Στέλιος Κούλογλου στο “Π”: Οι σκλάβοι του Σουλτάνου Ερντογάν

Στέλιος Κούλογλου στο “Π”: Οι σκλάβοι του Σουλτάνου Ερντογάν

Του
ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
Δημοσιογράφου, Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ


Το βίντεο προκαλεί σοκ, αλλά είναι αποκαλυπτικό για τις αιτίες της νίκης του Ερντογάν στις τουρκικές προεδρικές εκλογές. Ο τούρκος ηγέτης, έξω από ένα εκλογικό κέντρο, βγάζει ένα μάτσο χαρτονομίσματα από την τσέπη του και αρχίζει να τα μοιράζει στους ψηφοφόρους που τον έχουν περικυκλώσει, φωνάζουν και του ζητάνε να δώσει χαρτζιλίκι και σε αυτούς.

Δεν χαμογελάει καν, όπως κάνουν συνήθως οι πολιτικοί με το κοινό. Oύτε προσπαθεί να ξεκινήσει μια συνομιλία με κάποιον οπαδό του, έστω για το χατίρι των καναλιών που καταγράφουν τη σκηνή. Το ύφος του είναι ελαφρώς βαριεστημένο, όπως ενός άσπλαχνου φιλάνθρωπου απέναντι σε επίμονους ζητιάνους, σαν να σκέπτεται: «Πώς έμπλεξα εγώ με αυτούς;». Δεν εξαντλεί καν όλο το μάτσο. Το σφίγγει στο χέρι του και ύστερα απομακρύνεται.

Στον Παγκόσμιο Δείκτη Σύγχρονης Δουλείας η Τουρκία ανέβηκε φέτος στην πέμπτη θέση, σύμφωνα με τη «Walk Free», τη διεθνή οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που τον καταρτίζει. Η «σύγχρονη δουλεία» αφορά καταστάσεις εκμετάλλευσης τις οποίες ένα άτομο δεν μπορεί να αρνηθεί ή να εγκαταλείψει λόγω απειλών, βίας, εξαναγκασμού, εξαπάτησης ή/και κατάχρησης εξουσίας.

Η σύγχρονη δουλεία περιλαμβάνει την καταναγκαστική εργασία, τη δουλεία χρέους, τον αναγκαστικό γάμο, άλλες πρακτικές που μοιάζουν με δουλεία και σκλαβιά, την εμπορία ανθρώπων και την πώληση, εμπορία και εκμετάλλευση παιδιών. Στην προηγούμενη έκθεση της οργάνωσης, το 2018, η Τουρκία βρισκόταν στην 48η θέση παγκοσμίως.

Ωστόσο, φέτος, μόνο η Βόρεια Κορέα, η Ερυθραία, η Μαυριτανία και η Σαουδική Αραβία πήραν χειρότερο βαθμό από την Τουρκία. Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν επιδεινώσει τη φτώχεια και τις μορφές σύγχρονης σκλαβιάς, όπως και οι καταστροφικοί σεισμοί. Τα πάνω από 3 εκατ. προσφύγων από τη Συρία είναι επίσης υποχρεωμένα να εργάζονται ως σκλάβοι.

Περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι στην Τουρκία κατασκευάζουν ενδύματα για πολλές παγκόσμιες μάρκες μόδας (Spencer, Next, Nike, Puma, Primark, Zara και πολλές άλλες). Μια πρόσφατη έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Clean Clothes Campaign» («Εκστρατεία για Καθαρά Ρούχα») που αφορά την Τουρκία τονίζει την επείγουσα ανάγκη για μισθούς που να εξασφαλίζουν τα προς το ζην για τους εργαζομένους στον τομέα της ένδυσης, καθώς ο νόμιμος κατώτατος μισθός καλύπτει μόνο το ένα τέταρτο των αναγκαίων δαπανών διαβίωσης.

Ο Ερντογάν επανεξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος τη θρησκεία και τον εθνικισμό, την πλήρη κυριαρχία του στα ΜΜΕ, τα λάθη και τις αδυναμίες της αντιπολίτευσης αλλά και την ανασφάλεια των φτωχών. Στο βίντεο που προανέφερα δεν συμπεριφέρεται ως πολιτικός ηγέτης, αλλά σαν αφέντης της χώρας, που οι ζωές των υπηκόων, που παρακαλούν για μια χούφτα λίρες, του ανήκουν.

Παρόμοια στάση κράτησε και στις επινίκιες ομιλίες του. Αν και σπάνια το τηρούν, οι νικητές των εκλογών ανά τον κόσμο υπόσχονται να ενώσουν όλους τους πολίτες, είτε ψήφισαν το κόμμα τους είτε το αντίπαλο. Στη δική του ομιλία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ειρωνεύτηκε την αντιπολίτευση με το «bye bye, Κεμάλ» (Κιλιτσντάρογλου), την κατηγόρησε για σχέσεις με τρομοκράτες, εξήγγειλε ότι δεν θα απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους και επιτέθηκε χωρίς ούτε καν αφορμή στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Όπως κάθε Σουλτάνος που σέβεται τον εαυτό του…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ