Αλ. Τσίπρας: Σχέδιο στήριξης εργαζόμενων ή ασυδοσία σε εργασιακή ζούγκλα – Με ΣΥΡΙΖΑ το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, ο Μητσοτάκης θέλει ιδιωτικοποίηση

Αλ. Τσίπρας: Σχέδιο στήριξης εργαζόμενων ή ασυδοσία σε εργασιακή ζούγκλα – Με ΣΥΡΙΖΑ το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, ο Μητσοτάκης θέλει ιδιωτικοποίηση

Την πρόθεσή του να αναδείξει «το κρίσιμο θέμα του δημοσίου αγαθού που λέγεται νερό» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του σε εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ και συζήτησή του με εργαζόμενους της Επιχείρησης, κάνοντας λόγο για «κρίσιμο θέμα που αφορά τις ζωές όχι μόνο των εργαζομένων εδώ, αλλά όλων των ανθρώπων».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «διαφορές πολιτικής και όχι επικοινωνίας, πολιτικής και ουσίας που αφορούν τις ζωές των ανθρώπων», σημειώνοντας ότι στις δεύτερες κάλπες, που είναι οι πιο κρίσιμες, «δεν κρίνονται κόμματα και πρόσωπα αλλά κρίνονται οι ζωές μας. Το ποιο κόμμα θα κυβερνήσει έχει να κάνει με ποιο πρόγραμμα και ποιο σχέδιο θα κυβερνήσει». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως «δεν είναι ιδεοληψία της Αριστεράς η διατήρηση των δημοσίων αγαθών», καθώς αφορά το σύνολο των πολιτών. «Αυτό είναι μία βασική διαφορά στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ότι εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποια αγαθά που πρέπει να είναι υπό δημόσιο έλεγχο, δεν πουλιούνται και δεν αγοράζονται όλα σε αυτή τη ζωή. Αντίθετα, άποψη του πολιτικού μας αντιπάλου του κυρίου Μητσοτάκη είναι ότι ακόμα και το νερό μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, μπορεί να πουλιέται και να αγοράζετε στη λογική του κέρδους».

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι μετά την τραγωδία των Τεμπών ο κ. Μητσοτάκης έφερε στη Βουλή προς ψήφιση τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό «που ήταν το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού». Παραθέτοντας τι έχει γίνει σε διεθνές επίπεδο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε πως «έχει γίνει σε πολλές χώρες από νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις και απέτυχε παντού», καθώς όπως είπε «δημιουργήθηκαν κοινωνικά ζητήματα όχι μόνο γιατί είναι κρίσιμο το νερό να είναι προσβάσιμο από όλους γιατί είναι στοιχείο ζωής αλλά κυρίως γιατί είναι κρίσιμο το ζήτημα της δημόσιας υγείας ή η ποιότητα του νερού αφορά τη ζωή μας. Ο κάθε ιδιώτης έχει στόχο να έχει κέρδος και για να το καταφέρει θα κάνει εκπτώσεις και στη συντήρηση και στις εργασιακές σχέσεις και στο προσωπικό και στα standard του προϊόντος ακριβώς για να αυξήσει τη δυνατότητα του κέρδους».

Θύμισε μάλιστα πως ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ «να υπάρξει άμεσα εφαρμογή της απόφασης του συμβουλίου της επικρατείας προκειμένου να επιστρέψει η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο εκεί που έπρεπε να ανήκουν, στο δημόσιο δηλαδή στο υπουργείο οικονομικών, για να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να καθορίζει τις πολιτικές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ η εκάστοτε κυβέρνηση και όχι μόνο τεχνοκράτες», λέγοντας ότι θα το κάνει κάποια στιγμή μετά τις εκλογές.

«Είναι κρίσιμο ο κόσμος να γνωρίζει πως εάν το νερό θα παραμείνει ως δημόσιο αγαθό ή εάν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του» σημείωσε και τόνισε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι «η κατάργηση της ρυθμιστικής αρχής για το νερό, καθώς δεν έχει νόημα να υπάρχει η ρυθμιστική αρχή για νερό και απόβλητα, εφόσον είναι σε δημόσιο έλεγχο».

Παράλληλα, κατήγγειλε πως παρά το γεγονός πως υπάρχουν υπερσύγχρονες υποδομές για τη συντήρηση των δικτύων της ΕΥΔΑΠ, «το δίκτυο δεν συντηρείται γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη και καμία ουσιαστική ενίσχυση της Επιχείρησης, διότι το σχέδιο είναι είτε ιδιωτικοποίηση είτε η δυνατότητα να έρθουν οι ιδιώτες που θα πάρουν κομμάτι της συντήρησης για να έχουν κέρδη».

Σχέδιο στήριξης εργαζόμενων ή ασυδοσία σε εργασιακή ζούγκλα

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως το θέμα των εργασιακών σχέσεων αποτελεί ένα από τα μεγάλα διακυβεύματα των εκλογών και τόνισε πως παρά τις δεδομένες δυσκολίες από το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, «δύο είναι τα κόμματα που έχουν σχέδια διακυβέρνησης. Αυτό της ΝΔ και το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θεωρεί πως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει ανάπτυξη είναι να υπάρχει προοπτική στους ανθρώπους της εργασίας. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει προκοπή σε αυτό τον τόπο, όταν οι άνθρωποι της εργασίας είναι μέσα στην ανασφάλεια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανασφάλεια από τη σταθερότητα της εργασιακής ανασφάλειας».


Σχολιάστε εδώ