Ποια είναι τα αδιάσειστα στοιχεία σύλληψης του εκλεγμένου πλέον δημάρχου Φρέντι Μπελέρη;
Προκαλεί εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο Νίκος Δένδιας χειρίζεται την υπόθεση της Χειμάρρας και της πρωτοφανούς σύλληψης του εκλεγμένου πλέον δημάρχου Φρέντι Μπελέρη. Δεν είναι δυνατόν ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών να κάνει λόγο για «σκανδαλώδη ενέργεια εφόσον δεν παρουσιαστούν αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος του».
Κατ’ αρχάς, δεν πρόκειται για σκάνδαλο, αλλά για πρωτοφανή, κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των μειονοτικών δικαιωμάτων. Επίσης, πετά στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις μεγαλόστομες «δεσμεύσεις» του Έντι Ράμα για σεβασμό της μειονότητας. Και όσο και αν πρέπει να μη δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει παρέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες της Αλβανίας, ο κ. Δένδιας δεν μπορεί να επικαλείται την παρουσίαση αδιάσειστων στοιχείων, καθώς όσοι γνωρίζουν το αλβανικό σύστημα δικαιοσύνης ξέρουν πόσο εύκολα χαλκεύονται ή κατασκευάζονται «στοιχεία».
Και, προφανώς, ο κ. Δένδιας θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για την απερίσκεπτη, άνευ περιεχομένου και στόχευσης, πρόσκληση του Έντι Ράμα στην Αθήνα και τη διοργάνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκθεσης με τα χειροτεχνήματα του αλβανού πρωθυπουργού στο Ζάππειο, λίγες εβδομάδες πριν…
Είπαμε, να δικαιολογήσουμε τη λογική κατευνασμού με την Τουρκία, αλλά πάει πολύ να οδηγούμαστε σε πολιτική κατευνασμού μπροστά στις προκλήσεις του Έντι Ράμα…
Εδώ και τρεις δεκαετίες δεν μπόρεσε να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο των ομογενών
Οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία πάντως ανέδειξαν τη σοβαρή παθογένεια που υπάρχει στο εσωτερικό της μειονότητας. Η Χειμάρρα, λόγω και της απροκάλυπτης παρέμβασης του Έντι Ράμα εναντίον του Φρέντι Μπελέρη, πέρασε στα χέρια της Ομόνοιας, με τη στήριξη βεβαίως και της αντιπολίτευσης.
Σε άλλους δύο δήμους, σημαντικούς για τη μειονότητα, εξελέγησαν και πάλι μειονοτικοί δήμαρχοι, που υποστηρίζονταν όμως από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Ράμα και είχαν απέναντι τους υποψήφιους του ΚΕΑΔ. Στη Δρόπολη εξελέγη δήμαρχος ο ομογενής Δημητράκης Τόλης με ποσοστό 80% και στη Φοινίκη ο Ρομέο Τσάκουλης από το μειονοτικό κόμμα MEGA, με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στη Φοινίκη θα μπορούσε να εκλεγεί ο υποψήφιος του ΚΕΑΔ, αν δεν υπήρχε και τρίτη υποψηφιότητα, αυτή του πρώην προέδρου της Ομόνοιας Λεωνίδα Παππά, που αποδυνάμωσε το επίσημο ψηφοδέλτιο της οργάνωσης, στην οποία διετέλεσε πρόεδρος…
Δυστυχώς, εδώ και τρεις δεκαετίες δεν μπόρεσε να διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο των ομογενών, για την πολιτική εκπροσώπησή τους είτε μέσω του ΚΕΑΔ είτε μέσω των άλλων αλβανικών κομμάτων, που να διεκδικεί τα δικαιώματα της μειονότητας στο αλβανικό πολιτικό σύστημα.
Πάντως, η εκλογή Μπελέρη θα φέρει προ σοβαρών διλημμάτων Αθήνα και Τίρανα, αν και εφόσον ο κ. Ράμα, με τη γνωστή εμπάθειά του, επιχειρήσει να μεθοδεύσει την έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη από το αξίωμα του δημάρχου Χειμάρρας.
Ορθή, πάντως, ήταν η απόφαση του Νίκου Δένδια να στείλει στα Τίρανα τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ, πρέσβη Χάρη Λαλάκο, προκειμένου να συναντήσει στη φυλακή τον Φρέντι Μπέλερη και να στείλει το μήνυμα ότι το θέμα μένει στην κορυφή της ατζέντας και αντιμετωπίζεται σε κορυφαίο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Διαβάστε τα άρθρα της στήλης “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ