Βιβή Δάγκα στο “Π”: Το ΚΚΕ η μοναδική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στη νέα κυβέρνηση

Βιβή Δάγκα στο “Π”: Το ΚΚΕ η μοναδική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στη νέα κυβέρνηση

Της
ΒΙΒΗΣ ΔΑΓΚΑ
Βουλευτού ΚΚΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών,
Μέλους της ΚΕ & Υπεύθυνης του Τμήματος
για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών της ΚΕ του ΚΚΕ


Στις εκλογές της 21ης Μάη έγινε ένα θετικό βήμα, με την άνοδο του ΚΚΕ σε ποσοστό, ψήφους και βουλευτές, μέσα στον –κατά τα άλλα– σημερινό, αρνητικό, συσχετισμό. Ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η σημαντική άνοδός του σε αστικά κέντρα, αφού το ΚΚΕ ήταν τρίτο κόμμα στην Αττική και με αυξημένα ποσοστά σε εργατικές, λαϊκές γειτονιές, όπως και τα μεγάλα ποσοστά του ΚΚΕ σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αγρότες, φοιτητές καθώς και σε νέες, παραγωγικές ηλικίες.

Το ΚΚΕ θα αποτελέσει τη μοναδική δύναμη εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό κάναμε πράξη τα προηγούμενα χρόνια, αντιπαλεύοντας κάθε αντιλαϊκό βήμα της κυβέρνησης της ΝΔ μέσα και έξω από τη Βουλή, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε το 50% και το ΠΑΣΟΚ το 70% των αντιλαϊκών νόμων. Το ΚΚΕ μπήκε μπροστά για να μη μετατραπούν οι χώροι δουλειάς σε «ειδικές οικονομικές ζώνες», χωρίς εργασιακά δικαιώματα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν τους αντίστοιχους νόμους, τις μισές διατάξεις του «νόμου Χατζηδάκη». Στις συνθήκες της πανδημίας το ΚΚΕ έδωσε μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, σπάζοντας τις απαγορεύσεις, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έβαζαν πλάτη, φτάνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Το ΚΚΕ καταψήφιζε την επικίνδυνη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, όταν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ την υπερψήφιζαν, όπως υπερψήφιζαν και την αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Για αυτόν τον λόγο, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λειτούργησαν ως φορείς συντηρητικοποίησης ενός κόσμου, τροφοδοτώντας τη ΝΔ. Αυτά παθαίνουν τα κόμματα του συστήματος, όταν ταυτίζονται σε στρατηγικά ζητήματα, μια ταύτιση που τελικά οδηγεί στην αθώωση, στην ενίσχυση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Για να υπάρξει πραγματική, μαχητική, στρατηγική αντιπολίτευση υπέρ των εργαζομένων, του λαού στην κυβέρνηση της ΝΔ, που αξιοποιεί τη νωπή εντολή για να ανεβάσει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα, για λογαριασμό του κεφαλαίου, χρειάζεται ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ. Γιατί οι θέσεις και η πολιτική του ΚΚΕ είναι στην αντίθετη κατεύθυνση της αστικής πολιτικής, δηλαδή της πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Γιατί την επομένη των εκλογών χρειάζεται μια αντιπολίτευση που θα αποκαλύπτει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της επόμενης κυβέρνησης, που θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Αυτό αποκαλύπτει το πρόγραμμα της επόμενης μέρας με το Ταμείο Ανάκαμψης, που έχει προαπαιτούμενα νέα μνημονιακά μέτρα, τη δημοσιονομική πειθαρχία, που σημαίνει νέο γύρο λιτότητας και περικοπών σε δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικές Υποδομές, στο όνομα των ματωμένων πλεονασμάτων, την περιβόητη «επενδυτική βαθμίδα», που απαιτεί ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Είναι ξεκάθαρο ότι στην πολιτική που θα ασκήσει η κυβέρνηση της ΝΔ θα ξαναβρεί συναίνεση από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στα κρίσιμα, στα σημαντικά και καθοριστικά. Μπορεί να διαφωνούν στο ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από το Ταμείο Ανάκαμψης, όχι όμως για τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα. Μπορεί να διαφωνούν για το αν θα μειωθεί ή θα αυξηθεί ο ένας ή ο άλλος φορολογικός συντελεστής, αλλά όχι για το ότι το 95% των φορολογικών βαρών θα συνεχίσουν να το σηκώνουν οι εργατικές, λαϊκές δυνάμεις, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα απολαμβάνουν φοροελαφρύνσεις και απαλλαγές. Τέτοια αντιπολίτευση δεν την έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, ο λαός.

Γι’ αυτό χρειάζεται ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ, που αποτελεί τη μόνη αντισυστημική επιλογή. Γιατί με τη δράση του δίνει μάχη για την αλλαγή του αρνητικού πολιτικού συσχετισμού, για τη συγκρότηση ενός ρωμαλέου εργατικού – λαϊκού κινήματος που δεν θα περιορίζεται μόνο στην απόκρουση της επίθεσης, αλλά θα ανοίγει τον δρόμο της ανατροπής αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: atexnos.gr


Σχολιάστε εδώ