Η Τουρκία του Ερντογάν – Ανατολική Μεσόγειος: Ολική επαναφορά – Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο

Η Τουρκία του Ερντογάν – Ανατολική Μεσόγειος: Ολική επαναφορά – Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο

Θέλεις να καταλάβεις τι συμβαίνει στη γειτονιά μας;

Την ώρα που η Τουρκία οδεύει για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, την Κυριακή 28 Μαΐου, κάνοντάς μας, για άλλη μια φορά, να σκύψουμε πάνω από το φαινόμενο Ερντογάν, ο Βούλγαρος ειδήµων Διεθνών Σχέσεων και διδάσκων στο Oxford School of Global and Area Studies, Ντιµίταρ Μπέτσεφ, στο βιβλίο του «Η Τουρκία του Ερντογάν», παρακολουθεί βήµα προς βήµα την πορεία του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια και μαζί με αυτόν τις προσδοκίες, τις ευκαιρίες και τις αντιφάσεις, την πολυπλοκότητα μιας χώρας που κοιτάει προς την Ευρώπη την ίδια στιγμή που ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της στέκεται απέναντι σε αυτήν.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, πάντως, αναζητείται μία νέα τάξη, στην οποία είναι ζητούμενο ποια θα είναι η θέση των αραβικών κρατών, ποια θα είναι η θέση της Τουρκίας, η θέση του ελληνισμού. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Καιρίδης στο βιβλίο, που μόλις κυκλοφόρησε, «Ανατολική Μεσόγειος: Ολική επαναφορά – Ιστορία και Γεωστρατηγική μιας αναδυόμενης περιοχής» (το βιβλίο το συνυπογράφει με τον Κωνσταντίνο Φίλη και τον Μάκη Προβατά), «είναι μία πολύ κρίσιμη περίοδος αυτή, οι πλάκες της Ιστορίας ξανακινούνται και συγκρούονται».

Παράλληλα, ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δε δείχνει να έχει τέλος… Γιατί όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο; Ο Σταύρος Λυγερός και ο Σωτήρης Δημόπουλος επιχειρούν να απαντήσουν αναλύοντας τις περίπλοκες σχέσεις Ουκρανών-Ρώσων στην Ιστορία στο βιβλίο τους «Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο».

 

Η Τουρκία του Ερντογάν

Πώς μια χώρα απομακρύνθηκε από τη δημοκρατία και από τη Δύση

Συγγραφέας
Μπέτσεφ Ντιμίταρ


Θυµάµαι την πρώτη φορά που είδα τον Τούρκο ηγέτη να µιλάει δηµοσίως. Ήταν στις 28 Μαΐου 2004: ο τότε πρωθυπουργός εκφωνούσε οµιλία µε τίτλο «Γιατί η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία» στο κολέγιο St John’s στην Οξφόρδη. Δίπλα στην Καλυψώ Νικολαΐδη, µια Ελληνογαλλίδα καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής, και στον εκλιπόντα Geoffrey Lewis, κοσµήτορα Τουρκικών Σπουδών στην Οξφόρδη, ο Ερντογάν υποσχόταν υπερήφανα ότι θα έκανε «τις ευρωπαϊκές αξίες αξίες της Άγκυρας». Η Ευρώπη, εξηγούσε, δεν ήταν µια «στενά γεωγραφική οντότητα» αλλά µια µετασχηµατιστική ένωση στην οποία η Τουρκία άξιζε να αποκτήσει θέση. Το µήνυµά του, όµως, ήταν ελπιδοφόρο: η Τουρκία είχε βάλει τα δυνατά της για να προχωρήσει σε δηµοκρατικές µεταρρυθµίσεις, να αντιµετωπίσει τα φαντάσµατα του τουρκικού παρελθόντος, να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και να επιτύχει οικονοµική ανάπτυξη.

Αυτό το βιβλίο ασχολείται µε όσα άλλαξαν δραµατικά σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Γιατί η Τουρκία υπέκυψε στον αυταρχισµό και γιατί απορροφήθηκε από τον εθνικισµό, που την αποµάκρυνε από τη Δύση. Για πολλούς, η απάντηση είναι απλή: ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…

Στην Τουρκία του Ερντογάν, ο Ντιµίταρ Μπέτσεφ, ειδήµων Διεθνών Σχέσεων και διδάσκων στο Oxford School of Global and Area Studies, αφηγείται και ερµηνεύει, βήµα προς βήµα, πώς η Τουρκία έχασε την ευρωπαϊκή της προοπτική και υπέκυψε στην αυταρχική πολιτική. Αν και επικεντρώνεται στην εικοσαετία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εµβαθύνει στο παρελθόν και στη φύση της τουρκικής κοινωνίας, η οποία επέτρεψε τη δηµιουργία του σηµερινού προσωποπαγούς καθεστώτος.

Διαβάστε ένα απόσπασμα ΕΔΩ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ντιµίταρ Μπέτσεφ γεννήθηκε στη Σόφια το 1975 και σπούδασε διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης. Είναι συνεργάτης του Atlantic Council στην Ουάσινγκτον και διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, µιας οµάδας σκέψης µε έδρα τη Σόφια. Ο δρ Μπέτσεφ έχει δηµοσιεύσει εκτενώς, τόσο σε ακαδηµαϊκό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, αναλύσεις σχετικά µε τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, την πολιτική της Τουρκίας και των Βαλκανίων, τη ρωσική εξωτερική πολιτική και την ενεργειακή ασφάλεια. Το βιβλίο του Rival Power, που εκδόθηκε από το Yale University Press το 2017, διερευνά τον ρόλο της Ρωσίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Βαλκάνια, Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήµιο της Βόρειας Καρολίνας, στο Πανεπιστήµιο Hitotsubashi του Τόκιο, στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ, στο London School of Economics, ενώ σήµερα διδάσκει στο Oxford School of Global and Area Studies του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το έργο του Η Τουρκία του Ερντογάν. Πώς μια χώρα απομακρύνθηκε από τη δημοκρατία και από τη Δύση (2022).

Κατηγορία: Πολιτική – Οικονομία – Επικαιρότητα
ISBN: 9786180700855

 

Ανατολική Μεσόγειος: Ολική επαναφορά

Ιστορία και γεωστρατηγική μιας αναδυόμενης περιοχής

Συγγραφείς
Καιρίδης Δημήτρης / Φίλης Κωνσταντίνος


Αναζητείται μία νέα τάξη, στην οποία δεν ξέρουμε ποια θα είναι η θέση των αραβικών κρατών, ποια θα είναι η θέση της Τουρκίας, η θέση του ελληνισμού. Είναι μία πολύ κρίσιμη περίοδος αυτή, οι πλάκες της Ιστορίας ξανακινούνται και συγκρούονται.  Δημήτρης Καιρίδης

Οδεύουμε σε έναν πολυκεντρικό κόσμο. Επομένως είναι εύλογη η τάση να περιφερειοποιηθούν τα προβλήματα, οι προκλήσεις, αλλά και οι λύσεις. Στην Ανατολική Μεσόγειο κάποιες χώρες θέλουν να οικοδομήσουν ένα σύστημα κοινά αποδεκτών κανόνων και συμπεριφορών.  Κωνσταντίνος Φίλης

Σύμφωνα με το κυρίαρχο αφήγημα στην Ελλάδα, υπάρχει χάσμα μεταξύ Κογκρέσου και αμερικανικής διοίκησης για την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δείχνει έλλειψη κατανόησης για το πώς διαμορφώνεται η πολιτική στις ΗΠΑ και για το πώς αλλάζει σήμερα.  Έντι  Ζεμενίδης

Η Ανατολική Μεσόγειος ξαναβρίσκεται στο επίκεντρο  παγκόσμιων εξελίξεων και μετατρέπεται σε πεδίο ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, με την Ε.Ε. προς το παρόν σε ρόλο παρατηρητή. Μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο περιβάλλον, τα αίτια και οι συνέπειες των κρίσιμων αλλαγών που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας αναλύονται με τρόπο κατανοητό, αλλά αυστηρά επιστημονικό, σε μια σειρά απολαυστικών συζητήσεων του δημοσιογράφου Μάκη Προβατά με δύο καθηγητές Διεθνών Σχέσεων, τον  Δημήτρη Καιρίδη και τον Κωνσταντίνο Φίλη.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Καθηγητής Διεθνών Σχέ­σεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ο Καιρίδης Δημήτρης, σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Διεθνείς Σχέσεις στο Fletcher School στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστόνης. Δίδαξε Διεθνή Πολιτική στο Harvard, στο Tufts, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» και διευθυντής της Θερινής Ακαδημίας της Ολυμπίας και του Δικτύου Ναβαρίνο. Συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Action 24 και το OnAlert.gr/Newsit.gr. Έχει γράψει δεκάδες άρθρα, μελέτες και βιβλία. Έχει δουλέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στην εκπαίδευση και στη διαχείριση προγραμμάτων και οργανισμών, ως εμπειρογνώμονας και ως επιστημονικός σύμβουλος σε κυβερνήσεις και ιδρύματα. Στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, εκλέχθηκε βουλευτής στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι παντρεμένος με τη Μαριλίζα και πατέρας της Ίριας και του Νικόλα.

Πρόεδρος του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Φίλης Κωνσταντίνος, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, αναπληρωτής καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών, μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αναπληρωτής συντονιστής του Ελληνοτουρκικού Forum και διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Διαλέκτης στη Διπλωματική Ακαδημία, στη Ναυτική Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Έχει μεγάλο συγγραφικό έργο, με βιβλία, μονογραφίες και επιμέλειες. Αρθρογράφος της εφημερίδας Καθημερινή και αναλυτής διεθνών θεμάτων του ομίλου Ant1. Έχει εκλεγεί Ανώτερο Συνεργαζόμενο Μέλος στο St. Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και διατελέσει εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.

Κατηγορία: Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες
ISBN: 9786180705621

 

Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο

Οι περίπλοκες σχέσεις Ουκρανών – Ρώσων στην Ιστορία

Συγγραφείς
Λυγερός Σταύρος / Δημόπουλος Σωτήρης


Το παρόν βιβλίο στην πραγματικότητα είναι δύο βιβλία σε συσκευασία ενός. Το Πρώτο Μέρος με τίτλο «Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον Κόσμο», γραμμένο από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Σταύρο Λυγερό, είναι μία μελέτη για τη γεωπολιτική, διπλωματική, στρατιωτική και γεωοικονομική διάσταση της ουκρανικής κρίσης.

Το Δεύτερο Μέρος με τίτλο «Οι περίπλοκες σχέσεις Ουκρανών-Ρώσων στην Ιστορία», γραμμένο από τον δρα Σωτήρη Δημόπουλο (πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Κιέβου) είναι η μοναδική μελέτη στην ελληνική βιβλιογραφία για το πώς διαμορφώθηκαν οι όποιες φυλετικές και εθνικές ταυτότητες στον γεωγραφικό χώρο της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας χιλιετίας, από όταν δηλαδή αρχίζουν να συγκροτούνται στην περιοχή κάποια προπλάσματα κρατικής οντότητας.


Διαβάστε περισσοτερα για το βιβλίο και για τους συγγραφείς ΕΔΩ:
https://www.paron.gr/2022/12/12/giati-o-polemos-stin-oykrania-allazei-ton-kosmo/


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ


Σχολιάστε εδώ