Μ. Συρεγγέλα στο “Π”: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την οικογένεια και την επόμενη τετραετία

Μ. Συρεγγέλα στο “Π”: Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την οικογένεια και την επόμενη τετραετία

Της
ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
Βουλευτού ΝΔ,
πρώην Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


Η προστασία της οικογένειας, η στήριξη των νέων και η καταπολέμηση των ανισοτήτων και των διακρίσεων που παρατηρούνται σε πολλούς τομείς της ζωής είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εμείς δεν μένουμε σε λόγια και συνθήματα, αλλά δίνουμε πραγματικές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας και υλοποιούμε πολιτικές που έχουν αποτέλεσμα και αναγνωρίζονται στην πράξη από τους ίδιους τους πολίτες.

Είχαμε δεσμευτεί το 2019 πως θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό με ρυθμό διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης. Ξεπεράσαμε αυτήν τη δέσμευση, με 20% αύξηση. Στόχος μας είναι να αυξηθούν οι μισθοί κατά 25% μέσα στην επόμενη τετραετία και να φτάσει τα 1.500 ευρώ ο μέσος μισθός και τα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός. Από τον Ιανουάριο του 2024 θα αυξηθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων με το νέο μισθολόγιο, ενώ θα σημειωθεί και νέα αύξηση στις συντάξεις.

Στηρίζουμε στην πράξη τις οικογένειες και τα νοικοκυριά. Χορηγήσαμε επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ, αυξήσαμε το αφορολόγητο όριο στα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μειώσαμε τον ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, διευρύναμε τη χρηματοδότηση και των εισοδηματικών κριτηρίων για το voucher για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και της Ψηφιακής Μέριμνας.

Με τον νέο εργασιακό νόμο θεσπίσαμε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας, συμπληρώσαμε το πλαίσιο των γονικών αδειών, ώστε να μην υπάρχουν γονείς πολλαπλών ταχυτήτων, και καθιερώσαμε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς και φροντιστές.

Επιπλέον, ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», που αφορά την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων γονέων για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και το έργο μας για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις. Σκοπός του έργου είναι η καθημερινή φύλαξη, η φροντίδα, η διατροφή και η απασχόληση των βρεφών κατά τον χρόνο εργασίας του γονέα, προωθώντας έτσι την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και ενδυναμώνοντας τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, εφαρμόσαμε «Σήμα Ισότητας» στις επιχειρήσεις που υιοθετούν πολιτικές ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών στα στελέχη τους, ανεξαρτήτως φύλου, και για να βοηθήσουμε χιλιάδες νέους και νέα ζευγάρια να αποκτήσουν προσιτή και ποιοτική κατοικία το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθεί νέα στεγαστική πολιτική.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε διάστημα μόλις επτά εβδομάδων, από 3 Απριλίου μέχρι 22 Μαΐου 2023, ξεπέρασαν τις 2.000 εγκρίσεις και τις 9.400 προεγκρίσεις τα δάνεια του στεγαστικού προγράμματος «Σπίτι μου» για τους νέους και τα νέα ζευγάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ, από τις 9.414 προεγκρίσεις έχουν ήδη εγκριθεί 2.071 δάνεια, δηλαδή πάνω από ένα στα πέντε, καθώς έχει ήδη βρεθεί ακίνητο και έχει ξεκινήσει ο νομικός και τεχνικός έλεγχος, με μέσο όρο ποσού έγκρισης τα 104.835 ευρώ.

Μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου», νέοι ή νέα ζευγάρια 25 – 39 ετών μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτήν την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Με τις δράσεις μας, στηρίζουμε τα νέα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά, προωθούμε την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και δίνουμε έμφαση στη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων. Καταφέραμε να μειώσουμε τη νεανική ανεργία κατά 16 μονάδες σε σχέση με το 2019, υιοθετήσαμε το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για την ένταξη νέων χωρίς προϋπηρεσία στην αγορά εργασίας και νομοθετήσαμε το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης, φέρνοντας στη χώρα μας το σύστημα των «ατομικών κουμπαράδων» και θωρακίζοντας τις συντάξεις των νέων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της οικογένειας και των πολιτών και την επόμενη τετραετία. Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος και κατάργησή του έως το 2027, αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για όλες τις οικογένειες με παιδιά, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα και μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% από το 2025.

Επίσης, με τη νέα οικογενειακή πολιτική μας, θα αυξήσουμε το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες από τους τέσσερις στους εννιά μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού, θα διαθέσουμε 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική, θα αυξήσουμε κατά 90.000 τις θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξη νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς», θα συσταθούν 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των παιδικών σταθμών έως τις 17:30.

Την τελευταία τετραετία κάναμε σημαντικά βήματα προόδου στη στήριξη της οικογένειας και θα τα συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία. Η ΝΔ προστατεύει τους εργαζομένους, τους γονείς, τα νέα ζευγάρια και τους νέους και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση του εθνικού εισοδήματος και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, με πράξεις και όχι με λόγια του αέρα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ