Απόλυτα κεντρικό ρόλο στην Ιστορία της Διασποράς στην Αμερική παίζει η Εκκλησία. Η ευρύτατη σφαίρα επιρροής της ξαφνιάζει, καθώς είναι πανταχού παρούσα, πίσω από τις παρελάσεις στις κεντρικές λεωφόρους των μεγάλων πόλεων, τις κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, την εξωτερική πολιτική, τις πολιτικές πιέσεις και τις αποφάσεις.
Eπεισόδιο 6ο: «Η Εκκλησία»
Κι αν για τους πρώτους Έλληνες που έφτασαν στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, η θρησκεία ήταν μαζί με τη γλώσσα τους το ύστατο συστατικό στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας, τόσο που ήταν σχεδόν αδύνατο να διαχωρίσουν την εθνικότητα από τη θρησκεία τους, αναρωτιέται κανείς τι ακριβώς αντιπροσωπεύει η Εκκλησία για την Ομογένεια σήμερα.
Με τη βοήθεια του ιστορικού Αλέξανδρου Κιτροέφ, η Μάγια Τσόκλη «ταξιδεύει» στην πολυτάραχη ιστορία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική. Έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο. Επισκέπτεται τη Θεολογική Σχολή της Βοστόνης και συναντά την επί πολλά χρόνια βοηθό του Αρχιεπισκόπου Ιάκωβου, Πωλέτ Πούλος, εκτελεστική διευθύντρια της πρωτοβουλίας «Ηγεσία των 100». Στη Νέα Υόρκη, μπαίνει στον νεόδμητο Άγιο Νικόλαο στο Ground Zero, γνωρίζει τον ομογενή Ηλία (Lou) Κάτσο και συναντά τους αγιορείτες μοναχούς που εργάζονται στην εικονογράφηση του ναού.
Το μοντάζ του επεισοδίου έχει επιμεληθεί ο Σταύρος Συμεωνίδης.
Ο Ηλίας Κάτσος μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου
«Στους δρόμους των Ελλήνων»
Μέσα από τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ, η ομάδα τού «Ταξιδεύοντας», η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη και ο σκηνοθέτης Χρόνης Πεχλιβανίδης, ξαναπαίρνουν τα μονοπάτια του κόσμου ακολουθώντας –αυτή τη φορά– τους δρόμους της ελληνικής Διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Με τρυφερότητα και αντικειμενικότητα καταγράφουν τον σύγχρονο ελληνισμό και συναντούν εκπροσώπους της Ομογένειας, που μέσα από το προσωπικό, οικογενειακό τους αφήγημα διηγούνται ουσιαστικά κεφάλαια της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας.
Φιλοδοξία της σειράς «Στους Δρόμους των Ελλήνων» και των συντελεστών της είναι, μέσα από τα επεισόδια του ντοκιμαντέρ, που μεταδίδεται από την ΕΡΤ1 κάθε Κυριακή στις 18:00, οι τηλεθεατές να έχουν μια καθαρή εικόνα τόσο της Ιστορίας και των μεγάλων ρευμάτων μαζικής μετανάστευσης, που οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην Αμερική, όσο και της σημασίας που αποτελεί σήμερα για τον Ελληνισμό το τεράστιο κεφάλαιο της Ομογένειας.
Ο μοναχός Λουκάς Ξενοφωντινός, ο οποίος εργάζεται στην εικονογράφηση του ναού του Αγίου Νικολάου στο Ground Zero
Κάποια επεισόδια είναι ιστορικά, όπως αυτό της Πρώτης Άφιξης, αποτέλεσμα της σταφιδικής κρίσης που έπληξε την Πελοπόννησο και ολόκληρη την Ελλάδα τη δεκαετία του 1890. Άλλα είναι θεματικά, όπως το επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στον καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας για την Ομογένεια με κεντρική την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος. Άλλα αφορούν συγκεκριμένες ομάδες όπως το ιδιαίτερα συγκινητικό, αφιερωμένο στους Έλληνες Εβραίους μετανάστες επεισόδιο. Η εκπομπή μπαίνει σε μουσεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, συλλόγους, και ελληνικά εστιατόρια. Παρακολουθεί μαθήματα, γιορτές, λειτουργίες και εκθέσεις…
Στους «Δρόμους των Ελλήνων» χαρίζουν τις πολύτιμες ιστορίες τους πολύ διαφορετικοί άνθρωποι. Κάποιοι εκπροσωπούν τον παλιό κόσμο, κάνοντάς μας να συγκινηθούμε και να χαμογελάσουμε, κάποιοι αντίθετα ανοίγουν παράθυρα στο μέλλον, καταρρίπτοντας διαχρονικά στερεότυπα.
Ιστορικός σύμβουλος είναι ο πολυγραφότατος Αλέξανδρος Κιτροέφ, ειδικός σε θέματα ελληνικής Διασποράς.
Ο πατήρ Γεώργιος Παρσένιος, κοσμήτορας της Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού
Σενάριο-παρουσίαση: Μάγια Τσόκλη
Ιστορικός σύμβουλος: Αλέξανδρος Κιτροέφ
Αρχισυνταξία-Έρευνα: Ιωάννα Φωτιάδη, Μάγια Τσόκλη
Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Πορτοκάλογλου
Σκηνοθεσία-Κινηματογράφηση: Χρόνης Πεχλιβανίδης
Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης, Ναθανήλ Ναθαναήλογλου, Γιάννης Νταρίδης, Αργύρης Κωνσταντινίδης
Εταιρεία παραγωγής: Onos Productions