Ιωάν. Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Η επανεκκίνηση της αγοράς μετά τις εκλογές πρέπει να είναι άμεση
Του
ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Προέδρου ΕΕΑ, Επίτιμου Διδάκτορα ΠΑΠΕΙ
Μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση ανήκει στο παρελθόν. Οι πολίτες ψήφισαν και το αποτέλεσμα της ετυμηγορίας τους προκάλεσε ικανοποίηση σε κάποια στρατόπεδα και προβληματισμό σε κάποια άλλα. Αυτή η εκλογική μάχη άφησε βέβαια εκκρεμότητες, καθώς, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, δεν αναδείχθηκε κυβέρνηση. Το θέμα αυτό αναμένεται να κλείσει μετά τις 25 Ιουνίου και τις δεύτερες κάλπες.
Η χώρα θα πορευθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τότε, ενώ ήδη τα κόμματα έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό τους για τη νέα προεκλογική περίοδο.
Ευχή όλων των ανθρώπων της αγοράς είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, καθώς τα πολλά και σύνθετα προβλήματα της οικονομίας μας απαιτούν λύσεις. Η όσο το δυνατόν ταχύτερη επανεκκίνησή της λοιπόν, μετά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, αποτελεί αναγκαιότητα για την επιχειρηματικότητα και τη χώρα.
Όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο στο πολιτικό σκηνικό, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να θέσει τις προτεραιότητες της για τη διακυβέρνηση του τόπου. Και, κατά τη γνώμη των φορέων της αγοράς, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η στήριξη του επιχειρείν πρέπει να είναι από τις βασικότερες.
Η κοινωνία έχει πιεστεί ασφυκτικά από τις συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών και είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το τελευταίο διάστημα, οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν ακάθεκτες την ανοδική τους πορεία. Εκτιμώ ότι είναι καθολικό το αίτημα των πολιτών για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ θεωρώ βέβαιο ότι, αν μπει ένα φρένο σε αυτές τις ανατιμήσεις, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κατεύθυνση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και σε άλλα είδη της αγοράς. Δηλαδή θα υπάρξει μια ανάσα για τον εμπορικό κόσμο που μέχρι σήμερα αγωνίζεται για την επαγγελματική του επιβίωση, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Στοχεύοντας λοιπόν στην τόνωση της αγοράς, ως επιμελητήριο, θεωρούμε ότι μπορεί να δοκιμαστεί ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που να περιλαμβάνει και δράσεις που μέχρι σήμερα δεν είχαν εφαρμοστεί, με κυριότερη όλων τη μείωση των έμμεσων φόρων, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, ώστε να δει τελικά τη διαφορά ο καταναλωτής.
Παράλληλα, πρέπει να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή με την προστασία των πιο ευάλωτων δανειοληπτών. Ειδικά στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών απαιτούνται μελετημένες κινήσεις, για να μη χαθούν πρώτες κατοικίες νοικοκυριών που βρίσκονται σε αδυναμία. Στηρίζουμε την όποια προσπάθεια εντοπισμού και λήψης μέτρων κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών. Από την άλλη, όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία μας και της συνεχούς ανοδικής πορείας των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ.
Θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια για βελτιωτικές κινήσεις, χωρίς να σημειωθεί κάποια στρέβλωση στην αγορά. Όπως υπάρχουν σίγουρα τα περιθώρια για αλλαγή στάσης των τραπεζών απέναντι στο επιχειρείν. Κυρίως στο θέμα της δημιουργίας περισσότερων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία σήμερα απουσιάζουν σε σημαντικό βαθμό, με αποτέλεσμα να έχουμε την οικονομική ασφυξία των μικρομεσαίων. Υπενθυμίζω ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας είναι ουσιαστικά αποκλεισμένο από τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ με τις προϋποθέσεις που υπάρχουν δεν μπορεί να υπαχθεί σε κάποιο από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κάποια ικανοποιητική λύση. Είναι σημαντικό για την οικονομία και την κοινωνία να κάνει η Πολιτεία ό,τι είναι εφικτό για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Και τα κοινοτικά κονδύλια σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Χρειάζεται όμως ένας ανασχεδιασμός, ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.
Μια κίνηση που μπορεί να γίνει πιο εύκολα από όλες τις υπόλοιπες είναι η εφαρμογή μιας νέας ρύθμισης πολλών δόσεων για το σύνολο των οφειλών που υπάρχουν σήμερα και απειλούν τους οφειλέτες. Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν έχουν φέρει το αποτέλεσμα που προσδοκά όλη η αγορά, δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα αποπληρωμής χρεών στους πολλούς. Αν άλλαζαν τα πράγματα και αίρονταν κάποιοι από τους περιορισμούς που υπάρχουν σήμερα, είναι βέβαιο ότι ένα μεγάλο ποσοστό της επιχειρηματικότητας θα έβρισκε λύση στο πρόβλημά του, ενώ και το κράτος θα συνέχιζε να εισπράττει, ενισχύοντας έτσι τα δημόσια ταμεία.
Για να κοιτάξουμε μπροστά και να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία, πρέπει να υπάρξουν κάποιες στοχευμένες δράσεις που όμως θα κάνουν τη διαφορά και θα ενισχύσουν τον αγώνα των μικρομεσαίων.