AI: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε εξαφάνιση, προειδοποιούν οι ειδικοί

AI: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε εξαφάνιση, προειδοποιούν οι ειδικοί

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση της ανθρωπότητας, προειδοποίησαν οι ειδικοί – συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής του OpenAI και της Google Deepmind.

Δεκάδες έχουν υποστηρίξει μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου για την Ασφάλεια AI.

«Ο μετριασμός του κινδύνου εξαφάνισης από την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα μαζί με άλλους κινδύνους κοινωνικής κλίμακας, όπως οι πανδημίες και ο πυρηνικός πόλεμος», αναφέρεται.

Αλλά άλλοι λένε ότι οι φόβοι είναι υπερβολικοί.

Ο Sam Altman, διευθύνων σύμβουλος του OpenAI κατασκευαστή ChatGPT, ο Demis Hassabis, διευθύνων σύμβουλος της Google DeepMind και ο Dario Amodei της Anthropic, έχουν υποστηρίξει τη δήλωση.

Ο Δρ Geoffrey Hinton, ο οποίος εξέδωσε μια προηγούμενη προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους από την υπερ-έξυπνη τεχνητή νοημοσύνη, έχει επίσης υποστηρίξει την κλήση.

Υπέγραψε επίσης ο Yoshua Bengio, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Ο Δρ Hinton, ο καθηγητής Bengio και ο καθηγητής του NYU Yann LeCunn περιγράφονται συχνά ως οι «νονοί της τεχνητής νοημοσύνης» για το πρωτοποριακό έργο τους στον τομέα – για το οποίο κέρδισαν από κοινού το βραβείο Turing 2018, το οποίο αναγνωρίζει την εξαιρετική συνεισφορά τους στην επιστήμη των υπολογιστών.

Αλλά ο καθηγητής LeCunn, ο οποίος εργάζεται επίσης στη Meta, είπε ότι αυτές οι αποκαλυπτικές προειδοποιήσεις είναι υπερβολικές.

Ο Arvind Narayanan, επιστήμονας υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, είχε δηλώσει στο παρελθόν στο BBC ότι τα σενάρια καταστροφών που μοιάζουν με επιστημονική φαντασία δεν είναι ρεαλιστικά: “Η τρέχουσα τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι αρκετά ικανή για να υλοποιηθούν αυτοί οι κίνδυνοι. Ως αποτέλεσμα, αποσπά την προσοχή από την βραχυπρόθεσμες βλάβες της ΑΙ».

Πηγή: BBC

Τεχνητή νοημοσύνη: Σήμα κινδύνου και από τον Ισραηλινό φιλόσοφο Νόα Χαράρι – Μπορεί να δημιουργήσει μέχρι και δική της θρησκεία


Σχολιάστε εδώ