Εκλογές χωρίς αύριο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Τα σενάρια διαδοχής και η αγωνία του Αλ. Τσίπρα να σταματήσει την πτώση

Εκλογές χωρίς αύριο για τον ΣΥΡΙΖΑ – Τα σενάρια διαδοχής και η αγωνία του Αλ. Τσίπρα να σταματήσει την πτώση

Η εσωστρέφεια υπονομεύει τις προσπάθειες ανασύνταξης

–Τα σενάρια διαδοχής και η αγωνία του Αλ. Τσίπρα να σταματήσει την πτώση

Να βγουν από το οδυνηρό σοκ της βαριάς εκλογικής ήττας της 21ης Μαΐου επιχειρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω αναταράξεων και κάτω από αντίξοες πολιτικές συνθήκες.

Η απογοήτευση και η θλίψη διαπερνούν τα τέσσερα σημεία του κόμματος, ενώ τριβές και εντάσεις τροφοδοτούν την εσωστρέφεια, που επιδρά ανασταλτικά στις προσπάθειες για ανασυγκρότηση και ανασύνταξη. Υπό το φως των νέων δεδομένων, η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου αναδεικνύεται σε ζήτημα ζωής και θανάτου και υπό αυτήν την έννοια ηγεσία και στελέχη προετοιμάζονται να δώσουν τη μητέρα όλων των μαχών. Και αυτό διότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότατα δε να κρίνει και την τύχη του Αλ. Τσίπρα.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε αλλαγές στη στρατηγική, στο αφήγημα αλλά και στα πρόσωπα, σε μια ύστατη προσπάθεια αναστροφής του κλίματος, προκειμένου το κόμμα να δώσει τη μάχη των επαναληπτικών εκλογών από πιο ευνοϊκή θέση. Οι οιωνοί κάθε άλλο παρά ευοίωνοι είναι, ενώ ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα και είναι απελπιστικά λίγος. Για να επουλωθούν οι πληγές και να διορθωθούν λάθη και αστοχίες.

Βασικός στόχος του κ. Τσίπρα είναι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά να διατηρήσει τις δυνάμεις του, αλλά να καταφέρει να ενισχύσει το ποσοστό του. Αφενός για να ανατάξει τις προσδοκίες στελεχών και ψηφοφόρων όσον αφορά τις προοπτικές του κόμματος και αφετέρου για να φρενάρει την «αλαζονική επέλαση» της Νέας Δημοκρατίας και του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η προσπάθεια θα είναι δύσκολη, επίπονη και με αβέβαιη έκβαση. Πρέπει, με τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν, να ανακόψουν τις τάσεις αποσυσπείρωσης που καταγράφονται από το βράδυ της περασμένης Κυριακής και παράλληλα να πείσουν τους απογοητευμένους να επιστρέψουν και να εναποθέσουν εκ νέου τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή που όμορα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ, κυρίως, αλλά και το ΜέΡΑ25 με την Πλεύση Ελευθερίας, καραδοκούν να πάρουν μέρος από τα ιμάτιά του. Είναι προφανές ότι στις προεκλογικές ομιλίες (δηλώσεις) του ο κ. Τσίπρας θα απευθυνθεί στο συναίσθημα των ψηφοφόρων της Αριστεράς και θα ζητήσει τη συστράτευσή τους απέναντι στον… κοινό εχθρό, τη Δεξιά του Κυρ. Μητσοτάκη. Θα απευθυνθεί, ωστόσο, και στους λεγόμενους κεντρώους ψηφοφόρους, προειδοποιώντας τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημοκρατία και τους θεσμούς στη χώρα από μια παντοδύναμη Νέα Δημοκρατία.

Τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών έδειξαν καθαρά ότι, αν η προσπάθεια δεν αποδώσει τα αναμενόμενα και στις εκλογές δεν υπάρχει σαφής ανάκαμψη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει σε μια μακρά περίοδο αναταραχής με μικρούς εμφύλιους, ενώ, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, θα ανοίξει και το θέμα της διαδοχής του Αλ. Τσίπρα.

Ορισμένοι μάλιστα φάνηκε ότι είναι ήδη έτοιμοι να ζητήσουν την… κεφαλή του επί πίνακι, φορτώνοντάς του τις ευθύνες για τη (διπλή) εκλογική αποτυχία. Ο Δ. Παπαδημούλης από τη μια, που πρότεινε ο κ. Τσίπρας να τεθεί «υπό επιτροπεία», δίνοντας το έναυσμα, και ο Ανδρ. Ξανθός από την άλλη, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είναι ταμπού» η συζήτηση για την αλλαγή ηγεσίας, έδωσαν τον τόνο στις εσωκομματικές συζητήσεις. Είναι προφανές ότι όλα αυτά θα φουντώσουν και θα πάρουν άλλες διαστάσεις, αν το βράδυ της 25ης Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα ποσοστό από 20% και κάτω.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ