Τζον Κιν: Η δημοκρατία μάς εκπλήσσει

Τζον Κιν: Η δημοκρατία μάς εκπλήσσει

[Εξομολογήσεις]

«Η δημοκρατία είναι φίλη της συ­γκυρίας. Αποσυνδέει την εξουσία από τη φυσική τάξη πραγμάτων και μας κάνει να συνειδητοποιούμε ότι η αλλαγή είναι εφικτή.

Είναι επομένως ένα ξεχωριστό πολίτευμα. Η αριστοκρατία κατά τον Αριστοτέλη είναι η αρχή μιας μικρής τάξης γαιοκτημόνων που θεωρεί τη μορφή αυτή διακυβέρνησης αμετάβλητη: η αριστοκρατία της γης πρέπει δικαιωματικά να κυβερνά αιώνια.

Η μοναρχία της μεσαιωνικής και της πρώιμης νεότερης Ευρώπης ήταν μια ελέω Θεού διακυβέρνηση όπου ο ηγεμόνας οριζόταν από την εξ αίματος διαδοχή, τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια. Στον ναζισμό του 20ού αιώνα υποτίθεται ότι ο λαός, μέσω του Φύρερ και του κόμματος, κυβερνά δικαιωματικά και η κυρίαρχη ιδεολογία δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Η δημοκρατία, αντίθετα, είναι η μορφή αυτοκυβέρνησης ενός λαού που υιοθετεί κανόνες που επιτρέπουν την εναλλαγή στην εξουσία και τον πειραματισμό με διαφορετικούς θεσμούς.

Η δημοκρατία έχει μια πανκ ιδιότητα – αποτελεί πρόκληση για το status quo. Η δημοκρατία μάς εκπλήσσει. Η ευπλαστότητά της υποδεικνύει ακριβώς ότι μπορεί να εκδημοκρατίζεται και η ίδια.

Παραμένει το πιο ριζοσπαστικό πολιτικό ιδανικό που διαθέτουμε – και επίσης το σημαντικότερο όπλο μας ενάντια στις καταχρήσεις της εξουσίας».

Υπογραφή: Τζον Κιν, Αυστραλός Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτο: left


Σχολιάστε εδώ