Μικρά οικονομικά…

Μικρά οικονομικά…

♦ Παρατείνονται τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις αναταράξεις της αγοράς ενέργειας.

♦ Οκτώ στις δέκα νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα ιδρύονται από άνδρες. Γένους αρσενικού φαίνεται ότι είναι στην πλειονότητά τους οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς το 77% των startups έχει άνδρα ι­δρυτή.

♦ Σε όλο τον κόσμο φαίνεται πως αγαπούν το χαρτονόμισμα των 1.000 ελβετικών φράγκων (1.027 ευ­ρώ με τη σημερινή ισοτιμία), καθώς η αξία όσων βρίσκονται σε κυκλοφορία ξεπερνά τα 50 δισ. φράγκα.

♦ Χτυπάει την καμπάνα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Το ΑΕΠ της χώρας εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των επιπέδων του 2008, το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο της Ευρωζώνης, το δε έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι πάνω από το 6% του ΑΕΠ.

♦ Αίτημα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, που αφορά επιχορηγήσεις ύψους 1,71 δισ. ευρώ, υπέβαλε το υπουργείο Οικονομικών. Η χώρα παραμένει στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά την πορεία εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων.

♦ Τρίτο κύκλο υψηλής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «βλέπει» η Barclays. Aκόμη, η Berenberg χαρακτηρίζει τη χώρα μας «Το μεγάλο αστέρι» της οικονομικής υπεραπόδοσης στην Ευρωζώνη.

♦ Ο στόχος που έχει θέσει ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (Ι­ΜΟ) είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 50% έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008.

♦ Ένα βήμα από τη δέκατη χρεοκοπία της σε 200 χρόνια είναι η Αργεντινή. Ήδη αναζητεί βοήθεια από το ΔΝΤ, τη στιγμή που ο πληθωρισμός έσπασε το φράγμα του 100% για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια.

♦ Χαράς ευαγγέλια! Οι ξενοδόχοι αισιοδοξούν και ήδη κάνουν προσλήψεις, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να περιμένουν αύξηση του τζίρου τους κατά 10% – 13% ετησίως την επόμενη τριετία. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 123.000 νέες θέσεις του Απριλίου οι 90.000 δημιουργήθηκαν σε καταλύματα και εστίαση.

♦ Εκεί φτάσαμε… Ρόλο… μεσίτη αναλαμβάνουν οι τράπεζες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία στις πλατφόρμες της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank, αυτήν τη στιγμή διατίθενται προς πώληση πάνω από 3.700 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Εξάλλου, σημαντικός αριθμός ακινήτων διατίθεται από τις ιστοσελίδες των funds που έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια.

♦ «Βουτιά» για τα τουρκικά ομόλογα, με το βλέμμα στραμμένο σε νέα θητεία του Ερντογάν. Το κόστος των ασφαλίστρων για την έκθεση στο τουρκικό χρέος αυξήθηκε στις 652 μονάδες βάσης, καταγράφοντας άνοδο 160 μονάδων από τα επίπεδα της Παρασκευής πριν από τις εκλογές.

♦ Η Κίνα έχει δαπανήσει πάνω από 130 δισ. δολ. σε πρωτοβουλίες για την έρευνα, συμβόλαια με το κράτος και επιδοτήσεις καταναλωτών, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. Και ο Σκοτ Κένεντι, σύμβουλος στην CSIS, δηλώνει: «Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτύχει κανείς στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων χωρίς κάποια συνεργασία με την Κίνα».

♦ Μπαράζ πτωχεύσεων μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων. Έξι εταιρείες με υψηλό χρέος κατέρρευσαν μέσα σε διάστημα μόλις 48 ωρών. Η Moody’s αναμένει ότι η τάση των χρεοκοπιών θα συνεχιστεί, φτάνοντας στο 4,9% μέχρι τον Μάρτιο του 2024.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ