Μιχαήλ Γιωργάλλας: Το δικαίωμα στην άμυνα είναι επιτακτική υποχρέωση

Μιχαήλ Γιωργάλλας: Το δικαίωμα στην άμυνα είναι επιτακτική υποχρέωση

– Δεν θα συμβιβαστεί η κυπριακή κυβέρνηση για σιωπηρή διχοτόμηση

«Η Κύπρος ως ανεξάρτητο, διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα υπεράσπισης της εδαφικής της ακεραιότητας και διασφάλισης της άμυνάς της, έ­ναντι οποιασδήποτε ξένης απειλής. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο στοχεύουμε στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς και των αποτρεπτικών της δυνατοτήτων, μέσω ενός φιλόδοξου εξοπλιστικού προγράμματος και διατήρησης του υψηλού επιπέδου επένδυσης στον τομέα της άμυνας.

Το δικαίωμα αυτό στην άμυνα καθίσταται επιτακτική ανάγκη και υποχρέωση για όσο χρονικό διάστημα υφίσταται η κατοχή της πατρίδας μας, και η διαρκής απειλή για νέα τετελεσμένα επί του εδάφους της.
Η ιστορική απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει διττή σημασία, γιατί αφενός, σε πολιτικό επίπεδο αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης με το οποίο μας αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, και τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αφετέρου, σε στρατιωτικό επίπεδο η δυνατότητα επιλογής της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας είναι κάτι που από μόνο του μας δίδει πρόσβαση σε νέ­ες, διευρυμένες επιλογές.

Το υφιστάμενο status quo, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης για 49 χρόνια κατοχής, αλλά και η υιοθέτηση μιας αναθεωρητικής πολιτικής από πλευράς Άγκυρας συντελούν στην πρόκληση νέων τετελεσμένων στο ήδη πολυδιάστατο και πολύπλοκο κυπριακό πρόβλημα. Η κυπριακή κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρόκειται να συμβιβαστεί στις καταφανείς και αδιαμφισβήτητες προσπάθειες της Τουρκίας να επιβάλει εμμέσως τη σιωπηρή διχοτόμηση, με τελευταίο παράδειγμα το προκύψαν ζήτημα πώλησης περιουσιών Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και εν προκειμένω στο Βαρώσι».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ