Η εταιρεία εγκεφαλικών τσιπ του Ελον Μασκ πήρε έγκριση για την πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους

Η εταιρεία εγκεφαλικών τσιπ του Ελον Μασκ πήρε έγκριση για την πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους

Η Neuralink, η νεοσύστατη εταιρεία νευροτεχνολογίας που συνιδρύθηκε από τον Έλον Μασκ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων για τη διεξαγωγή της πρώτης της κλινικής μελέτης για τον άνθρωπο.

Το  εγκεφαλικό εμφύτευμα ονομάζεται Link, το οποίο στοχεύει να βοηθήσει τους ασθενείς με σοβαρή παράλυση να ελέγχουν τις εξωτερικές τεχνολογίες χρησιμοποιώντας μόνο νευρικά σήματα. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς με σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες όπως το ALS θα μπορούσαν τελικά να ανακτήσουν την ικανότητά τους να επικοινωνούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα μετακινώντας τους δρομείς και πληκτρολογώντας με το μυαλό τους.

«Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απίστευτης δουλειάς της ομάδας Neuralink σε στενή συνεργασία με τον FDA και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πρώτο βήμα που μια μέρα θα επιτρέψει στην τεχνολογία μας να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», έγραψε η εταιρεία σε tweet.

Όπως αναφέρει το CNBC, το Neuralink είναι μέρος της αναδυόμενης βιομηχανίας διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή, ή BCI. Το BCI είναι ένα σύστημα που αποκρυπτογραφεί τα σήματα του εγκεφάλου και τα μεταφράζει σε εντολές για εξωτερικές τεχνολογίες. Το Neuralink είναι ίσως το πιο γνωστό όνομα στον χώρο χάρη στο υψηλό προφίλ του Musk, ο οποίος είναι επίσης Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, της SpaceX και του Twitter.

Οι επιστήμονες μελετούν την τεχνολογία BCI για δεκαετίες και αρκετές εταιρείες έχουν αναπτύξει πολλά υποσχόμενα συστήματα που ελπίζουν να φέρουν στην αγορά. Ωστόσο, η λήψη έγκρισης από τον FDA για μια εμπορική ιατρική συσκευή δεν είναι μικρή εργασία – απαιτεί από τις εταιρείες να διεξάγουν επιτυχώς αρκετούς εξαιρετικά διεξοδικούς γύρους δοκιμών και συλλογής ασφάλειας δεδομένων.

Το BCI του Neuralink θα απαιτήσει από τους ασθενείς να υποβληθούν σε επεμβατική εγχείρηση εγκεφάλου. Το σύστημά του επικεντρώνεται γύρω από το Link, ένα μικρό κυκλικό εμφύτευμα που επεξεργάζεται και μεταφράζει τα νευρικά σήματα. Ο σύνδεσμος συνδέεται με μια σειρά λεπτών, εύκαμπτων νημάτων που εισάγονται απευθείας στον εγκεφαλικό ιστό όπου ανιχνεύουν νευρικά σήματα.

Οι ασθενείς με συσκευές Neuralink θα μάθουν να το ελέγχουν χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Neuralink. Οι ασθενείς θα μπορούν στη συνέχεια να ελέγχουν εξωτερικά ποντίκια και πληκτρολόγια μέσω σύνδεσης Bluetooth, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

Η έγκριση του FDA για μια έρευνα για τον άνθρωπο είναι μια σημαντική νίκη για τη Neuralink μετά από μια σειρά πρόσφατων εμποδίων στην εταιρεία. Τον Φεβρουάριο, το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε στο CNBC ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για τη Neuralink για φερόμενη συσκευασία και μεταφορά μολυσμένου υλικού με μη ασφαλή τρόπο. Το Reuters ανέφερε τον Μάρτιο ότι η FDA είχε απορρίψει την αίτηση της Neuralink για δοκιμές σε ανθρώπους και φέρεται να περιέγραψε «δεκάδες» ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπίσει η εταιρεία.

Η Neuralink έχει δεχθεί επίσης πυρά από ομάδες ακτιβιστών για την υποτιθέμενη μεταχείριση των ζώων. Η Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική, η οποία υποστηρίζει κατά των δοκιμών σε ζώα, έχει επανειλημμένα καλέσει τον Μασκ να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με πειράματα σε πιθήκους που είχαν ως αποτέλεσμα εσωτερική αιμορραγία, παράλυση, χρόνιες λοιμώξεις, επιληπτικές κρίσεις, επιδείνωση της ψυχολογικής υγείας και θάνατο, αναφέρει το CNBC .

Εκτός από τη βοήθεια των ασθενών με παράλυση, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα BCI θα μπορούσαν κάποια μέρα να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενειών όπως η τύφλωση και οι ψυχικές ασθένειες. Ο Μασκ έχει εκφράσει την πρόθεσή του για τη Neuralink να εξερευνήσει αυτές τις μελλοντικές περιπτώσεις χρήσης, καθώς και πιθανές εφαρμογές για υγιείς ανθρώπους.

Σε μια εκδήλωση πρόσληψης «show and tell» στα τέλη του περασμένου έτους, ο Musk ισχυρίστηκε μάλιστα ότι σχεδιάζει να λάβει ο ίδιος ένα από τα εμφυτεύματα της Neuralink.

«Θα μπορούσατε να εμφυτευτείτε μια συσκευή Neuralink αυτή τη στιγμή και δεν θα το ξέρατε καν», είπε ο Μασκ τότε. “Στην πραγματικότητα, σε ένα από αυτά τα demo, θα το κάνω.”

Πηγή: CNBC 

Σχολιάστε εδώ