Τελευταία ευκαιρία για Βαρουφάκη οι εκλογές του Ιουνίου

Τελευταία ευκαιρία για Βαρουφάκη οι εκλογές του Ιουνίου

Θα είναι οι εκλογές του Ιουνίου το κύκνειο (πολιτικό) άσμα του Γ. Βαρουφάκη ή θα λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για την… αναγέννησή του από τις στάχτες της απλής αναλογικής;

Όπως και να ‘χει, οι κάλπες που θα στηθούν σε λιγότερες από 30 ημέρες θα είναι η τελευταία ευκαιρία του και είτε θα παραμείνει στο πολιτικό παιχνίδι είτε θα κάνει μια βαθιά υπόκλιση και θα αποχαιρετήσει το κοινό του. Ο ίδιος φαίνεται να ποντάρει στην πρώτη εκδοχή, τουλάχιστον έτσι δηλώνει επίσημα. Για τον λόγο αυτό και σήμανε την αρχή της προσπάθειας για ανασύ­νταξη και ανασυγκρότηση.

«Το χρονόμετρο μηδενίστηκε και ο αγώνας ξαναρχίζει», ανέφερε και εξέφρασε την πίστη του ότι «στις επικείμενες κάλπες όλα μπορεί να είναι αλλιώς».

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του κόμματος, η αισιοδοξία αυτή του κ. Βαρουφάκη προκύπτει από την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να χάνει ψηφοφόρους, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα κατευθυνθούν προς το ΜέΡΑ25. Επίσης, θεωρεί ότι ένας κόσμος που στις εκλογές της περασμένης Κυριακής ψήφισε άλλα κόμματα της Αριστεράς στις επόμενες θα στραφεί προς το κόμμα του. «Πολλοί που δεν μας ψήφισαν το μετάνιωσαν», υποστήριξε.

Το 2,63% που πήρε το κόμμα αριθμητικά δεν απέχει πολύ από το όριο του 3%, αλλά σε πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο ψηφοφόρων η απόσταση μπορεί να αποδειχθεί χαώδης. Μετά από μια αποτυχία πολύ δύσκολα μπορείς να πείσεις και να προσελκύσεις νέους ψηφοφόρους. Η δε πολιτική παράδοση λέει ότι κανένα κόμ­μα που απέτυχε να μπει στη Βουλή δεν το κατάφερε όταν οι δεύτερες εκλογές ήταν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από την άλλη, το διάστημα που απομένει είναι μικρό έως ελάχιστο, ούτως ώστε ο κ. Βαρουφάκης και τα στελέχη του να κατορθώσουν τα διορθώσουν τα λάθη και τις αστοχίες και ει δυνατόν να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους.

Πόσω μάλλον όταν, κρίνοντας από τις πρώτες αντιδράσεις τους, δείχνουν να μην πιστεύουν ότι για την επίδοση του κόμματος στις εκλογές ευθύνεται η στρατηγική που ακολούθησαν, αλλά ότι φταίει που οι πολίτες δεν κατανόησαν τη σπουδαιότητα και την αξία των θέσεων και των προτάσεών τους για το μέλλον της χώρας. Επιρρίπτουν, εννοείται, ευθύνες στη… Μητσοτάκης ΑΕ, διότι με τις πρακτικές της «εκβίασε» και «απέσπασε» την ψήφο των πολιτών.

Όπως επίσης και στον ΣΥΡΙΖΑ, διότι «υπονόμευσε» προεκλογικά την απλή αναλογική αλλά και την προοπτική της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόθεση του κ. Βαρουφάκη είναι να προχωρήσει και σε αλλαγές στα ψηφοδέλτια, αν και μετά το αποτέλεσμα των εκλογών οι… πρόθυμοι θα έχουν σαφώς λιγοστέψει.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: cnn.gr


Σχολιάστε εδώ