Στ. Αρναουτάκης στο “Π”: Πυλώνας ανάπτυξης της Κρήτης ο πρωτογενής τομέας

Στ. Αρναουτάκης στο “Π”: Πυλώνας ανάπτυξης της Κρήτης ο πρωτογενής τομέας

Του
ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ
Περιφερειάρχη Κρήτης


Τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώνεται η κοινή μας πεποίθηση ότι ο σφυγμός της ανάκαμψης χτυπάει στον πρωτογενή τομέα. Με αυτό το δεδομένο, η Περιφέρεια Κρήτης, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του αγροτοδιατροφικού τομέα, υλοποιεί ένα συνεκτικό στρατηγικό σχέδιο για τη στήριξη και ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας, την αναζωογόνηση της υπαίθρου, όπου οι παραγωγοί, οι επιχειρηματίες και οι γεωτέχνες μπορούν να ανοίξουν δρόμους για το μέλλον.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι το 2022, εφαρμόζοντας τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, υλοποιήσαμε έργα αγροτικής οδοποιίας 7 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήσαμε έργα εγγείων βελτιώσεων 2,2 εκατ. ευρώ, προχωρήσαμε στην περαιτέρω πιστοποίηση προϊόντων και επιχειρήσεων από την αγροτοδιατροφική σύμπραξη, εκτελέσαμε το πρόγραμμα δακοκτονίας, χρηματοδοτήσαμε με 57 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα των νέων αγροτών, ενώ συνεχίσαμε τη συνεργασία με όλους τους φορείς του πρωτογενούς τομέα, τις ενώσεις των αγροτών, τους παραγωγούς και εξαγωγείς, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο της ποιότητας, της ταυτότητας και της εξωστρέφειας των προϊόντων της κρητικής γης. Παράλληλα, πριν από λίγους μήνες ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός του ελαιολάδου.

Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης, όπου ο πρωτογενής τομέας καλείται να κάνει ένα σημαντικό βήμα και να περάσει από τη λογική των μεγάλων επιδοτούμενων καλλιεργειών σε πιο δυναμικές, πιο ανταγωνιστικές καλλιέργειες, όπου η κινητήριος δύναμη πίσω από την ίδια τη διαδικασία της παραγωγής θα είναι ο καταναλωτής. Πάνω σε αυτόν τον άξονα, η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει, σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς, την εφαρμογή ενός σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα, που θα αντιμετωπίζει τις αδυναμίες του, θα αξιοποιεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και θα αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις από το πλήθος των εξωγενών απειλών.

Η συμβολή μας σε αυτό το σχέδιο εδράζεται σε έναν συνδυασμό παρεμβάσεων οι οποίες χωρίζονται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας σχετίζεται με τη θωράκιση δύο βασικών μας πλεονεκτημάτων, της ποιότητας της παραγωγής και της αξιοποίησης του ανθρώπινου κεφαλαίου και της ποικιλομορφίας της Κρήτης. Ο δεύτερος άξονας εστιάζει στην τόνωση δύο αλληλένδετων πεδίων, τις συνέργειες και την εξωστρέφεια, μια προτεραιότητα που υπηρετείται και στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις. Και ο τρίτος άξονας αφορά τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να εφαρμοστούν με πολλαπλασιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάνω σε αυτό το σχέδιο συνεχίζουμε όλοι μαζί, μέχρι τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στις διεθνείς αγορές.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ