Ο Μητσοτάκης ράβει κοστούμια για υπουργούς

Ο Μητσοτάκης ράβει κοστούμια για υπουργούς

5Καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές και με τις δημοσκοπήσεις να προεξοφλούν (;) αποτελέσματα που δίνουν αυτοδυναμία, πυκνώνουν (φουντώνουν) τα σενάρια για την… επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αν και η εντολή (προειδοποίηση) από τα κεντρικά προς τα στελέχη είναι «να μη βιαστούν να ράψουν κοστούμια», στο στενό επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και η… ονοματολογία για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου!

Σύμφωνα με τις ελάχιστες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα υπάρχουν σημα­ντικές αλλαγές και όσον αφορά τη δομή και όσον αφορά τα πρόσωπα, σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία. Στελέχη πρώτης γραμμής, που «πρωταγωνίστησαν» την περίοδο 2019 – 2023, είναι πολύ πιθανό αυτήν τη φορά να μην περάσουν την πόρτα της αίθουσας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα μετέχουν περισσότερες γυναίκες αλλά και πρόσωπα που κινούνται ε­κτός των ορίων της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα πρόσωπα αυτά θα προέρχονται τόσο από τον πολιτικό χώρο (Κεντροαριστερά, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.) όσο και από το πεδίο της αγοράς και των επιχειρήσεων. Σε περίοπτη θέση στη σχετική λίστα βρίσκονται μεταξύ άλλων η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Γ. Φλωρίδης, ο Γ. Μανιάτης κ.ά.

Κεντρικό πρόσωπο θα είναι, όπως φαίνεται, ο Γ. Γεραπετρίτης, καθώς το όνομά του ακούγεται για… τρία υ­πουργεία (Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών) αλλά και για επίτροπος της χώρας μας στην Κομισιόν. Ο Θ. Σκυλακάκης θα πάρει στα χέρια του το θέμα της Ανάπτυξης, μαζί και τη διαχείριση των κονδυλίων που έρχο­νται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε υπουργείο αιχμής θα μεταπηδήσει ο Κ. Χατζηδάκης, ενώ το όνομα της Ν. Κεραμέως ακούγεται για τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών. Κανείς δεν γνωρίζει ποιο χαρτοφυλάκιο θα προταθεί στον Ν. Δένδια και αν εκείνος θα το αποδεχτεί ή θα προτιμήσει τη θέση του προέδρου της Βουλής. Άγνωστη παραμένει η τύχη και του Άδ. Γεωργιάδη, για το αν και ποιο χαρτοφυλάκιο θα του δοθεί ή έχουν βάση οι πληροφορίες ότι σε πρώτη φάση θα μείνει εκτός. Στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι παρόντες Μ. Βορίδης, Χρ. Σταϊκούρας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Β. Κικίλιας κ.ά.

Σπάσιμο υπουργείων
Εκτός από τις αλλαγές στα πρόσω­πα, στη νέα κυβέρνηση θα υπάρχουν και δομικές αλλαγές. Με σπάσιμο υ­πουργείων και δημιουργία νέ­ων. Πιο συγκεκριμένα: Στο Εξωτερικών θα δημιουρ- γηθεί δεύτερο υ­πουρ- γείο, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Το υπουργείο Εργασίας κατά πάσα πιθανότητα θα σπάσει σε τρία υπουργεία: Εργασίας – Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στεγαστικής Πολιτικής και Οικογένειας, με αρμοδιότητα και το Δημογραφικό. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα δημιουργηθούν δύο αυτόνομα υ­πουργεία, ένα για κάθε τομέα. Το ίδιο ακριβώς και στο Μεταφορών και Υποδομών.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ