Δελφικοί Διάλογοι 2023: Επιφανείς στοχαστές και επιστήμονες παγκοσμίου εμβέλειας θα συναντηθούν στους Δελφούς για να συζητήσουν φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας
Οι Δελφοί αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα του αρχαίου ελληνικού στοχασμού, η αίγλη του οποίου παραμένει δυναμική και σήμερα. Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.), καταστατική αποστολή του οποίου είναι η δημιουργία στους Δελφούς ενός ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πνευματικού κέντρου, αποτελεί το κατεξοχήν πολιτιστικό ίδρυμα στην Ελλάδα όπου η σημασία της ανθρωπιστικής σκέψης μπορεί και πρέπει να διερευνάται σε σταθερή βάση.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Ε.Π.Κε.Δ. εγκαινιάζει το 2023 τους Δελφικούς Διαλόγους, με στόχο την ενίσχυση της παγκόσμιας εξωστρέφειας και πολιτιστικής επιδραστικότητας του Κέντρου. Επιφανείς στοχαστές και επιστήμονες παγκοσμίου εμβέλειας θα συναντηθούν στους Δελφούς για να συζητήσουν φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας και προβλήματα, τα οποία η ανθρωπότητα θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον, όπως δημοκρατία και τεχνολογική εξέλιξη, μετακινήσεις πληθυσμών και προσφυγικό, πολιτισμικές και εκπαιδευτικές προκλήσεις, η εποχή του μετα-ανθρώπου κ.ά.
Οι Πρώτοι Δελφικοί Διάλογοι τελούν υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα πραγματοποιηθούν στους Δελφούς την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023, χάρη στην γενναιοδωρία της Eurolife FFH.
Eστιάζονται στο πολύ επίκαιρο ζήτημα της Τεχνολογίας και των τρόπων με τους οποίους αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει ή και να υπονομεύσει την λειτουργία της Δημοκρατίας, όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Ροϊλός, Καθηγητής του Harvard και Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ.:
«Οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν ερωτήματα θεμελιώδους σημασίας, όπως:
Ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιες οι προκλήσεις που η καλπάζουσα τεχνολογική εξέλιξη συνεπάγεται για τις δημοκρατίες, την συμμετοχικότητα των πολιτών, αλλά και την ίδια την ουσία του ανθρώπου;
Πώς η υποκατάσταση θεμελιωδών ανθρώπινων λειτουργιών από τεχνολογικές εφαρμογές (βλ. την πρόσφατη εφεύρεση του ChatGPT) επιταχύνει την διαδικασία μετάβασης στην μετα-ανθρώπινη εποχή;
Τι συνεπάγεται αυτό για τον πολιτισμό, την ανθρώπινη σκέψη, την εκπαίδευση, την πολιτική πράξη και την σχέση των ανθρώπων με την οργανωμένη πολιτεία;
Πώς όλες αυτές οι καινοφανείς καταστάσεις επαναπροσδιορίζουν την αξία της κληρονομιάς του λεγόμενου ανθρωπισμού, εξέχουσα θέση στην οποία έχει βεβαίως η κλασική ελληνική αρχαιότητα;»
Ο κύριος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, δήλωσε σχετικά: «Για εμάς, στην Eurolife FFH, αξία έχει να στηρίζουμε πρωτοβουλίες πολιτισμικού χαρακτήρα, οι οποίες δίνουν σε όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας πρόσβαση στα αγαθά του πολιτισμού. Πιστεύουμε ότι με την τέχνη και τον πολιτισμό δημιουργούμε τις βάσεις για το μέλλον, αφού οι πολιτιστικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου εξυψώνουν το πνεύμα και ανοίγουν νέους ορίζοντες. Είμαστε μια εταιρεία που συνεργαζόμαστε σταθερά με κορυφαίους οργανισμούς της χώρας και είμαστε περήφανοι που συμμετέχουμε στο έργο τους. Ένας από αυτούς είναι αναμφισβήτητα και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Είμαι βέβαιος πως η συνεργασία μας θα συμβάλλει στη διοργάνωση αξιοσημείωτων πρωτοβουλιών, αλλά και θα υπενθυμίσει σε όλους μας το ρόλο του πολιτισμού ως κινητήριο δύναμη ανάπτυξης, καθώς και παράγοντα που συντελεί στη συμφιλίωση των χασμάτων και την ευημερία μεταξύ των λαών».