Στο ΠΑΣΟΚ κοιτούν ψηλότερα στις επαναληπτικές εκλογές

Στο ΠΑΣΟΚ κοιτούν ψηλότερα στις επαναληπτικές εκλογές

–Η στρατηγική, οι στόχοι και οι ανησυχίες στη Χαριλάου Τρικούπη

Σε τρία επίπεδα θα εξελιχθεί η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου:

Πρώτον, να διατηρήσει τα κεκτημένα (διψήφιο ποσοστό), δεύτερον, να αντέξει στην αναμενόμενη πίεση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και, τρίτον, να επωφεληθεί από τη ραγδαία φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Με μακροπρόθεσμο στόχο να πάρει εκείνο τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη Χαριλάου Τρικούπη, υπό το κλίμα ευφορίας που έχει φέρει το εκλογικό αποτέλεσμα, θεωρούν ότι ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός.

Η αποστολή του Ν. Ανδρουλάκη και των στελεχών του Κινήματος εν όψει της αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις όχι μόνο να κρατήσουν τις δυνάμεις τους αλλά και να αυξήσουν το ποσοστό τους στις επόμενες εκλογές. Ήδη στη Χαριλάου Τρικούπη ο πήχης έχει μπει δύο με τρεις μονάδες πιο πάνω. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις τους βασίζονται σε δύο δεδομένα:

Πρώτον, στο ότι, όπως πιστεύουν, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα στρέψει το ενδιαφέρον του προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπου υπάρχουν δεξαμενές συ­ντηρητικών ψηφοφόρων (Ελληνική Λύ­ση, ΝΙΚΗ κ.ά.) Με αποτέλεσμα, λένε, να μειώσει την ένταση των πιέσεων προς τον κεντρώο χώρο και το ΠΑΣΟΚ.

Το δεύτερο δεδομένο που έχουν υπόψη στα ηγετικά κλιμάκια του Κινήματος είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει σε μη αναστρέψιμη πορεία και στις νέες εκλογές θα υποχωρήσει κι άλλο το ποσοστό του.
Προσδοκούν δε ότι ένα τμήμα των ψηφοφόρων που θα το εγκαταλείψουν θα κατευθυνθούν προς το ΠΑΣΟΚ. Θα ακολουθήσουν δηλαδή αντίστροφη πορεία από αυτήν που είχαν πάρει την περίοδο μετά το 2010. Πρόθεση του κ. Ανδρουλάκη είναι να συνεχίσει τον διμέτωπο αγώνα, αφού είχε ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι, αν και τίποτα δεν είναι σίγουρο, έστω και δύσκολα η Νέα Δημοκρατία στις επαναληπτικές εκλογές θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Τι θα γίνει, αν δεν τα καταφέρει; Ποια θα είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ όταν αναγκαστικά θα τεθεί θέμα κυβέρνησης συνεργασίας; Στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη, αν και δεν το ομολογούν ανοιχτά, απεύχονται μια τέτοια εξέλιξη. Στη αναπόφευκτη ερώτηση για το ποια θα είναι η στάση του Κινήματος δείχνουν προς την πλευρά της… Νέας Δημοκρατίας.

Επισημαίνουν, δε, ότι αυτός που με κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης. Από τη Χαριλάου Τρικούπη αφήνουν πάντως αναπάντητο το άλλο κρίσιμο ερώτημα: Αν και στις δεύτερες εκλογές δεν υπάρχει αυτοδυναμία, ο κ. Ανδρουλάκης θα επιμείνει στον όρο να μην είναι πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνεργασίας ο Κυρ. Μητσοτάκης;


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ