Ο κίνδυνος του εφησυχασμού απειλεί τη Νέα Δημοκρατία

Ο κίνδυνος του εφησυχασμού απειλεί τη Νέα Δημοκρατία

–«Η αυτοδυναμία δεν είναι δεδομένη», διαμηνύει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Οι εκλογές τελείωσαν, η μάχη όμως ξαναρχίζει! Οι φράσεις αυτές αποτελούν το συμπύκνωμα του μηνύματος που σταθερά τα τελευταία 24ωρα εκπέμπεται από τα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας, με αποδέκτες πρωτίστως τους βουλευτές και τα στελέχη αλλά και πιο ευρύτερα τους γαλάζιους ψηφοφόρους.

«Αλαζονεία», «έπαρση» και «εφησυχασμός» είναι έννοιες που προκαλούν… αισθήματα φόβου στα ηγετικά κλιμάκια. Μια λάθος κίνηση, μια ά­στοχη δήλωση θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα κύμα δυσφορίας ή και απογοήτευσης στην ελληνική κοινωνία. Με κίνδυνο τα επακόλουθα να είναι άκρως δυσάρεστα και να αποτυπωθούν στα αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

«Μπορεί η πρωτιά να έχει κριθεί, η αυτοδυναμία όμως δεν είναι δεδομένη», υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα εντός της Νέας Δημοκρατίας, στη βάση ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη οριστικά. «Η κάλπη είναι κενή», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε άπαντες να συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση τις προσπάθειες, ούτως ώστε η αυτοδυναμία να καταστεί πραγματικότητα το βράδυ της 25ης Ιουνίου. «Αν κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι τα πάντα έχουν ήδη κριθεί, στις εκλογές μάς περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις», σημειώνουν στενοί συνεργάτες του.

Πέρα από τον φόβο του εφησυχασμού, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει να αντιμετωπίσει και τα πιθανά φαινόμενα αλαζονείας από μεμονωμένα έστω στελέχη. Το «κρούσμα» με τον Άδ. Γεωργιάδη, που στις πρώτες δηλώσεις του μίλησε για 180 βουλευτές, αλλαγή του Συντάγματος κ.λπ., έδειξε ότι οι φόβοι κάθε άλλο παρά αναίτιοι είναι. Εξ ου και η άμεση παρέμβαση αλλά και η ευθεία αποδοκιμασία των λεγομένων του από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Με κεντρικό σύνθημα την αυτοδυναμία και μια ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα κινηθεί και σε αυτήν τη δεύτερη προεκλογική εκστρατεία ο κ. Μητσοτάκης.

Οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις καταγράφουν αύξηση της δυναμικής της παράταξης, ωστόσο τα πράγματα τη στιγμή της κάλπης μπορεί να είναι λίγο ή πολύ διαφορετικά, δεδομένου ότι ο στόχος που έχει θέσει είναι… πολύπλοκος.

Δηλαδή, στον κ. Μητσοτάκη δεν αρκεί να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, θέλει η Νέα Δημοκρατία να έχει έναν αριθμό βουλευτικών εδρών που να καθιστά ισχυρή κοινοβουλευτικά αλλά και πολιτικά την κυβέρνηση που θα συγκροτήσει. Και αυτό μπορεί να το διασφαλίσει αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του υπερβαίνει τα 160 μέλη.

Μπορεί με το εκλογικό σύστημα η Νέα Δημοκρατία ως πρώτο κόμμα να εισπράξει ως μπόνους 20 με 25 έδρες, αλλά ενδεχόμενη είσοδος νέων κομμάτων στη Βουλή μπορεί να ρίξει τον αριθμό των γαλάζιων βουλευτών.

Κάτι όχι και τόσο απίθανο, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι δύο κόμματα, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας, στις εκλογές της 21ης Μαΐου έφτασαν μια ανάσα από το όριο εισόδου στη Βουλή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ