Στα Μέγαρα το πρώτο δωρεάν Οικοτροφείο για ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου

Στα Μέγαρα το πρώτο δωρεάν Οικοτροφείο για ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Ξεκίνησε τη λειτουργία του στα Μέγαρα το πρώτο Οικοτροφείο για ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου, που υλοποιήθηκε κατόπιν διαγωνισμού από την ΑΜΚΕ Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Ψυχολογίας, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Στεγάζεται σε κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος Μεγαρέων και έχει δυναμικότητα 25 κλινών.

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες του Οικοτροφείου από εξειδικευμένους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας είναι δωρεάν και περιλαμβάνουν νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική στήριξη των ενοίκων, με εικοσιτετράωρη ιατρική, ψυχολογική, νοσηλευτική και παρηγορητική φροντίδα, φυσικοθεραπεία, καθώς και στήριξη του συγγενικού περιβάλλοντος.

Η παραπομπή των ασθενών στη Μονάδα γίνεται είτε μέσω της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου υπάγεται το Οικοτροφείο, είτε κατόπιν αιτήματος από Φορείς και Υπηρεσίες της κοινότητας. Η επικοινωνία με το νέο Οικοτροφείο γίνεται τηλεφωνικά στο 22967 – 71310 ή μέσω αποστολής email στο [email protected].

Μιλώντας στα εγκαίνια του Οικοτροφείου, η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη επισήμανε: «Στην πατρίδα μας ζουν περίπου 160.000 ασθενείς με άνοια και άλλοι 280.000 άνθρωποι με ήπια γνωστική διαταραχή, που αποτελεί το προστάδιο της άνοιας. Αρκετοί ασθενείς με άνοια βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου και δεν μπορούν να έχουν την κατάλληλη φροντίδα στο σπίτι τους. Για να υποστηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους, καθώς και τις οικογένειές τους, δημιουργούμε νέες δομές, όπως είναι το πρώτο Οικοτροφείο για ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου.

Παράλληλα, μεταξύ των 106 νέων δομών που δημιουργούμε πανελλαδικά, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, για να προσφέρουμε δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας σε όλους τους συμπολίτες μας, έχουμε μεριμνήσει ειδικά για τους ηλικιωμένους μας, με Οικοτροφεία, Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες στην κοινότητα».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ