπνευση μου να κάνω μουσική αντλείται από την επιθυμία να μεταφέρω στον κόσμο συναισθήματα και εμπειρίες με τον αρτιότερο δυνατό τρόπο. Αυτό είναι ένας διάλογος γιατί ταυτόχρονα η αντίδραση του ακροατή κινεί την δημιουργική κατεύθυνση. Η εξέλιξη της κουλτούρας, του πολιτισμού και της τεχνολογίας αποτελούν επίσης πηγές έμπνευσης.

Η συνεργατικότητα και ο ανταγωνισμός με ωθούν εξίσου να γίνω καλύτερος και να επεκταθώ σε νέα ανεξερεύνητα ηχητικά μονοπάτια.

Βρίσκεις διάφορες στο να κανείς μουσική στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό;

Η μουσική είναι ένα μέσο για να επικοινωνήσεις κουλτούρα και συναισθήματα. Κάθε αρμονική απόσταση και ρυθμός δημιουργεί μια φυσική αντίδραση σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως προέλευσης, και αυτό κάνει την μουσική μια παγκόσμια γλώσσα. Παράλληλα όμως μια συγκεκριμένη μελωδία, κλίμακα η ένας ρυθμός μπορεί να περιέχουν τελείως διαφορετικό μήνυμα για διαφορετικές κουλτούρες.

Για παράδειγμα, για έναν Αμερικάνο ένα jazz ακόρντο στο πιάνο πιθανώς περιέχει μια gospel θρησκευτική διάσταση ενώ για έναν Έλληνα ακούγεται σαν lounge ήχος. Αντίστοιχα μια φράση στο μπουζούκι για έναν Έλληνα περιέχει το συναίσθημα του πόνου του λαϊκού τραγουδιού, ενώ για έναν Αμερικάνο ακούγεται σαν χαρούμενη ethnic μουσική.

Είναι σημαντικό για ένα καλλιτέχνη να καταλάβει το ακροατήριο. Η μουσική είναι επικοινωνία, οι λέξεις που θα διαλέξεις να πεις σε ένα στοίχο έχουν λιγότερη σημασία από το νόημα που θα καταλάβει ο ακροατής, γιατί ο τόνος, το ύφος, η μελωδία, τα συνοδευτικά όργανα και η ερμηνεία μπορούν να δώσουν τελείως άλλο νόημα στις λέξεις. Αντίστοιχα οι νότες που θα διαλέξεις να παίξεις σε ένα μουσικό όργανο έχουν λιγότερη σημασία από το πως αυτές θα κάνουν τον ακροατή να νιώσει στο άκουσμα τους μέσα στο context ενός συγκεκριμένου μουσικού έργου.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη στο Mad.tv

 


Σχολιάστε εδώ