Αρχαιολογικά μυστήρια… Πράσινο χρώμα σε υπολείμματα οστών!

Αρχαιολογικά μυστήρια… Πράσινο χρώμα σε υπολείμματα οστών!

Η εύρεση του μουμιοποιημένου χεριού (με χρώμα πράσινο, όπως αναφέρεται) ενός μωρού, που πιάνει ένα νόμισμα του ύστερου μεσαιωνικού χρόνου, θα μπορούσε να είναι πλάνο από ταινία «Ιντι­άνα Τζόουνς».

Η παραπάνω εικόνα όμως δεν είναι σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Το 2005 μια ομάδα αρχαιολόγων άνοιξε ένα δοχείο σε ένα εγκαταλελειμμένο νεκροταφείο στο Νιαρολόρνικ της Ουγγαρίας και βρήκε ακριβώς αυτό.

«Κατά τη συλλογή δεδομένων σε οστά του Ύστερου Μεσαίωνα στο Νιαρολόρνικ – Χάνγκαρ Ουτ συναντήσαμε πολύ μικρά, πράσινου χρώματος, υπολείμματα οστού ενός ατόμου που φαινόταν να έχει μερικώς μουμιοποιη­θεί», έγραψε η ομάδα των ούγγρων αρχαιολόγων και πρόσθεσε:

«Η διατήρηση αυτών των λειψάνων ήταν τόσο καλή, που αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε έναν βιολόγο για να πραγματοποιήσει μια σειρά από έρευνες σε αυτά, προκειμένου να καταλήξου­με σε ένα κοινό συμπέρασμα σχετικά με αυτά τα σπάνια ευρήματα». Το μυστήριο που έπρεπε να διερευνηθεί, ω­στόσο, ήταν τι είχε προκαλέσει τη διατήρηση που παρατηρήθηκε στο σώμα, ιδιαίτερα του μαλακού ιστού του χεριού. Η φυσική μουμιοποίηση είναι σπάνια. Αν και συμβαίνει με μια σειρά μεθόδων, συνήθως λαμβάνει χώρα σε ξηρότερες και/ή ψυχρότερες συνθήκες από αυτές που επικρατούν στο νεκροταφείο.

Χρησιμοποιώντας χημική ανάλυση στα σώματα, η ο­μάδα βρήκε την απάντηση: Το σώμα του βρέφους ήταν γεμάτο με χαλκό, καθώς στο χέρι του κρατούσε ένα χάλκινο νόμισμα. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα χαλκού στο σώμα του ήταν 497 φορές υψηλότερα από εκείνα που βρέθηκαν σε άλλες μούμιες.

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χάλκινου νομίσματος δεν επέτρεψαν στα μικρόβια να διασπάσουν τους ιστούς του χεριού και άλλων μερών του σώματος.
Η ομάδα πιστεύει ότι είναι η πρώτη περίπτωση μουμιοποίησης αποκλειστικά από χαλκό που έχει αναφερθεί ποτέ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ