Νίκησε και ισοφάρισε τον ημιτελικό το Περιστέρι bwin

Νίκησε και ισοφάρισε τον ημιτελικό το Περιστέρι bwin

Ο Φρανσίσκο ισοφάρισε το ρεκόρ 10ετίας των πλέι οφ στα τρίποντα

Στο πέμπτο, και τελευταίο παιχνίδι της σειράς, θα κριθεί η ομάδα που θα προκριθεί στον τελικό της Basket League, από το ζευγάρι Παναθηναϊκός – Περιστέρι bwin. Οι «κυανοκίτρινοι» επικράτησαν εκ νέου στην έδρα τους, με 76-71, ισοφάρισαν σε 2-2 και πλέον ο αγώνας στο ΟΑΚΑ την ερχόμενη Τρίτη έχει χαρακτήρα τελικού πρόκρισης.

Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη ήταν καλύτερη στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, έχτισε διψήφιες διαφορές ενώ στο φινάλε που ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να ανατρέψει το σκορ, είχε καθαρό μυαλό και λύσεις ώστε να φτάσει στην επικράτηση. Ο Σιλβέν Φρανσίσκο βρέθηκε σε εξαιρετική βραδιά έχοντας 24 πόντους με 5/5 τρίποντα και 3/4 δίποντα, ενώ σημαντική δουλειά έκανε ο Μίρο Μπιλάν (14π., 8ριμπ.) κοντά στο καλάθι αλλά και ο Αλέκσα Ραντάνοφ με 15 πόντους.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τον αγώνα προηγούμενος με 5-0, με το Περιστέρι bwin να προσπερνά με 6-5 στο 3′. Στο 5′ οι πράσινοι πηραν ξανά το προβάδισμα με 10-6 και στο 6′ έκαναν το 13-7. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν σε 13-13 στο 7′ και στο 8′ προσπέρασαν με 16-13, πριν το τέλος του δεκαλέπτου με το σκορ στο 21-15.

Στο 14′ το Περιστέρι bwin ξέφυγε με 27-17 και με 32-19 στο επόμενο λεπτό. Η διαφορά έφτασε στους 16 πόντους στο 16′ (39-23) με τον Παναθηναϊκό να μειώνει σε 41-27 στο 18′. Το τέλος του ημιχρόνου βρήκε τους γηπεδούχους μπροστά στο σκορ με 41-28 και στο 25′ οι πράσινοι μείωσαν σε 49-43.

Στο 27′ έγινε το 53-48 και στο 29′ ο Παναθηναϊκός πλησίασε σε 57-53 πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου με 59-55. Το Περιστέρι bwin ξέφυγε με 63-55 στο 32′, ενώ στο 34′ πήρε και πάλι διψήφια διαφορά πόντων (67-57).

Στο 36′ ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 67-62 και σε 69-65 στο 38′. Η διαφορά έπεσε στους δύο 1,5 λεπτό πριν το τέλος του αγώνα (69-67), ωστόσο οι γηπεδούχοι πήραν τη νίκη με 76-71.

Τα δεκάλεπτα: 21-15, 41-28, 59-55, 76-71

Περιστέρι bwin (Σπανούλης): Μπίλαν 14, Φραντσίσκο 24 (5), Κόλμαν 2, Μωραϊτης, Ραντάνοφ 15 (3), Πουλιανίτης, Ντένμον 6, Κασελάκης 9 (1), Χάμερ 4, Περσίδης 2.
Παναθηναϊκός (Σερέλης): Π. Καλαϊτζάκης, Λι , Παπαγιάννης 9 (1), Μποχωρίδης, Γουίλιαμς 10 (1), Αγραβάνης 2, Γ. Καλαϊτζάκης, Πονίτκα 10, Γκριγκόνις 20 (2), Μαντζούκας 2, Γκουντάιτις 11.

Ο Σιλβέν Φρανσίσκο ηγήθηκε του Περιστερίου bwin για την ισοφάριση στην ημιτελική σειρά με τον Παναθηναϊκό έχοντας 24 πόντους με 5/5 τρίποντα. Ο Γάλλος γκαρντ έφτασε σε κάποια αξιοσημείωτα επιτεύγματα.

Πιο συγκεκριμένα…

*Ισοφάρισε τη μεγαλύτερη επίδοση απόλυτης ευστοχίας στη σεζόν αφού 5/5 είχαν ακόμη ο Κώστας Σλούκας στο ματς του Ολυμπιακού με το Περιστέρι bwin για τη 2η αγωνιστική και ο Ελάιζα Μήτρου-Λονγκ στο παιχνίδι του Άρη με τον Απόλλωνα Carna στην Πάτρα για τη 16η αγωνιστική.

*Ισοφάρισε την κορυφαία επίδοση ευστοχίας στα τρίποντα, για ματς πλέι οφ, των τελευταίων 10 χρόνων. 5/5 τρίποντα σε ματς της post season είχε ο Γιάνις Στρέλνιεκς στον 1ο αγώνα του Ολυμπιακού με τον Προμηθέα για τα ημιτελικά του 2018.

*Σημείωσε ρεκόρ 10ετίας για το Περιστέρι bwin αφού σε αυτό το διάστημα και πριν τον χθεσινό αγώνα, η κορυφαία επίδοση ήταν εκείνη που είχε ο Σκούτσι Σμιθ με 4/4 στην 3η αγωνιστική του Πρωταθλήματος 2019-20 και το παιχνίδι με τον Πανιώνιο.

*Κοντά στην επίδοση του Στρέλνιεκς και του Φρανσίσκο, σε ματς πλέι οφ της τελευταίας 10ετίας, βρέθηκαν στα προημιτελικά του 2019 ο Ρόλαντς Φρεϊμάνις (Περιστέρι-Ήφαιστος) και ο Ντούσαν Σάκοτα (ΑΕΚ-Χολαργός) με 4/4.

*Το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία των πλέι οφ κρατάει από τις 27 Απριλίου 2002 ο σημερινός συνεργάτης του Γιώργου Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Μποζίκας που είχε 7/7 τρίποντα στο 3ο ματς του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας με τον Άρη για την 1η φάση.

*Με τους 24 πόντους του, ο Φρανσίσκο βελτίωσε κατά δύο το ατομικό ρεκόρ του στην Basket League αφού είχε 22 στον 2ο προημιτελικό με την ΑΕΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γκαρντ του Περιστερίου bwin δεν είχε επίδοση 20+ πόντων στην κανονική περίοδο.

*Ο Γάλλος έκανε, βάσει των αριθμών, την καλύτερη από τις 27 εμφανίσεις του στο ελληνικό Πρωτάθλημα. Είχε 27 ranking ενώ η προηγούμενη καλύτερη επίδοση του ήταν το 23 που είχε στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Άρη.

Σερέλης: «Παιχνίδι δίχως αύριο την Τρίτη»

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Χρήστος Σερέλης, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της εκτός έδρας αναμέτρησης με το Περιστέρι bwin: «Για να μην κάνουμε πολλές αναλύσεις, έχω να πω δυο πράγματα. Τα 18 λάθη είναι ένα τεράστιο νούμερο. Όπως επίσης και η μεγάλη μας αστοχία στα σουτ τριών πόντων. Έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να μην έχουμε καθαρό στην επίθεση, σε μεγάλο βαθμό στο πρώτο ημίχρονο. Και δώσαμε το δικαίωμα στο Περιστέρι να έχει διαφορά στο παιχνίδι και να προσπαθήσει να επικρατήσει μέχρι το τέλος. Η υπόλοιπη ανάλυση είναι για εμάς τους προπονητές ενόψει του τελευταίου αγώνα. Είναι ένα παιχνίδι δίχως αύριο το οποίο πάμε να κερδίσουμε για να περάσουμε στους τελικούς».

Για το αν ήταν καθοριστικά τα δύο τελευταία λεπτά απάντησε: «Όχι, δεν νομίζω ότι ήταν καθοριστικά μόνο τα δύο τελευταία λεπτά. Όλο το παιχνίδι είναι σημαντικό. Κάναμε πολλά λάθη στο πρώτο ημίχρονο, λάθη τα οποία θα μπορούσαμε να αποφύγουμε. Κολλήσαμε πολύ τη μπάλα στο α’ ημίχρονο, δεν είχαμε καθόλου καλή περιστροφή και επιλογές στην επίθεσή μας. Και αυτό μας δημιούργησε νευρικότητα και γι’ αυτό είχαμε κολλήσει στην επίθεση. Λογικό να γίνουν και λάθη στο παιχνίδι αλλά εκτός από την προσπάθεια του Περιστερίου, εξαρτάται από εμάς από τον τρόπο που διαχειριζόμαστε κάποιες επιθέσεις και δεν κάνουμε την σωστή επιλογή πάσα που χρειάζεται για να ανοίξουμε την άμυνα του Περιστερίου και να σκοράρουμε πιο εύκολα».

Για τις μεταπτώσεις του Παναθηναϊκού στα ημιτελικά τόνισε: «Η σειρά είναι ένα γενικό πρόσημο του Παναθηναϊκού όλη τη χρονιά. Είχε πολλά παιχνίδια που ήταν πολύ καλός, σε κάποια αμέσως επόμενα που δεν ήταν καλός. Η αλήθεια είναι ότι ψυχολογικά η ομάδα, όταν χάνει το μομέντουμ ενός αγώνα ή όταν δεν έχει κάποιες καλές επιλογές, αργεί να ξαναβρεί τον ρυθμό της και τα πατήματά της ώστε να βρει ψυχολογία μέσα από την άμυνά της. Σε πολλά παιχνίδια συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Και πριν έρθω εγώ και αφότου ήρθα. Αυτές οι αναλύσεις είναι για το τέλος, για όλη την ομάδα, για όλον τον οργανισμό».

Τέλος, σε ερώτηση για το αν τον ανησυχεί που ο Παναθηναϊκός χάνει ενώ έχει πάρει τα ριμπάουντ, είπε: «Δεν με ανησυχεί αυτό. Το να παίρνεις τα ριμπάουντ δεν με ανησυχεί, ασχέτως εάν χάσαμε. Το να παίρνεις τα ριμπάουντ, υπάρχει διάθεση να παίξεις. Είναι ξεκάθαρο και πέραν της προσπάθειας που κάνει το Περιστέρι και την οποία δεν αμφισβητώ, θεωρώ ότι στην επίθεση κάναμε κακές επιλογές. Κάναμε μια-δυο ντρίπλες παραπάνω, αργήσαμε να δώσουμε πάσα για ελεύθερο σουτ και όταν το κάναμε υπήρχε αστοχία λόγω της νευρικότητας».

Βασίλης Σπανούλης: «Η μεγαλύτερη νίκη μας, ότι γεμίζουμε το γήπεδο»

Μετά το τέλος του τέταρτου ημιτελικού των playoffs της Basket League, ο προπονητής του Περιστερίου bwin Βασίλης Σπανούλης, δήλωσε: «Δεν θέλω να μιλήσω καθόλου για το παιχνίδι. Το μόνο που θέλω να πω είναι ένα πολύ μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά, στους συνεργάτες μου, στη διοίκηση και ένα τεράστιο ευχαριστώ στον κόσμο. Πραγματικά, ήταν η μεγαλύτερη νίκη μας πέρα από το ότι καταφέραμε να πάμε σε πέμπτο ματς εναντίον μιας μεγάλης ομάδας που παίζει στην Ευρωλίγκα και δεν έχουμε τις ίδιες εικόνες με αυτούς».

Και συνέχισε: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν πίσω από την ομάδα, να μην τους αναφέρω ονομαστικά. Θα νομίζετε ότι τελειώνει η χρονιά αλλά δεν είναι έτσι. Κάποια στιγμή πρέπει να απονέμουμε τα εύσημα σε όλους. Το να αντιδράς με τον Παναθηναϊκό δυο φορές όντας πίσω στο σκορ και να ισοφαρίζεις τη σειρά με έναν τρόπο πολύ πειστικό είναι πολύ σημαντικό. Στο ΟΑΚΑ δεν ήμασταν τόσο καλοί για 1,5 ημίχρονο στο πρώτο παιχνίδι και στο δεύτερο ημίχρονο του τρίτου αγώνα, αλλά μέσα στο Περιστέρι είμαστε μια πάρα πολύ δυνατή ομάδα, που παλεύει, δίνει και την ψυχή της».

Και ο Βασίλης Σπανούλης, κατέληξε: «Το αναγνωρίζει αυτό ο κόσμος και πραγματικά η μεγαλύτερη νίκη μας είναι ότι αρχίζουμε και γεμίζουμε το γήπεδο! Κάτι που ήταν ο πρώτος μου στόχος όταν ήρθα στην ομάδα. Είπα ότι θέλω να γεμίζουμε το γήπεδο. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος. Μας μένει ένα παιχνίδι, εμείς δεν έχουμε κανένα άγχος, καμία πίεση, είμαστε το αουτσάιντερ, έχουμε τρυπίσει πολλές φορές το ταβάνι μας και πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο θα μας δείξει αυτή η ομάδα, τι άλλο θα μας δείξουν αυτά τα παιδιά. Τους αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια. Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι οι πρωταγωνιστές σ’ αυτό το τόσο όμορφο σπορ είναι οι παίκτες».

Από την πλευρά του ο προπονητής του Παναθηναϊκού Χρήστος Σερέλης, δήλωσε: «Συγχαρητήρια στο Περιστέρι bwin για την νίκη. Νομίζω ότι επιθετικά τα 18 λάθη είναι ένα τεράστιο νούμερο, όπως και η αστοχία μας στα τρίποντα. Δεν είχαμε καθαρό μυαλό στην επίθεση στο πρώτο μέρος και δώσαμε το δικαίωμα στο Περιστέρι bwin να πάρει διαφορά και να την κρατήσει. Τα υπόλοιπα είναι για εμάς. Το επόμενο ματς. Είναι χωρίς αύριο και πρέπει να κερδίσουμε για να περάσουμε στους τελικούς».

Για τα λάθη στο τέλος εξήγησε: «Δεν ήταν καθοριστικό. Όλο το ματς είναι σημαντικό. Κάναμε λάθη σε όλο το ματς. Λάθη που μπορούμε να τα αποφύγουμε. Δεν είχαμε καλές επιλογές, δεν είχαμε περιστροφές και κολλήσαμε στην επίθεση. Είναι λογικό να γίνονται λάθη, αλλά εκτός από την προσπάθεια του Περιστερίου όλα εξαρτώνται από εμάς. Από το πως διαχειριζόμαστε τις επιθέσεις. Από την υπομονή μας και την τελική απόφαση».

Για το επόμενο (πέμπτο) παιχνίδι, είπε: «Η σειρά είναι όπως είναι ο Παναθηναϊκός όλη τη σεζόν. Ψυχολογικά όταν χάνουμε το μομέντουμ αργούμε να ξαναβρούμε τον ρυθμό και τα πατήματά μας. Και χάνουμε τον έλεγχο στην άμυνα. Και πριν έρθω εγώ και όσο είμαι εγώ. Αυτά είναι για το τέλος της σεζόν. Τώρα το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να κερδίσουμε το επόμενο ματς».

Τέλος, για τα ριμπάουντ που πήρε η ομάδα του, υπογράμμισε: «Δε με ανησυχεί που χάνουμε αν και παίρνουμε τα ριμπάουντ. Είχαμε τη διάθεση. Αυτό φαίνεται από τα ριμπάουντ. Είναι όμως και το Περιστέρι που προσπαθεί σε κάθε ματς.

Στην επίθεση είχαμε πολλές κακές επιλογές. Κάναμε λάθος πάσες, παραπάνω ντρίμπλες και όταν βρίσκαμε ελεύθερα σουτ είχαμε νευρικότητα και ήμασταν άστοχοι».

Με πληροφορίες απο ΕΣΑΚΕ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΕ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΚΑΕ

Σχολιάστε εδώ