Πόσο μπροστά ήταν οι Μάγια
Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους πιο γνωστούς αρχαίους πολιτισμούς, ο πολιτισμός των Μάγια εξακολουθεί να περιβάλλεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Υπάρχουν πολλές πτυχές σχετικά με τους Μάγια που έχουν απασχολήσει επιστήμονες και αρχαιολόγους όλα αυτά τα χρόνια, από τα αρχιτεκτονικά τους θαύματα μέχρι την πολυπλοκότητα της θρησκείας τους.
Ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα αυτού του πολιτισμού ήταν ένα ημερολόγιο 819 ημερών. Το αίνιγμα αιώνων έχει τελειώσει τώρα, χάρη σε δύο μελετητές από το Πανεπιστήμιο Tulane, οι οποίοι κατάφεραν επιτέλους να καταλάβουν πώς λειτουργεί.
Ο John H. Linden και η Victoria R. Bricker δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό «Ancient Mesoamerica». Εξηγούν ότι, παρόλο που οι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι το ημερολόγιο σχετίζεται με τις συνοδικές περιόδους –τον χρόνο που χρειάζεται για να εμφανιστεί ένας πλανήτης και μετά να επιστρέψει στο ίδιο σημείο στον ουρανό σε σχέση με τον Ήλιο, όπως φαίνεται από τη Γη–, το κλειδί ήταν στην προβολή του σε μια πολύ μεγαλύτερη χρονική περίοδο για να γίνει πλήρως κατανοητό.
Πόσο μεγαλύτερο; 45 χρόνια για την ακρίβεια. «Παρόλο που η προηγούμενη έρευνα είχε προσπαθήσει να δείξει πλανητικές συνδέσεις για το πλήθος των 819 ημερών, το τετραμερές, χρωματικό σχήμα του είναι πολύ σύντομο για να ταιριάζει καλά με τις συνοδικές περιόδους των ορατών πλανητών», γράφουν οι συγγραφείς.
Το κλειδί του μυστηρίου βρισκόταν στον αριθμό στην καρδιά του αριθμητικού συστήματος των Μάγια, που είναι η βάση 20. «Αυξάνοντας το μήκος του ημερολογίου σε 20 περιόδους των 819 ημερών, εμφανίζεται ένα μοτίβο στο οποίο οι συνοδικές περίοδοι όλων των ορατών πλανητών είναι ανάλογες με τα σημεία σταθμούς στο ημερολόγιο των 819 ημερών», συνεχίζουν οι μελετητές. Με άλλα λόγια, οι Μάγια κατέγραψαν μια περίοδο 45 χρόνων (20 περίοδοι 819 ημερών) της πλανητικής ευθυγράμμισης και τη μετέτρεψαν σε ημερολόγιο.
Το μπέρδεμα σχετικά με την περίοδο των 819 ημερών ήταν οι ταιριαστοί πλανήτες που κινούνταν με πολύ διαφορετικές ταχύτητες, αλλά, μόλις σκεφτεί κάποιος 20 κύκλους –που είναι 16.380 ημέρες ή περίπου 45 χρόνια–, οι συνοδικές περίοδοι των πλανητών που γνώριζαν βγάζουν νόημα.