Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Στο κάδρο η ένταση στην Τουρκία

Βασ. Ταλαμάγκας στο “Π”: Στο κάδρο η ένταση στην Τουρκία

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Όλοι προσπαθούν να διερευνήσουν το σκηνικό στην Τουρκία, την επόμενη ημέρα του δεύτερου γύρου των εκλογών. Σύμφωνα με τους Κούρδους αλλά και αμερικανικές δεξαμενές σκέψης, ο Ερντογάν επιδιώκει μια νεοοθωμανική περιφερειακή τάξη, για να μείνει στην Ιστορία ως ο πρώτος μετά τον Κεμάλ που το κατάφερε.

Το νεοοθωμανικό όραμα του Ερντογάν πρέπει να επεκταθεί στο Βόρειο Ιράκ και στη Βόρεια Συρία, με ταυτόχρονη εξόντωση των Κούρδων στην περιοχή. Ο Ερντογάν έχει πιέσει για μια ζώνη ασφαλείας βάθους 30 χλμ. στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ με την Τουρκία.

Όσον αφορά τη Συρία, η κυβέρνηση της Άγκυρας πίεσε ώστε οι περίπου 4 εκατ. σύροι πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία να επανεγκατασταθούν σε αυτήν τη ζώνη ασφαλείας, η οποία περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις περιοχές της Συρίας με κουρδική πλειοψηφία.

Η Άγκυρα έχει εισβάλει στη Συρία τρεις φορές για να εκπληρώσει αυτό το όραμα, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών περιοχών.

Στο Ιρακινό Κουρδιστάν οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει στρατιωτική παρουσία 30 χλμ. βαθιά στη χώρα, με μια βάση σχεδόν 90 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Το κυβερνών κόμμα AKP και η αντιπολίτευση έχουν πελατειακές σχέσεις με μια σειρά από μαφίες και εγκληματικά κυκλώματα, καθώς και με τη SADAT, μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν για να στείλει όπλα στη Βορειοδυτική Συρία και να στρατολογήσει Σύριους, προκειμένου να πολεμήσουν για το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας.

Ανεξαρτήτως των εκλογικών διαδικασιών, είναι ανοιχτό να συμβεί, κάποια στιγμή, μια σύγκρουση μεταξύ αυτών των μαφιών και των ένοπλων παράνομων τμημάτων τους, καθώς και του στρατού ή άλλων μονάδων τάξης.

Κανείς δεν προεξοφλεί ότι δεν θα υπάρξουν και στο μέλλον επιθέσεις κατά Κούρδων, Αλεβιτών και άλλων μειονοτήτων εντός της Τουρκίας.

Τι συμπεραίνουμε από αυτά;

Ότι η Τουρκία, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση ενός διπλωματικού «από μηχανής θεού», μετά και τη νίκη Ερντογάν –φαντάζει πιο πιθανή–, μπορεί να ολισθήσει προς μια ένταση στο εσωτερικό της, ανά πάσα στιγμή.

Και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει κανένας, και κυρίως το ΝΑΤΟ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ